Najpopularniejsze czeskie mity na temat trujących grzybów. Czy im wierzysz?

Muchomor czerwony i mity o grzybach

Czy przychodzą Ci do głowy jakieś przesądy dotyczące grzybów? A może w ogóle w nie wierzysz? Mówiono na przykład, że srebro czernieje w kontakcie z trującym grzybem. Taki trik na pewno by się przydał, ale niestety takiego trującego grzyba na pewno nie wykryjesz. Podobnie jest z całym szeregiem mitów.

Źródło: YouTube

Kolorowe efektowne grzyby, alkohol i poranne zbiory

Z jakimi przesądami i mitami na temat grzybów można się powszechnie spotkać? Niektórzy uważają, że o truciźnie grzybów świadczy nie tylko ich wyrazistość, ale też np. to, że ślimaki przecież nie zjadałyby trujących. Obie informacje są oczywiście dziwne i chociaż natura często wyposaża niebezpieczne produkty spożywcze i zwierzęta w jaskrawe kolory, zdecydowanie nie jest to reguła, której można się trzymać. Oczywiste jest również, że wiele organizmów jest w stanie walczyć zarówno z możliwymi toksynami, jak i innymi zagrożeniami w kolorowej odsłonie.

Grzyby są trudne dla żołądka i nie wolno po nich pić alkoholu. Po części jest to prawdą, ale nie do tego stopnia, aby po gulaszu grzybowym i tym podobnych nie można było napić się piwa. Jednak niektóre gatunki nie tolerują zbyt dobrze alkoholu i następuje reakcja w żołądku.

Jeśli będziesz pił więcej alkoholu, poważnie zachorujesz. Może również prowadzić do ataku pęcherzyka żółciowego, ale nie do śmierci. Jednak grzyby są naprawdę bardzo trudne do strawienia, a gatunki niebieskawe są jeszcze gorsze. Prawdą jest, że jeśli nie mamy dużego doświadczenia z grzybami, zdecydowanie warto skonsultować się ze specjalistą lub chociaż z atlasem i przy okazji zapoznać się ze sposobami obróbki.

Z mitem tym idzie w parze inny przesąd, a mianowicie, że wszelkie trucizny zawarte w grzybach są neutralizowane przez alkohol. Nie próbuj tego w żadnym wypadku! Możesz sobie sprawić niepotrzebne problemy, truć, truć!

Grzyby też na pewno nie rosną rano, więc nie ma potrzeby od razu iść do lasu. Ale prawda jest taka, że ​​jeśli jest sezon i w weekend las jest pełen ludzi, to chyba nie ma sensu jeździć w te miejsca.

Grzyby są po prostu pełne wody!

Często można spotkać się z opinią, że grzyby są w większości pełne wody, ale poza tym nie są ciekawe pod względem odżywczym. To zdecydowanie nie jest dokładne. Grzyby zawierają także witaminy i minerały, których ilość zmniejsza się pod wpływem obróbki cieplnej, ale te składniki odżywcze są również lepiej wchłaniane.

Wśród naszych grzybów do najzdrowszych należy nie tylko wyróżniony boczniak, ale także np. błyszczący borowik, który również kryje się za międzynarodową marką reishi. Należy zatem do azjatyckiego shiitake lub maitake, czyli janowca łuskowatego, który rośnie również w naszych lasach dębowych. Wszystkie one rozprzestrzeniły się po całym świecie wraz z kuchnią japońską i chińską i są uważane nie tylko za jadalne, ale także ważne dla ludzkiego zdrowia.

Powiązane artykuły

Źródła: Living.iprima.cz, zena.aktualne.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *