Mój dziadek prawie zawsze wrzucał korek do świątecznej grządki z kapustą: zapomniany trik ma DUŻE znaczenie!

Tradycyjna kapusta to danie, które pojawia się na wielu świątecznych stołach.

Jest smaczne i pachnące, jednak czasami może być zbyt kwaśne lub składniki mogą się spalić.

Na szczęście istnieje kilka sposobów jak uratować taką kapustę.

Portal podpowiedział pewien trik, jak uratować kapustęco nie wyszło zbyt dobrze.

Świąteczna kapusta Gotuje się dość długo, aby wydobyć to, co najlepsze ze wszystkich składników.

Niektóre przepisy zawierają także winoco doskonale podkreśla smak tego dania.

Gotując kapustę warto mieć pod ręką butelkę wina, nie tylko ze względu na zapach, ale także z powodu korka.

Ta wtyczka ma taką możliwość aby ocalić spaloną kapustę.

Jak powstają korki?

Zakorkowanie butelki wina zajmuje 25 lat.

I nie mamy tu na myśli starzenia czy skomplikowanych procesów winiarskich, ale samo stworzenie korka.

Jest najczęściej produkowany z kory dębu korkowego.

Drzewo musi nie tylko rosnąć, ale także usuwać korę nadaje się do przetworzenia dopiero po 10 latach.

Korki do wina po otwarciu butelki niesłusznie lądują w koszu na śmieci.

W Internecie nie brakuje inspiracji, jak je wykorzystać podczas tworzenia dekoracji domowych.

Okazuje się jednak, że mogą być również pomocne w przedświątecznym gotowaniu.

Ratunek dla przypalonej kapusty

Czasami wystarczy chwila nieuwagi i jedzenie, które miało w sobie ogromny potencjał spala się i pozostaje zdewaluowany.

Nie musi to jednak oznaczać całkowitej katastrofy i warto skorzystać z tego triku.

Kapustę przełożyć do nowego garnka, bez zdrapywania spalonych kawałków od spoduaby nie rozprzestrzeniał się zapach spalenizny.

Kiedy jedzenie jest w nowym garnku, dodać korek od wina i ponownie zagotować.

Jeśli masz ich więcej, również je dodaj 2-3 sztuki.

Korek pochłania zapach spalenizny a kapusta będzie smakować tak, jakby nic się nie stało.

Nie zapomnij wymieszać jedzenia i upewnij się, że nie pali się ponownie.

Pomogą w tym korki od wina oszczędzaj także inne produkty spożywcze.

Warto je mieć pod ręką.

Kto by pomyślał, że zwykły korek może uratować Boże Narodzenie?

Jak uratować kapustę, gdy jest za kwaśna?

Kapusta może być zbyt kwaśna z wielu powodów.

Najczęściej jest to spowodowane za dużo kiszonej kapusty.

Jeśli nie chcemy, żeby kapusta była zbyt kwaśna, warto zaopatrzyć się w kapustę kiszoną dobrze ściśnij.

Aby zrównoważyć kwaśny smak, możemy dodać do niego również trochę świeżej kapusty.

Innym sposobem na uratowanie kiszonej kapusty jest dodanie do niej suszonych śliwek.

Są śliwki naturalny słodzik.

Nadają kapuście słodko-kwaśny smak.

Najlepiej dodać je dzień wcześniej, aby miały czas wchłonąć smak kapusty.

Jeśli nie mamy śliwek, możemy dodać powidła śliwkowe.

Dżem to także dobry sposób poprawić smak kapusta kiszona.

Ostatnim sposobem na uratowanie kiszonej kapusty jest dodanie szczypty sody oczyszczonej.

Soda oczyszczona zneutralizuje kwasowość kapusty i kapusta będzie mniej kwaśna.

Czasami drobne ulepszenia sprawiają, że tradycyjna surówka z kapusty staje się prawdziwą ucztą smaków.

Warto poeksperymentować i dostosować przepis do własnych upodobań smakowych.

Teraz, uzbrojeni w te kulinarne triki, możesz to zrobić za każdym razem ciesz się doskonałą kapustą.

Aby przygotować świąteczną sałatkę z kapusty, potrzebujemy:

2 kg kiszonej kapusty

1 kg białej kapusty

50 g suszonych grzybów

2 cebule

700 g łopatki wieprzowej

500 g boczku wędzonego

500 g kiełbasy

200 ml wytrawnego czerwonego wina

200 g śliwek bez pestek

masło

200 g koncentratu pomidorowego

sól

ziarna czarnego pieprzu

nowa przyprawa

4 liście laurowe

Zbliżać się:

Kapusta tniemy i dodajemy do garnka, dodajemy posiekaną kapustę kiszoną.

Następnie dodajemy namoczone grzyby i odrobinę pieprzu.

Kapusta ładujemy układać warstwami przyprawy i zalać wodą z moczenia grzybów, pokroić cebulę, następnie pokroić także boczek.

Na koniec pokrój kiełbasę i łopatkę.

Do garnka wlewamy oliwę i dodać boczek.

Następnie dodaj kiełbasę i łopatkę.

Na koniec dodać cebulę i wszystko wymieszać.

Będziemy piec a będziemy podlewać w innych.

Przykryć i dusić mięso do miękkości.

W garnku powinniśmy ugotować kapustę co najmniej dwie godziny.

Na maśle podsmaż pestki śliwek.

Nadają kapuście niepowtarzalny smak.

Do garnka dodać przecier pomidorowy i podsmażone śliwki.

Wszystko dokładnie mieszać.

Dodać kiełbasę, mięso i boczek.

Zalać wodą, w której gotowaliśmy mięso.

Gotujemy wszystkoaż mięso będzie miękkie.

Po ugotowaniu możemy podać kapustę z pieczywem lub ziemniakami.

Kolejne zastosowanie zatyczki korkowej

Korki w ogrodzie mają kilka zalet.

Wtyczki te można poddać recyklingowi i użyj do roślin domowych.

Nie zapomnij o przesadzaniu roślin umieść kilka zatyczek na dnie doniczki.

Wspomagają drenaż i tym samym zapobiegają gniciu korzenigdy gleba jest bardzo wilgotna.

Kolejną zaletą zatyczek korkowych jest to, że nie obciążają garnka jak żwir czy kamienie.

Po pewnym czasie mogą puchnąć, ale nie martw się, nie zgniją.

Korki z wyjątkiem efektu drenażowego umożliwiają także napowietrzanie gleby.

Można także użyć zatyczek korkowych do domowego nawadniania kropelkowego.

W tym celu przekłuj nakrętkę na środku i zamknij nią butelkę z wodą, która będzie służyć jako konewka.

Odwróć butelkę do góry nogami i włóż go do doniczki z rośliną, którą chcesz podlać. Ta technika nawadniania kropelkowego jest bardzo skuteczna w nawadnianiu roślin, gdy jesteś w drodze.

I to nie wszystko.

Można także zastosować zatyczki korkowe jako ściółka.

Ściółkowanie to technika, która polega na zakryciu ziemi w grubych warstwach z substancjami roślinnymi lub mineralnymi.

Celem jest ograniczenie parowania wody i utrzymać wilgotność gleby.

Ściółka, zwłaszcza roślinna odżywia glebę i wzbogaca go w trakcie rozkładu.

Oprócz tego ściółka pomaga zapobiegać przerostowi chwastów.

Dzięki temu nie będziesz musiał go regularnie wyciągać.

Można go używać jako ściółkę dla roślin w doniczkach korki do wina.

Korek jest materiałem naturalnym, który z biegiem czasu ulega rozkładowi odżywia Twoje rośliny.

To także naturalne środek przeciwdrobnoustrojowywięc nie ma potrzeby martwić się rozwojem pleśni.

Osiągnąć to, zmiażdżyć korki i przykryj glebę swoich roślin doniczkowych tą naturalną ściółką.

Oprócz korków stosowanych w przypadku roślin doniczkowych, mogą mieć także inne zaskakujące zastosowania.

Można je również wykorzystać do dłuższego przechowywania owoców, gdyż korek umożliwia wchłanianie wilgociktóry jest odpowiedzialny za zgniliznę owoców.

Skuteczny jest także jego zapach podczas odstraszania much.

W tym celu przeciąć korek na pół i włóż kawałki do kosza z owocami.

Oprócz tego, że korki pochłaniają wilgoć, pochłaniają także nieprzyjemne zapachy.

Możesz je zatrzymać w lodówceaby pozbyć się zapachu.

Korki korkowe służą również jako zapalniczki naturalne i ekologiczne.

Możesz z nich skorzystać do rozpalenia grilla.

Innym sposobem ich wykorzystania jest ich użycie aby chronić drewnianą podłogę.

Nogi mebli, takich jak stoły, krzesła czy fotele, mogą zarysować parkiet.

Aby temu zapobiec, wytnij małe kółka z korka i przyklej je do nóg mebla przy użyciu mocnego kleju.

Jak widać korki mogą być naprawdę przydatne.

Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *