Nowy Rok już wkrótce. Cóż to za sylwester bez powszechnie szanowanego i kochanego „Oliviera”?
Niestety, przy przygotowaniu tego dania często popełniane są błędy, które nie zapewniają sałatce tej smakowitości, jaką mogła mieć.
Porozmawiajmy o najczęstszych z tych nieprawidłowych działań.
Za dużo jedzenia
Aby zadowolić wszystkich gości, niektórzy próbują dodać do sałatki jak najwięcej produktów.
Prowadzi to jednak do tego, że skończymy z zepsutą sałatką, zwłaszcza jeśli przesadzimy z ziemniakami, co w tym przypadku przyćmi smak pozostałych składników.
Doświadczeni ludzie radzą: w przypadku Oliviera należy używać ziemniaków o niskiej zawartości skrobi.
Jajka
W przeciwieństwie do punktu 1, czasami podczas przygotowywania sałatki włączany jest tryb ekonomiczny.
Często ten rodzaj skromności okazuje się w odniesieniu do jajek. Ale właśnie tego nie powinieneś tutaj robić.
Dzięki jajkom na twardo Olivier okazuje się delikatny i bardzo apetyczny, więc możesz dodać od 3 do 5 jajek (w zależności od wielkości).
Groszek w puszce
Wiele osób dodaje ten produkt do potrawy, jednak doświadczeni szefowie kuchni zalecają zamiast niego mrożony, świeży groszek.
Ten ostatni należy gotować w osolonej wodzie, ale tylko trochę, nie należy opóźniać procesu.
Następnie dodaj groszek do sałatki i zaskocz gości bogatym smakiem potrawy.
Mięso
Oryginalny przepis Oliviera nie zawierał kiełbasy – zawierało jedynie gotowane mięso.
Dlatego zaleca się dodanie filetu z kurczaka, fileta z indyka lub gotowanej wołowiny, można nawet mieszać różne mięsa.
Jeśli to zrobisz, otrzymasz znacznie smaczniejsze i bardziej zachęcające danie.