Nasiona Chia: wszystkie korzyści dla zdrowia ludzkiego

Nasiona Chia to super pożywienie, którego nie można pominąć na stole: odkryjmy wszystkie ich właściwości zdrowotne i dowiedzmy się, jak je spożywać.

Jedzenie jest życiem. Odżywianie to paliwo dla naszego organizmu, bez którego nie moglibyśmy przetrwać i wykonywać wszystkich naszych codziennych czynności. Oprócz pożywienia dla ciała, jedzenie wiąże się także z emocjami, stanowiąc rozpieszczanie podniebienia. Pomyślmy tylko o tym, że gdy jesteśmy smutni nie możemy jeść, lub wręcz odwrotnie, gdy jesteśmy szczęśliwi, z lekkim sercem cieszymy się jedzeniem.

Jeśli chcemy wzmocnić naszą dietę, poszukujemy bardziej pożywnych pokarmów, są one niezbędne w naszej diecie nasiona Chia. Te drobne nasionka, choć niewielkich rozmiarów, są panaceum na zdrowie.

Skoncentrowane mikro i makroelementy nie robią nic innego, jak tylko dodają nam energii: to tak naprawdę super żywność pełna zalet. Biorąc pod uwagę ich niezliczone korzyści i moc uzdrawiania, nasiona te są bardzo popularne i to nie tylko dzisiaj. Już w czasach Azteków i Majów spożywano je w celu zwiększenia siły fizycznej. Słowo Chia zawiera w sobie moc tego pożywienia: Chia oznacza „siłę” w języku Majów. Od czasów starożytnych te specjalne nasiona dotarły do ​​czasów współczesnych, stając się popularne w efektownych przepisach udostępnianych w mediach społecznościowych.

Nasiona Chia: niezliczone korzyści

Nasiona jadalne, nasiona chia pochodzą z rośliny z rodzaju Salvia, która należy do rodziny Labiatae. Wyróżniają się owalnym kształtem i żółtawym kolorem, na ich powierzchni występują czarno-białe plamy.

Nasiona te to istna masa substancji dobroczynnych dla organizmu m.in omega 3, błonnik, węglowodany, magnez, fosfor, potas, żelazo i miedź. Ale jakie właściwości mają nasiona chia? Nasiona te pozwalają pożegnać się ze stanami zapalnymi w organizmie, wyregulować pracę jelit, zapewnić uczucie sytości, poprawić ciśnienie krwi, wzmocnić kości i chronić układ sercowo-naczyniowy. Eliksir dobrego samopoczucia, jedynym przeciwwskazaniem nasion chia jest fakt, że jest bogaty w błonnik może mieć wpływ na układ żołądkowo-jelitowy.

Nasiona Chia: ile jeść i jak je spożywać

Idealna dzienna porcja nasion chia wynosi średnio 30 gramów. Te nasiona są idealne dla tych, którzy są dietetycznych i dla osób uprawiających sport, gdyż naprawdę dają uczucie sytości. Trzeba przyznać, że choć nie ma żywności odchudzającej jako takiej, nasiona chia są w dalszym ciągu sprzymierzeńcami w odchudzaniu, gdyż pozwalają przedłużyć uczucie sytości ().

Ale w jaki sposób spożywane są nasiona chia? Dzięki neutralnemu smakowi jest to naprawdę wszechstronne jedzeniemożna spożywać od rana do wieczora, dostosowując się zarówno do przepisów na słodko, jak i na słono.

Rano można je spożywać na śniadanie, dodając je do jogurtu wraz z płatkami zbożowymi i owocami. Można je też zmieszać w pyszny i pożywny smoothie lub dodać do owsianki (). Ponadto mogą być bohaterami pysznych sałatek lub dodatkiem do przepisów takich jak focaccia, pieczywo i ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *