Nigdy nie wylewaj wody z makaronu do zlewu: polej ją pokojówkami i zobacz, co się stanie

A co z wodą z ugotowanego makaronu, ziemniaków czy ryżu?

Czy żałujesz każdej zmarnowanej kropli? Czy wiesz, że nie musisz nawet wylewać wody z ugotowanego ryżu, ziemniaków czy makaronu? Cudów nim nie zdziałasz, ale czasem się przydaje. Jak korzystać z wody?

Źródło: YouTube

Czy do podlewania można używać wody?

Dlaczego gotowanie wody jest interesujące? Z gotowanych warzyw lub dodatków do wody gotuje się również wiele składników odżywczych, w zależności od rodzaju gotowanej żywności. Nie tylko ludzie i zwierzęta, ale także rośliny mogą czerpać korzyści z tych witamin, minerałów, ale także skrobi. Jest jednak jedno małe ale.
Jest to sól, której zwykle używamy do gotowanych dodatków, aby nadać im wyrazisty smak.

Nie wszystkie rośliny tolerują sól, ale wiele z nich toleruje i zdecydowanie nie trzeba się martwić o podlewanie ich wodą z gotowanych dodatków. Należą do nich na pewno aloes i ogólnie wszystkie sukulenty i sukulenty. Latem bez obaw można też podlewać astilbe osoloną wodą, czyli turzyce, monardy, rozchodniki i rozchodniki, a także wiele innych roślin szerokolistnych, które również powszechnie występują na terenach przybrzeżnych, podobnie jak juki. Lilie, rudbeki, piwonie czy bluszcze nie zostaną zniszczone przez sól. W każdym przypadku zaleca się rozcieńczenie wody do gotowania czystą wodą w stosunku co najmniej 1:1.

Jak i gdzie wykorzystać wodę do gotowania?

Oczywiście wodę z ugotowanych ziemniaków można wykorzystać także do dalszego gotowania, podobnie jak w przypadku gotowania innych warzyw. Choć taki zwyczajny rosół nie jest niczym delikatnym, doskonale sprawdzi się jako baza do zup czy sosów. Po co niepotrzebnie dodawać żółtko lub mąkę, gdy masz wodę na makaron? Jest to łagodny zagęstnik i całkiem smaczny. Dokładnie. Czasami używa się go również do przygotowania ciasta na ciasto lub pizzę. Mówi się, że dodaje się go, aby produkty były bardziej chrupiące.

Do płukanki do włosów używa się także wody przecedzonej przez gazę z gotowanych dodatków bogatych w skrobię. Działa na loki podobnie jak odżywka. Pozostawia je miękkie i gładkie, a w dodatku taka woda jest całkowicie darmowa.

Do czyszczenia czasami wykorzystuje się także wodę z gotowanego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Zamiast dodawać skrobię do wody, można użyć jeszcze gorącej lub odgrzanej wody z ryżu lub makaronu, gdyż skrobia może pozostawić ślady na naczyniach lub innych czyszczonych powierzchniach, ale jeśli zostanie użyta na gorąco, ten nieprzyjemny efekt zostanie całkowicie zminimalizowany.

Powiązane artykuły

Źródła: adbz.cz, getbusygardening.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *