Nie miałeś czasu upiec piernika? Wypróbuj te z mąki pełnoziarnistej. Są zdrowsze i od razu miękkie

Aromat pierników stworzy w domu prawdziwą świąteczną atmosferę. A że Święta już tuż tuż, przyda się przepis, dzięki któremu nie będą potrzebowali czasu na odpoczynek. Dzięki pełnoziarnistej mące są też nieco zdrowsze.

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Pierniki, tradycyjne czeskie słodycze, mają historię sięgającą XIV wieku i pierwotnie były aromatyzowane miodem i pieprzem, stąd wzięła się ich nazwa.
  • Przepis na piernik miękki zawiera mąkę orkiszową pełnoziarnistą, jajka, miód, cukier, masło, przyprawę piernikową, kakao i proszek do pieczenia, a ciasto odpoczywa w lodówce.
  • Po upieczeniu pierniki są smarowane białkiem jaja dla nabłyszczenia, a następnie dekorowane lukrem, co nadaje im atrakcyjny wygląd.

To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

Przodek dzisiejszych pierników wypiekano w Czechach już w XIV wieku. W tamtych czasach pierniki robiono ze sztywnego ciasta wciskanego do drewnianych foremek. Był większy i używał mąki żytniej. Doprawiano go miodem i pieprzem – stąd jego nazwa, która pierwotnie brzmiała jak ziarno pieprzu. Wraz ze wzrostem dostępności różnych rodzajów przypraw zmieniał się jego wygląd. Dominuje cynamon, który uzupełniają goździki, ziele angielskie, anyż, anyż gwiazdkowaty, imbir, gałka muszkatołowa – a czasami także wspomniany pieprz, który nadaje piernikowi ciekawy dodatkowy wymiar smakowy.

Źródło: YouTube

Jaką mąkę wybrać?

Z biegiem czasu mąkę żytnią zastąpiono białą mąką pszenną, jednak w niektórych miejscach nadal jest ona stosowana. Jest bardzo zdrowe, choć dla niektórych może być zbyt mocne w smaku, jest też znacznie gęstsze po przetworzeniu i ciasto nie jest tak puszyste. Dobrą alternatywą jest pełnoziarnista mąka orkiszowa, która ma przyjemny orzechowy smak i zawiera cenne składniki pełnego ziarna. Jest zatem nieco zdrowsza i bogatsza w błonnik niż biała mąka.

Pierniki można upiec wyłącznie z mąki pełnoziarnistej, ale jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do smaku produktów pełnoziarnistych, można je połączyć pół na pół ze zwykłą mąką zwykłą. Jeśli chodzi o kalorie, wyjdzie to samo, a cukierki szczególnie powinny Ci się spodobać.

Miękki piernik z mąki pełnoziarnistej

Czas przygotowania: 60 minut, ciasto odpoczywa 60 minut
Składniki:
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
50 g miodu
100 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżka przyprawy piernikowej
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
białko jaja do panierowania

Przygotowanie:

1) Rozpuść masło i miód na małym ogniu. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia, ale musi pozostać płynna.
2) Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową.
3) Do suchej mieszanki dodać jajka i roztopione masło z miodem.
4) Wyrobić zwarte ciasto – nie dajcie się zwieść temu, że może być trochę klejące, w lodówce stwardnieje.
5) Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 60 minut.
6) Rozgrzej piekarnik do 170°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
7) Na posypanym mąką wałku lub macie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i wycinaj ulubione kształty.
8) Piernik ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 8-10 minut w zależności od wielkości.
9) Podczas pieczenia w misce ubijamy białka. Upieczone pierniki od razu po wyjęciu z piekarnika posmaruj, dzięki temu będą pięknie lśniące.
10) Po całkowitym ostygnięciu dekorujemy lukrem.

Co powiesz na powłokę białkową, z którą praca będzie naprawdę przyjemna? Obejrzyj wideo:

Źródło: YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *