Można odkorkować butelkę ogniem, wiesz o tym? Tak to się robi

Jak odkorkować butelkę bez korkociągu. Będzie nam potrzebny tylko płomień i w ciągu kilku sekund przelejemy wszystko do szklanki.

Odkorkowanie butelki to dość prosta operacja zrobić, jeśli masz odpowiednie narzędzia. W zależności od rodzaju pokrycia należy użyć otwieracza do butelek. Operacja ta jest typowa np. dla piw lub niektórych napojów bezalkoholowych lub lekko alkoholowych, odpowiednich do aperitifów. A potem są butelki wina lub wina musującego, które niezmiennie mają korek. Do usunięcia tego ostatniego potrzebny jest korkociąg.

A wybór ten podyktowany jest charakterem korka, który oczywiście bardzo różni się od żelaznego. Te dwa rodzaje pokryć dachowych różnią się materiałem i kształtem. I o ile pierwszy należy usunąć, wyginając go pod naciskiem, o tyle korek można usunąć, wkręcając spiralę korkociągu w środek. Należy jednak zachować pewną ostrożność, aby nie spowodować rozsypania się korka, co może się zdarzyć, jeśli będziemy działać z nadmierną siłą.

Odkorkowanie butelki, bezpieczna metoda ogniowa, która zawsze działa

Żadnych gwałtownych ruchów, ale rytmiczne: Oto, czego potrzeba, aby odkorkować butelkę. Ale dla tych, którzy boją się stłuc korek lub w sytuacjach, w których nie możemy znaleźć odpowiedniego otwieracza do butelek, istnieje bardzo prosty trik, który można zastosować. W ciągu kilku sekund dowolna butelka wina lub wina musującego będzie darmowa, tak samo jak my będziemy rozlewając do naszych kieliszków i kieliszków oraz do kieliszków naszych gości i obiadów to, czym sami chcielibyśmy się delektować podczas smacznego posiłku.

Każdemu może się zdarzyć, że nie może znaleźć korkociągu lub otwieracza do butelek. W razie potrzeby możemy zastosować tę super sprytną metodę. Sposób postępowania jest bardzo prosty, nie wiąże się z żadnymi trudnościami i będzie więcej niż szybki. Będziemy potrzebować tylko ładnego rozpalonego ognia i nic więcej. Wtedy będziemy mogli ożywić coś, co pod każdym względem będzie jedną z najsprytniejszych sztuczek w kuchni.

Ponieważ ogień rozwiewa korek

Tymczasem warto wyjaśnić jedno: co w praktyce zawsze skłaniało nas do powszechnego stosowania korków ze względu na konieczność uszczelniania butelek każdego istniejącego rodzaju wina? A także wino musujące, szampan i tym podobne. Cóż, odpowiedź leży w cechach, które czynią ten materiał wyjątkowym, wydobywanym w naturze. W rzeczywistości korek ma bardzo szczególną zdolność być nieprzepuszczalny dla cieczy.

I dlatego wino nigdy nie będzie mogło uciec z butelek, nawet jeśli ułożymy je poziomo, jak to często widzimy w piwnicach. Jest to między innymi zalecana pozycja, aby korek nie wyschnął i nie pozostawił resztek w płynie. Kiedy nie mamy przy sobie otwieracza do butelek ani korkociągu, wystarczy, że przybliżymy główkę butelki do rozpalonego ognia. Spowoduje to wzrost ciśnienia wewnątrz butelki w taki sposób, aby otworzyć pokrywkę. I tyle.

Jakiego rodzaju płomienia będziemy potrzebować

Mogą mieć się dobrze rozpalony kominek, ale także zwykła zapalniczkalub nawet prostownicę do włosów, którą należy podgrzać do 180°. W tym momencie zbliżamy szyjkę butelki do płomienia lub kładziemy ją na talerzu i przekręcamy butelkę, a korek (oczywiście uwolniony z papieru owijającego nowe butelki) wyskoczy w ciągu kilku sekund.

Wszystko to dzieje się, ponieważ powietrze wewnątrz butelki jest naprężone i rozszerza się. Zwiększenie objętości powoduje wypchnięcie korka. Trzeba powiedzieć, że ta metoda działa tylko z zatyczkami korkowymi, a nie z korkami wykonanymi z materiału syntetycznego, które zamiast tego mogłyby się jedynie odkształcić, bez wyskakiwania. I korki . I Jest aby uzyskać dużą przewagę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *