Vánočka to popularne ciasto, pyszne na śniadanie i przekąskę. Komuś spodobało się tradycyjne przygotowanie na drutach, innym pomaga się forma. Zasadniczo wytwarza się go z ciasta drożdżowego, ale za pomocą kilku sztuczek można zamienić go w niesamowitą ucztę. Co dodać do Świąt?
Święta nie tylko na Boże Narodzenie
Bombki przygotowywano niegdyś wyłącznie dla dworu królewskiego i miały przypominać Jezusa w pieluszkach. Nie powinno go zabraknąć na śniadaniu w Boże Narodzenie i jest powszechnie uważany za symbol płodności. Przepisów na Boże Narodzenie jest niezliczona ilość, każdy region ma swój własny, nawet w rodzinach dziedziczone są różne warianty przepisu.
Świąteczne robótki krzyżowe chronią rodzinę przed siłami zła, mocne dolne pasma reprezentują żywioły. Woda, ziemia, słońce i powietrze. Źródłami pośrednimi są rozum, wola i uczucie. Górne źródła symbolizują mądrość i miłość. Powinieneś upiec tyle ciast bożonarodzeniowych, ilu jest członków rodziny, a Świętami Bożego Narodzenia musisz także dzielić się ze zwierzętami.
Dziś pieczemy świąteczne ciasteczka przez cały rok i lubimy jadać śniadania z masłem i marmoladą.
Pachnące ciasto świąteczne z gałką muszkatołową
Klasycznym składnikiem idealnego zapachu jest wanilia. Ciasto świąteczne z laską wanilii ma cudowny aromat, szkoda, że zbyt często zastępuje się go cukrem wanilinowym lub ekstraktem wanilinowym. Gałka muszkatołowa doda wyrazistego aromatu świątecznemu ciastu, wystarczy zetrzeć ją na tarce i dodać do ciasta. Gałka muszkatołowa pachnie świętami i wspomaga trawienie.
Rum w mleku, suszone rodzynki
Zapach rumu zdecydowanie przynależy do Świąt Bożego Narodzenia, ale nie maczaj w nim rodzynek. Wtedy rum byłby zbyt wyraźny i skoncentrowany tylko w miejscu rodzynek. Dodać suszone rodzynki i zastąpić część mleka w przepisie rumem. Dzięki rumowi Boże Narodzenie będzie szybsze.
Ulubione orzechy i nasiona
Święta Bożego Narodzenia nie muszą wiązać się wyłącznie z rodzynkami. Do świątecznego przysmaku możesz dodać dowolne ulubione orzechy (nie uważaj solonych orzeszków ziemnych za orzechy) lub nasiona. Świetnie smakują posiekane orzechy włoskie lub laskowe, podobnie jak pestki dyni czy słonecznika. Zanim włożysz je na choinkę, namocz je w wodzie na kilka godzin.
Świąteczne pieczenie
Prawidłowe pieczenie świątecznych ciasteczek znajduje się w programie Hot Air. Zacznij od temperatury 180°C i piecz przez około pół godziny, następnie obniż temperaturę do 160°C i dokończ pieczenie choinki. Podobnie jak w przypadku innych ciast drożdżowych, podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
Zdjęcie: Shutterstock