Owoc błękitnego smoka jest pełen uroku: koncentrat o dobroczynnych właściwościach i smaku, jest eliksirem zdrowia. Poznajmy wszystkie szczegóły.
Uważany za jeden z najbardziej fascynujących owoców, tzw niebieski owoc smoka to koncentrat nie tylko piękna, ale także smaku i korzyści.
To jest owoce tropikalneznany również jako pitaja Lub pitahayanależący do rodziny botanicznej Cactaceae, gatunku kaktusa typowego dla Ameryki. Jego wygląd jest naprawdę wyjątkowy: podobny cechami do opuncji, ale jest większy i nie brakuje przykładów tego owocu maxi.
O wydłużonym i owalnym kształciejest barwiony wspaniałą czerwoną, fioletową lub żółtą skórką, jego miąższ jest rozjaśniony odcieniami od magenty do różu, a jego konsystencja jest podobna do kiwi, biorąc pod uwagę obecność czarnych nasion w środku. Wzbogacony jest także zielonymi płatkami.
Owoc ten występuje szczególnie na terenach Australii, Azji oraz na Karaibach i Florydzie, kwitnie tylko nocą i jest zapylany przez nietoperze. Typowa dla gorących krajów, jej roślina jest odporna na wysokie temperatury, w przeciwieństwie do sztywnych, którym nie jest w stanie się oprzeć ().
Owoc niebieskiego smoka: od właściwości po korzyści
Owoc niebieskiego smoka jest nie tylko wspaniały do oglądania, ale także taki jest bogaty w zalety i właściwości. W środku nie ma dużo wody, za to przewaga cukrów rozpuszczalnych, sodu, wapnia, magnezu, witamin z grupy C i błonnika.
Skoncentrowany betacyjaniny, antocyjanidyny i przeciwutleniacze, dodaje energii i działa przeciwzapalnie. silny przeciwutleniacz i naturalny środek przeciwstarzeniowy. Co więcej, ten wspaniały owoc tropikalny jest sprzymierzeńcem jelit ze względu na wysoką zawartość błonnika i ma funkcję oczyszczającą. Właśnie z tego powodu nie jest odpowiedni dla osób cierpiących na problemy z kolorem.
Ogólnie rzecz biorąc, ponieważ jest bardzo słodki, jeśli jesteś na diecie, należy go spożywać oszczędnie ().
Owoc niebieskiego smoka, jak się go spożywa, jak smakuje i inne ciekawostki
Fascynujący wyglądem, niebieski owoc smoka charakteryzuje się niesamowitymi właściwościami, a przy tym jest bardzo smaczny. Jego smak jest ogólnie słodkiprzypominający smak kiwi, ale pozbawiony typowej kwasowości tego owocu, a także nieco kwasowości gruszki. Wewnątrz miąższu znajdują się czarne nasiona, którymi można się delektować bez problemów.
Jeśli chodzi o spożycie, można go jeść jak każdy inny owoc doskonała przekąska. Podobnie jak kiwi, można go spożywać samodzielnie, przecinając go łyżeczką na pół, lub wykorzystywać w pysznych przepisach, wykorzystując go jako tajny składnik koktajli, ciast i oryginalnych sałatek.
Jest wiele ciekawostek związanych z tym owocem: np. w starożytności niektóre legendy stawiały hipotezę, że nie był to owoc, lecz zastygły ogień, inne natomiast wykorzystywano go do w kontekście walk smokówktórzy wypluli go po śmierci, a kiedy to nastąpiło, owoc został dostarczony cesarzowi. W Tajlandii i Wietnamie kwiaty i pąki niebieskiego owocu smoka są nadal gotowane.