Mięso zebry: gdzie jest legalnie spożywane we Włoszech i jak je rozpoznać

Czy we Włoszech można jeść mięso zebry? Czego nie wiecie i jak nie dać się zwieść, co warto wiedzieć o tym finezyjnym kroju.

W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się wprowadzaniu do kuchni nietradycyjnych potraw Włoska kultura kulinarna: w szczególności historia , podobnie jak inne związki „obce” naszym tradycjom. Wśród innowacji gastronomicznych można wymienić wejście na rynek włoski .

Gdzie zjeść mięso zebry we Włoszech

Jeśli faktycznie, do jedzenia Niedźwiedź wystarczyło udać się do pobliskiego Słowenia i poszukaj jakichś śródlądowych trattorii, w których się specjalizują gotowanie tych mięsdla zebry do tej pory Odkrycie było znacznie bardziej skomplikowane. W rzeczywistości mięso to było powszechnie sprzedawane na obszarach pochodzenia zwierzęcia, dlatego też Afryka Południowa i ogólnie w krajach Afryki.

Dziś jednak restauracji jest coraz więcej kuchnia etniczna i egzotyczna, ale nie tylko te, które w naszym kraju promują – czytamy na stronie internetowej jednego z takich miejsc – mięso, które „zawiera tylko jedną dziesiątą tłuszczu znajdującego się w steku wołowym tej samej wielkości i zawiera około jednej trzeciej w mniej kalorii.” Ale czy jesteśmy pewni tego, co jemy?

Jak rozpoznać mięso zebry?

Tam oszustwo jest tuż za rogiem, ale porozmawiamy o tym wkrótce: w każdym razie są pewne specjalistyczne grille w sprzedaż I gotowanie określonego rodzaju mięsa, posiadające certyfikaty i cieszące się dużą popularnością zwłaszcza w dużych miastach. Mięso zebry i inne egzotyczne mięsa są coraz bardziej powszechne, na przykład w etnicznych restauracjach w Mediolanie. jest to niewątpliwe.

Tak naprawdę mięso zebry znane jest ze swojego wyjątkowego i lekko słodkiego smaku: bogata w białka i o niskiej zawartości tłuszczuten kawałek jest z pewnością zdrowy i jego spożycie słusznie się upowszechniło, właśnie dlatego, że jest to mięso pyszne I atrakcyjność dla poszukujących nowych doznań kulinarnych. Jedynym jadalnym kawałkiem jest Burchella pochodzi z Republiki Południowej Afryki i swoim smakiem przypomina nieco wieprzowinę.

Cenione salami zebry kosztują 2 tysiące euro za kilogram

W prowincji Bergamo produkt o nazwie „zebraola” i który kosztuje 2 tysiące euro za kilogram. To jest prawdziwy salami zebrybardzo delikatny i pikantny, doprawiony m.in mieszanka przypraw przybywających z całego świata. Jest również używany Hawajska czarna sól żeby było jeszcze smaczniejsze.

Salami zebry masuje się codziennie przez cały okres poprzedzający w workach w osłonce: gotowy oddaje się w ręce wprawnego złotnika spożywczego, który owija go warstwami jadalne złoto 24 karaty, co czyni ten produkt jeszcze cenniejszym, prawdziwy klejnot gastronomii. Degustacja wydaje się niemal grzechem obżarstwa.

Oszustwo dotyczące egzotycznego mięsa

Jakiś czas temu powstał serwis stworzony przez Hieny i wyemitowany w Italia 1, który wystawił rzekome oszustwo ze szkodą dla konsumentów, klientów jednego sieć restauracji za co się podawał mięso egzotyczne, czyli zebra, żubr, wielbłąd i lew, co kiedyś było „banalnym” mięsem końskim lub wołowym. Najwyraźniej cena detaliczna steku gwałtownie rosła, dopóki były pracownik nie złożył skargi.

Aby potwierdzić oszustwo, zakupiono znany program telewizyjny próbki surowego mięsa sprzedawane jako wielbłądy, żubry i zebry, robiąc na nich Analiza DNA. Odkrycie było niepokojące: mięso sprzedawane jako wielbłądy i żubry było w rzeczywistości koniem, a rzekoma zebra to po prostu wołowina. Po publicznej skardze ten kawałek mięsa zniknął z menu sieci restauracji.

Ale czy jedzenie mięsa zebry jest etyczne?

Z pewnością więc jedzenie mięsa zebry jest w naszym kraju legalne, choć niezbyt rozpowszechnione: ale za ile jest to naprawdę etyczne? Chociaż mięso zebry może być głównym i jedynym źródłem białka zwierzęce dla niektórych łatwo dostępne społeczności afrykańskie, tego samego nie można powiedzieć o populacjach zachodnich. Oczywiście zebra nie jest zwierzęciem zagrożonym wyginięciem, ale jednocześnie ich liczebność maleje.

Co więcej, na samym kontynencie afrykańskim, z wyjątkiem typu Burchell, zebry nie są uważane za zwierzęta gospodarskie i zabijanie ich jest nielegalne dla mięsa. Co więcej, na wielu obszarach ten rodzaj mięsa jest spożywany tylko i wyłącznie do celów specjalne okazje. Odpowiedź byłaby zatem taka, że ​​spożywanie mięsa zebry jest nieetyczne, a spożycie to ma wpływ na populację Afryki głęboka wartość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *