Jedzenie konserwowane w puszce jest nie tylko trwałe, nie traci smaku i jakości w dłuższej perspektywie, ale to także sposób na oszczędność czasu podczas gotowania. Warto jednak wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać, nawet po otwarciu, aby niepotrzebnie nie narazić się na ryzyko wystąpienia nudności i innych ewentualnych dolegliwości.
Źródło: YouTube
Trochę historii
Przez stulecia konserwowano żywność poprzez solenie, wędzenie, suszenie lub moczenie w alkoholu lub occie. Żadna z wymienionych metod nie zapewni jednak długotrwałej świeżości żywności. W 1809 roku Mikołaj Appert gotował żywność, umieszczał ją w szklanych pojemnikach, zamykał korkami i ponownie gotował. Dziś jest to powszechna zasada domowego konserwowania.
Ta metoda konserwuje żywność przez około cztery miesiące. W 1810 roku Francuz Petr Durand przedłużył okres przydatności do spożycia swojej klasycznej „blaszanej” puszki. Gotował także żywność w częściowo otwartej puszce, ale dopiero potem hermetycznie zamknął pojemnik. Jego puszki, zabezpieczone przed korozją warstwą cyny, dawały się lepiej uszczelnić niż butelki i były trwalsze nawet podczas transportu.
Otwarta puszka stanowi ryzyko
Zamkniętą puszkę można przechowywać kilka lat, nawet w normalnej temperaturze, nie ma potrzeby dodatkowego chłodzenia. Problem pojawia się, gdy otworzysz puszkę, nie zużyjesz całości i włożysz z powrotem do lodówki.
Maksymalny czas
W takim przypadku otwartą puszkę należy zużyć maksymalnie w ciągu 3 do 4 dni. Nie pozostawiaj go dłużej w lodówce bez dalszej obróbki. Czego można się bać?
W najlepszym razie utrata smaku
Gdy tylko zostawisz konserwę otwartą, nawet jeśli jest zimna, stopniowo traci ona swoje walory smakowe. Dzieje się tak dlatego, że wzrasta kwasowość, co często powoduje korozję materiału blachy. Jeśli zostawisz puszkę z jedzeniem w lodówce na dłuższy czas, zjedzenie z niej jedzenia może nawet zagrozić Twojemu zdrowiu. A jaki jest najlepszy sposób na poradzenie sobie z tym problemem?
Zamień puszkę na szczelny słoik
Rozwiązanie jest proste. Przełóż żywność do szczelnej szklanki lub innego pojemnika. Największym wrogiem jest dostęp tlenu, który powoduje niepożądane reakcje i szkodzi żywności.
www.huffingtonpost.co.uk, www.kredence.cz, www.cz-test.cz