Możesz dokończyć to później: jak zamknąć butelkę za pomocą dostępnych środków

Możesz dokończyć to później: jak zamknąć butelkę za pomocą dostępnych środków

W chłodne dni chcesz się dobrze bawić, rozgrzać i cieszyć, jednak butelka wina może okazać się za duża na jedną porcję. Lepiej dokończyć wino w dniu otwarcia. Ale czasami zdarza się, że zostaje pół butelki i korek się gubi. Butelkę możesz zamknąć specjalnymi korkami próżniowymi, jeśli masz je w domu.

Otwieranie wina pod wpływem powietrza prowadzi do utleniania. Zmienia się jego kolor, smak ulega pogorszeniu i staje się metaliczny, a aromat zanika. Dlatego konieczne jest przechowywanie go szczelnie zamkniętego w lodówce. Ciekawy sposób na zapieczętowanie butelki bez korka pokazała w niej słynna blogerka Chantel Fehn. Prosty film, który trwa kilka sekund, zyskał szaloną liczbę wyświetleń.

Możesz dokończyć później: jak zakorkować butelkę za pomocą dostępnych środków - zdjęcie nr 1

Aby bezpiecznie zamknąć butelkę wina, będziesz potrzebować zwykłego korka na wodę. Należy go dobrze umyć gorącą wodą i dokładnie wysuszyć. Następnie dokręć maksymalnie butelkę z pozostałym winem.

Pomoże to spowolnić dostęp tlenu i cieszyć się napojem przez pewien czas.

Sommelierzy twierdzą, że im wyższa jakość wina, tym dłużej zachowa swój smak i aromat w otwartej butelce. Wina wytrawne przechowują się gorzej niż wina słodkie i wzmocnione. Wino najlepiej wykończyć w ciągu 3-5 dni.

Na trwałość produktu wpływa także ilość pozostałości. Wiadomo, że 400 ml wystarczy na dłużej niż 150 ml.

@chantelleeef

Rzeczy, które znajdziesz na Facebooku

♬ dźwięk oryginalny – SZN

Można oczywiście przeciągać przyjemność i codziennie po trochu pić, ale lepiej, żeby trunek dokończył się w wieczór otwarcia. Lub ugotuj pyszne dania z jego dodatkiem. Wcześniej pisaliśmy jak na ubraniach, żeby nic nie zepsuło wspaniałego wieczoru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *