Możesz zaoszczędzić nawet podczas pieczenia, chodzi o małe rzeczy

Spróbuj zmniejszyć zużycie energii! Mamy kilka wskazówek i porad, które pomogą Ci zaoszczędzić pieniądze podczas przygotowywania posiłków. Nawet dzięki drobnym rzeczom zaoszczędzisz pieniądze! Stresują Cię wysokie rachunki za media, dlatego starasz się oszczędzać, gdzie tylko się da? Mamy dla Ciebie kilka podstawowych wskazówek i porad, które pomogą Ci obniżyć rachunki za gaz lub prąd.

Nie otwieraj bez potrzeby piekarnika w trakcie pieczenia

Ciągłe i niepotrzebne otwieranie drzwiczek piekarnika podczas pieczenia może być niedogodnością, która znacznie zwiększa zużycie. Za każdym razem, gdy otwierasz drzwiczki pieca, ciepło ucieka z piekarnika i należy je odzyskać. I to naprawdę nie jest tylko kilka stopni Celsjusza! Jeśli otworzysz drzwiczki pieca na początku gotowania, temperatura wewnątrz może spaść nawet o 25 stopni Celsjusza.

Następnie podczas pieczenia używaj szklanego okna lub oświetlenia i ufaj swojemu przepisowi i zegarowi. Jeśli musisz sprawdzić jedzenie, nie zostawiaj drzwi otwartych na zbyt długo.

Staraj się utrzymywać piekarnik w czystości

Czyszczenie pieca nie jest czynnością powszechną, ale od czasu do czasu jest potrzebną. Brudny piekarnik nie wygląda dobrze, zużywa więcej energii i trudniej się w nim piecze. Nie tylko gromadzi się przypieczona żywność, ale także powoduje nierówne nagrzewanie z powodu brudu gromadzącego się w uszczelce. Dlatego najlepiej po każdym użyciu wyczyścić piekarnik wilgotną ściereczką lub raz na jakiś czas użyć środków chemicznych lub czyszczących. Pomocny może być sok z cytryny, soda oczyszczona i proszek do pieczenia.

Przygotuj kilka potraw na raz

Piekarnik na gorące powietrze przekracza oczekiwania, ponieważ temperatura wewnątrz jest zwykle taka sama przez cały czas przygotowywania żywności. Dlaczego więc z tego nie skorzystać! Odgrzej zarówno obiad, jak i kolację lub różne rodzaje ciast i ciastek w piekarniku konwekcyjnym jednocześnie. Tak czy inaczej, regularnie sprawdzaj, czy przygotowywana żywność wymaga tej samej temperatury ogrzewania.

Używaj odpowiednich pojemników do pieczenia

Piekarnik 2
Zdjęcie: Pixabay

Garnki i patelnie nadające się do piekarnika nagrzewają się szybciej i lepiej zatrzymują ciepło. Dlatego też inwestując w szklane lub ceramiczne pojemniki do pieczenia, skrócisz czas przygotowania i sporo zaoszczędzisz. W każdym razie ważne jest, aby używać piekarnika do przygotowywania większych ilości żywności. Zdecydowanie nie warto włączać piekarnika tylko po to, żeby podgrzać lub ugotować niewielką ilość jedzenia!

Naucz się pracować z ciepłem resztkowym

Ciepło, które pozostaje w piecu po jego wyłączeniu, można wykorzystać do dokończenia pieczenia lub ogrzania talerzy. Jeśli więc pieczesz dłużej niż 40 minut, wyłącz kuchenkę co najmniej 10 minut przed końcem i pozwól, aby jedzenie po prostu się dogotowało…

Źródła informacji: ireceptar.cz, ceskestavby.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *