Czosnek był używany przez ludzi od czasów starożytnych jako lek na każdą epidemię niebezpiecznych chorób zakaźnych (cholera, dur brzuszny, czerwonka), a dziś jest stosowany głównie jako naturalny sposób leczenia schorzeń związanych ze zdrowiem serca i układu krążenia. system.
Nalewka czosnkowa obniżająca wysokie ciśnienie krwi to tylko jeden z ludowych środków stosowanych od czasów starożytnych w leczeniu wielu chorób. Czosnek (Allium sativum) była stosowana przez ludzi od czasów starożytnych przy wszelkich wybuchach groźnych chorób zakaźnych (cholera, dur brzuszny, czerwonka), natomiast obecnie jest stosowana głównie w medycynie ludowej przy schorzeniach związanych ze zdrowiem serca i całego układu sercowo-naczyniowego.
Czosnek zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
Czosnek był stosowany w celach leczniczych od czasów starożytnych ze względu na jego właściwości lecznicze, zwłaszcza przeciwutleniające, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Znany jest także jako pokarm, który w naturalny sposób wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, ataków astmy, przeziębienia czy grypy, nadmiernego wypadania włosów, nowotworów czy niektórych schorzeń skóry.
Czosnek wytwarza substancję chemiczną zwaną allicyną, która w największym stopniu odpowiada za właściwości lecznicze tego owocu i stąd pochodzi intensywny zapach. Liczne badania naukowe udowodniły, że czosnek jest środkiem przeciwgrzybiczym i właśnie tej właściwości przypisuje się zapobieganie infekcjom grzybiczym – związek powstający podczas rozgniatania lub siekania świeżego ząbka czosnku. Oprócz allicyny zawiera witaminy i minerały o działaniu przeciwutleniającym, takie jak cynk i selen.
Z czosnku sporządza się nalewkę, ocet, syrop, macerat…
W medycynie ludowej czosnek stosowany jest w postaci świeżej lub w postaci nalewek, maceratów, octów, syropów lub tabletek oraz przeciw zgrubieniu tętnic. Stosowany jest także przy leczeniu chorób układu oddechowego – przy przewlekłym zapaleniu oskrzeli, przy kaszlu, kichaniu, dla wzmocnienia narządów trawienia i regulacji stolca, przy leczeniu różnych chorób skóry, przy wypadaniu włosów…
Już w XIX wieku francuski chemik i mikrobiolog Louis Pasteur badał zastosowanie świeżego soku czosnkowego jako potencjalnego środka przeciwbakteryjnego i odkryli, że czosnek jest w stanie zabijać bakterie w taki sam sposób jak penicylina. Właśnie dlatego czosnek był szeroko stosowany jako środek antybakteryjny do dezynfekcji i gojenia ran podczas II wojny światowej i był uważany za „penicylinę natury”. Od tego czasu liczne badania naukowe potwierdziły antybakteryjne i przeciwwirusowe właściwości czosnku.
Nalewka czosnkowa – przepis na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi
Nalewka czosnkowa znana jest w medycynie ludowej ze właściwości obniżających wysokie ciśnienie krwi. Do sporządzania nalewek zawsze używa się alkoholu i określonej rośliny, dzięki czemu uzyskuje się płynny, naturalny ekstrakt. Do nalewki przeciw wysokiemu ciśnieniu potrzebujesz:
- 50 gramów czosnku
- 120 ml 90% alkoholu.
Oczyszczone ząbki czosnku lub cebuli włóż do umytego szklanego słoika, dodaj alkohol i odstaw na 20 dni. Po tym czasie powstałą nalewkę odcedzić i za pomocą pipety przelać płyn do butelki. Kurację należy rozpocząć od przyjęcia 15 kropli nalewki rano i wieczorem, przed posiłkami. Krople dodaje się do niewielkiej ilości wody i pije. Zaleca się zwiększanie dawki o 2 krople każdego dnia aż do osiągnięcia 25 kropli dziennie i wykorzystanie całej przygotowanej porcji.
Pacjenci już stosujący leki powinni skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania nalewki.