Czy słyszałeś kiedyś o możliwości wykorzystania sody oczyszczonej do mycia owoców i warzyw? W rzeczywistości, jeśli chcesz, możesz użyć także innych składników. Dowiedzmy się razem, które z nich.
Obecnie jednym z podstawowych problemów, przed którymi stoimy, jest jakość spożywanej przez nas żywności. W szczególności istnieje ryzyko wprowadzenia na stół wcześniej przetworzonej żywności z pestycydami. Powoduje to sporo problemów i zawsze dobrze jest dokonywać świadomego wyboru żywności, którą spożywasz. Przez świadomy wybór rozumiemy szczegółową wiedzę, w jaki sposób żywność jest przetwarzana i skąd pochodzi.
Tylko w ten sposób możemy zmniejszyć ryzyko objadania się do zera skażona żywność. Największą uwagę należy oczywiście zwrócić na żywność uprawianą na drzewach lub w ziemi, która nieuchronnie jest poddawana działaniu pestycydów w celu zwiększenia produkcji lub ochrony przed atakami pasożytów. Ale nie marnujmy więcej czasu i dowiedzmy się, jakie środki ostrożności musimy podjąć.
Eliminacja pestycydów z owoców i warzyw: od czego zacząć?
Musimy wybierać, w miarę możliwości, żywność, która nie zawiera pestycydów lub jest zbierana w ramach całkowicie organicznego systemu rolnictwa. Jeśli jednak nie możesz zapewnić tej pewności, możesz wdrożyć alternatywne środki zaradcze wyeliminować pestycydy.
Często nie znikają jednym ruchem pod bieżącą wodą również dlatego, że nie zatrzymują się tylko na najbardziej zewnętrznej warstwie. W wielu przypadkach przenikają one przez skórkę owocu, docierając do nasion. Na szczęście istnieją metody, które mogą pomóc w oczyszczeniu owoców i warzyw.
Można je obrać lub pozostawić do namoczenia na kilka minut w dość prostych środkach, które można przygotować w domu z wody i octu lub wodorowęglanu, które znacznie zmniejszą cząsteczki pestycydów. Oczywiście po pozostawieniu owoców lub warzyw do namoczenia należy je dokładnie umyć, aby pozbyć się zapachu octu.
Alternatywne metody płukania owoców i warzyw
Dobrze jest doprecyzować, że jeśli chodzi o warzywa, to może ich trochę być trudno dostępnych miejsc aby je oczyścić. W takim przypadku użyj małego pędzelka, aby dotrzeć do najciaśniejszych narożników. Inną metodą, która z pewnością pomoże zmniejszyć ryzyko, jest gotowanie owoców lub warzyw, jeśli to możliwe.
W rzeczywistości, wraz z wysoką temperaturą wody, wiele cząsteczek pestycydów zostaje utraconych, co może skutkować powstaniem tzw czyszczenie około 80%. Aby osiągnąć 100% trzeba koniecznie świadomie wybierać to co je się w supermarkecie, tak aby nie narażać się na niepotrzebne ryzyko.
Wdrażając wszystkie te środki ostrożności, osiągnięcie sukcesu nie będzie trudne w całkowitym spokoju bez obawy, że żywność nie została odpowiednio wyczyszczona. Być może, aby zmniejszyć ryzyko do zera, można również pomyśleć o samodzielnej uprawie niektórych odmian owoców i warzyw w domu. Zakasaj rękawy i do dzieła. To będzie dziecinnie proste!