Woda jest integralną częścią naszego życia i głównym budulcem reżimu picia. Tutaj jednak również masz wybór – możesz zafundować sobie zwykłą wodę kranową, źródlaną lub mineralną. Dowiedzieliśmy się, jaka jest między nimi różnica!
Zwykłą wodę należy traktować inaczej
Oprócz zwykłej wody do wyboru mamy także wodę mineralną lub źródlaną. Najpopularniejszy jest ten „z kranu”, który wypływa za każdym razem, gdy odkręcimy kran. Pewnie zauważyłeś, że choć woda jest bez smaku i bezbarwna, to różni się w zależności od regionu. Właściwości te zależą od użytego źródła, technologii lub rurociągu.
Zwykła woda rzadko pochodzi ze źródeł powierzchniowych, a często może tak być zanieczyszczony, dlatego trudno go dostosować. Poddaje się różnym procesom mającym na celu zmniejszenie kwasowości, zapewnienie higieny czy dostosowanie koloru. Może to być np. mechaniczne oczyszczanie wstępne, klarowanie, usuwanie żelaza i manganu czy dezynfekcja poprzez chlorowanie. Jeśli więc wyobrażasz sobie wysokogórskie źródło i doskonałą czystość bezpośrednio z natury w połączeniu z wodą z kranu, to w większości się mylisz.
Największy wpływ na organizm ma woda mineralna
Coś pomiędzy wodą mineralną a zwykłą wodą to woda źródlana. Napełniany jest bezpośrednio ze źródeł podziemnych lub źródła. Nie należy jej jednak modyfikować, a nawet jeśli zawiera jakieś minerały, to jest w nie uboższa niż klasyczna woda mineralna. Jego wpływ na zdrowie jest zatem mniej znaczący.
Minerał jest także doskonale czysty już wtedy, gdy jest pozyskiwany ze źródła. Jest modyfikowany jedynie minimalnie, bez środków chemicznych i bez zmiany pierwotnego składu. Wiąże się z tym jeszcze jedna ważna zasada – dostawca musi udowodnić, że on także w naturalny sposób zawiera ten pierwiastek, którego potrzebuje nasz organizm, w przepisanych ilościach. Wody mineralne zazwyczaj zawierają ich kilka.
Musi zasługiwać na swoje miano
Aby mógł być dumny z tego oznaczenia, musi zawierać co najmniej 250 mg minerałów na litr. Wody mineralne czerpane są bezpośrednio ze źródła i muszą spełniać rygorystyczne normy zdrowotne. I to właśnie na podstawie tego, ile i jakie minerały zawierają – może to być na przykład wapń, magnez, sód, potas czy żelazo – woda mineralna również nabiera swojego specyficznego smaku.
Wpływ na zdrowie człowieka jest bezpośrednio powiązany z zawartością minerałów. Minerały mogą mieć pozytywny wpływ na kości i trawienie, mogą pomóc przy zmęczeniu i innych problemach. Zarówno smak, jak i działanie na nasz organizm są znacznie większe w przypadku wody mineralnej niż w przypadku zwykłej czy źródlanej.
Słowacka perełka zwana Fatrą
Niektóre wody mineralne są bardziej powszechne w swoim składzie, inne wręcz przeciwnie, są niezwykle rzadkie. Ona na pewno jest jedną z nich – woda mineralna, znana wielu przede wszystkim ze swojego wyjątkowego zasadowego charakteru. To decyduje o jego korzystnym wpływie na pracę jelit i reguluje pracę żołądka, dlatego wiele osób oddaje się temu głównie z jedzeniem.
Źródło tej wyjątkowej wody znajduje się w najbardziej górzystej części Słowacji. Dzięki bliskości kilku pasm górskich ten region w Turcji charakteryzuje się wyjątkową czystością źródeł. Jednak ta, z której wypływa Fatra, nie jest nieskończona. Na jednego Słowaka zużywa się rocznie zaledwie trzy litry tej wody mineralnej.
Pomoże na trawienie i cukrzycę
Ze względu na swój skład, w którym dominują sód, potas, magnez, wapń i żelazo, Fatra może pomóc w szeregu diagnoz. Nadaje się na problemy trawienne – idealnie nadaje się do wypicia kieliszka przed każdym posiłkiem. Regularne picie jest również zalecane w przypadku zgagi. Podaruj sobie go także wtedy, gdy Twój organizm jest przeciążony stresem lub nadmiernym spożyciem alkoholu. Jest również skuteczny w leczeniu cukrzycy, dny moczanowej i wysokiego poziomu tłuszczu we krwi.
Zaletą jest to, że może stanowić część codziennego schematu picia. Dodatkowo prezentuje się na stole o wiele bardziej stylowo niż inne wody mineralne czy wody źródlane. Specjalne opakowanie w kształcie szlifowanego kryształu przypomina czystość i doskonałość słowackiej przyrody, w której powstała woda mineralna, unikalna nie tylko na Słowacji, ale i w Europie.
przygotowany we współpracy z Fatrą.