Wszyscy słyszeliśmy o „cudownych” właściwościach dobrej zupy flakowej na kaca. Cóż, często ta zupa jest obecna w bułgarskim przepisie bez wcześniejszego przesady z alkoholem.
Ale czy wiesz, że istnieje również serbska wersja zupy flaków? Opiera się na starym narodowym przepisie, który Serbowie przekazywali z pokolenia na pokolenie.
Jak każde danie kuchni narodowej, istnieje wiele odmian. Niektórzy uważają zupę flaczki za gulasz, inni nazywają ją gęstą zupą, ale istota, a zwłaszcza smak nie zmieniają się od nazwy. A smak flaczków jest naprawdę dobry.
Ale gdy spróbujesz serbskiej wersji flaków, zakochasz się w tym daniu.
Niezbędne składniki serbskiej zupy flaczki:
gotowane flaki: 500 g
gotowane mięso: 300 g;
bulion: 0,5 l.:
słodka papryka: 350-400 g;
marchewka: 250 g;
cebula: 300-350 g;
pomidory: 1 puszka (400 g)
czosnek: 6-7 ząbków;
olej (do smażenia): 20 g;
olej roślinny (do smażenia): ~60 g;
sól: 25 g
Przyprawy:
mielony kminek (kminek): 0,5 łyżeczki;
oregano: 1 łyżeczka;
mielona czerwona papryka: 1 łyżka stołowa;
wędzona czerwona papryka: 0,5 łyżeczki;
mielony czarny pieprz: 0,5 łyżeczki. lub trochę więcej.
Jak przygotować zupę flaczki po serbsku:
Zaczynamy od krojenia warzyw. Ponieważ flaki są już pokrojone w paski, przygotowujemy pozostałe warzywa. Cebula – w ćwiartki (półpierścienie na pół), marchewka – w kostkę, papryka – w półpierścienie lub paski. Wystarczy drobno posiekać czosnek.
Rozgrzej olej roślinny, dodaj masło, dodaj kminek i czosnek. Kminek uważany jest za obowiązkową przyprawę do serbskich flaczków. Jeśli naprawdę nie tolerujesz kminku, możesz go zastąpić czymś innym.
Cebulę dusi się przez długi czas na średnim ogniu, aż będzie złocista, ale bez przypalania. I dopiero potem dodaj marchewki.
Gdy marchewka zmięknie, przychodzi kolej na pieprz. Smażyć do miękkości.
Wyciągamy pomidory ze słoika, kroimy je na kilka części, dodajemy, mieszamy i dusimy około pięciu minut.
Teraz możesz dodać flaki i mięso (lub same flaki). Wkładamy, posypujemy obficie czerwoną papryką, dobrze mieszamy i całość zalewamy bulionem.
Zmniejsz ogień do małego, aż zacznie bulgotać, przykryj pokrywką i zapomnij o tym na czterdzieści pięć minut. Oczywiście w trakcie procesu warto zgasić i kilka razy zamieszać, aby się nie przypaliło.
Po określonym czasie otwiera się, posypuje oregano i czarnym pieprzem, soli, miesza i pozostawia na wolnym ogniu przez kolejne dziesięć do piętnastu minut, po czym wyłącza.
Ogólnie rzecz biorąc, możesz jeść natychmiast, ale lepiej odstawić naczynie na pół godziny. Serbską zupę flaczki tradycyjnie podaje się z gotowanymi ziemniakami, ale dobrze komponuje się także z ryżem.
Baw się dobrze
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!