Nie wyrzucaj skorupek jajek! Rozłóż je w doniczce. Rozwiąż problem raz na zawsze

W kuchni wykorzystujemy mnóstwo produktów, które potem niepotrzebnie wyrzucamy. Tak naprawdę wiele z nich może pomóc nam zaoszczędzić – czasem nawet sporo pieniędzy. Należą do nich na przykład skorupki jaj. Tym razem jednak nie będziemy z nich robić maseczek do twarzy i włosów. Wsypując je do doniczki pozbywamy się całkiem przyzwoitego problemu.

Skorupki jaj od lat są cenione jako źródło wapnia, żelaza, cynku i wielu innych składników odżywczych. Z tego powodu chętnie wykorzystujemy je do przygotowywania domowych kosmetyków. Poprawiają kondycję naszej skóry, a zwłaszcza włosów, które dzięki nim są mocniejsze, bardziej błyszczące i lepiej odżywione. Nie wszyscy jednak wiedzą, że skorupki jaj nadają się również do pocenia.

Skorupki jaj zamiast drogich produktów specjalnych

W sklepach ogrodniczych możemy kupić dziesiątki różnych, specyficznych produktów dla roślin. Czasem wydajemy na nie sporo pieniędzy, ale efekt nie zawsze jest zadowalający. Nasze rośliny nadal wyglądają marnie, brakuje im witalności i nie chcą rosnąć. Warto wiedzieć, że zamiast drogich nawozów chemicznych idealnym rozwiązaniem są odpady powstałe w kuchni. Obejmuje to skorupki jaj. Poza tym nie musisz przygotowywać fantastycznych mikstur, czekać kilku dni ani przechowywać ich w ciemnym miejscu.

Włóż skorupki jaj do doniczek – ale nie wszystkie!

Skorupki jaj zawierają wiele cennych składników odżywczych, które nie tylko wpływają na stan naszej skóry i włosów, ale także dbają o nasze rośliny. Pobierają z gleby niezbędne substancje, ale nie jest to studnia bez dna; składniki odżywcze z czasem się wyczerpują. Dlatego kwiaty zaczynają więdnąć, przestają rosnąć i cieszą oko. Wtedy właśnie warto pomyśleć o nawożeniu.

Wystarczy zmiażdżyć skorupki jaj i wlać je do doniczki. Całe zawarte w nich dobro przenika do gleby i zostaje przejęte przez korzenie naszych roślin. Szybko zauważysz, że zaczną odżywać i będą coraz lepsze. A wszystko to praktycznie za darmo i bez chemii.

Należy jednak zwrócić uwagę na rośliny, które najlepiej tolerują kwaśne podłoże, np.: storczyki, hortensje, wrzosy. Skorupki jaj mogą zmienić swoją reakcję na zasadową. W tym przypadku lepiej sprawdzi się odżywka na bazie skórek bananów.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Czy jajka można zamrozić? Jeden błąd może doprowadzić do zatrucia

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez nich? Zdziwiłbyś się, ile jajek możesz zjeść dziennie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *