Jedną z pierwszych roślin leczniczych, które wiosną możemy zebrać na wolności, jest miotełka zwyczajna, której piękne kwiaty początkowo są różowe, a po zapyleniu zmieniają kolor na niebieski lub fioletowy. Już sama nazwa wskazuje, że pomaga przy chorobach płuc, szczególnie przy kaszlu, bo udrażnia drogi oddechowe i ułatwia kaszel, ale też wspomaga prawidłowe trawienie i leczy rany, a nawet stany zapalne.
to urocza mniejsza roślina, która dorasta do wysokości około 25 cm. Piękne pięciopłatkowe kwiaty pojawiają się od około marca do końca kwietnia i początkowo są różowe, po zapyleniu zmieniają kolor na niebieski lub fioletowy we wszystkich odcieniach. Interesujące są również liście jajowate, które zwykle mają liście jasno nakrapiane.
W naszym kraju mięczak zwyczajny rośnie powszechnie w lasach liściastych, mieszanych i łęgowych, na obrzeżach lasów oraz w zaroślach o wilgotnej i głębokiej glebie, gdzie często tworzy bujne przyrosty. Rośnie od nizin po podgórza.
Co i jak pobrać z płuca medycznego
-
do kwietnia lub później, około dwóch tygodni po kwitnieniu, tylko liście, gdy będą wystarczająco duże. Miotlica jest najskuteczniejsza wczesną wiosną.
-
Mięczaka, kwiaty i liście zaraz po zebraniu są szybko suszone, rozkładane na sicie lub papierze w zacienionym i przeważnie przewiewnym miejscu. Podczas suszenia sztucznym ogrzewaniem temperatura nie powinna przekraczać 40°C.
-
Podczas suszenia należy ostrożnie odwrócić ziele, aby suszenie było szybsze, a miotełka zachowała swój pierwotny kolor. Podczas powolnego suszenia zioło staje się czarne.
-
Prawidłowo wysuszone zioło jest bezwonne i ma gorzki, śluzowaty smak.
-
Susz miodownika suszonego – kwiaty i liście oddzielnie – przechowujemy w dobrze zamkniętym pojemniku, najlepiej w suchym i ciemnym miejscu o temperaturze do 25°C.
Skutki medycyny płuc
Kwitnąca łodyga i liście miodowca zawierają między innymi witaminę C, kwas krzemowy, garbniki, śluz, saponiny, garbniki, flawonoidy (przeciwutleniacz kwercetynę i alantoinę), alkaloidy pirolizydynowe, kwasy organiczne (stearynowy, mirystynowy) i inne substancje aktywne .
„Mięczak ma w naturalny sposób działanie antybiotykowe, przeciwzapalne, odkażające i ściągające, a przede wszystkim pomaga, ułatwia odkrztuszanie kaszlu, wspomaga prawidłowe trawienie, zwiększa krzepliwość krwi, działa łagodnie moczopędnie i ściągająco,„ mówi zielarz Martin Kolár i dodaje: „Pomimo wszystkich właściwości leczniczych, nie powinniśmy stosować miodowca dłużej niż dwa-trzy tygodnie! Nie polecam dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom z dużą sedymentacją.„
Do czego przydaje się płuco?
„W tradycyjnej medycynie ludowej lecznicze właściwości miotełki lekarskiej wykorzystuje się w leczeniu schorzeń płuc – nazwa zioła podobno wzięła się stąd, że liście przypominają chore płuca – oraz narządów oddechowych, głównie kaszlu (również krztusiec), astmę, zapalenie oskrzeli czy gruźlicę, podobno kiedyś stosowano ją także w leczeniu dżumy. Jest odpowiedni dla palaczy, pomaga także przy stanach zapalnych jamy ustnej. Płuca pomagają przy wzdęciach, wzdęciach i biegunce, przy kacu,„ polecany przez zielarza. Zewnętrznie pomaga w gojeniu krwawień i ran zapalnych, korzystnie wpływa na szereg chorób skóry m.in. oparzenia, wrzody, hemoroidy i egzemy.
Herbata z miodowca na kaszel
Składniki
-
1 łyżeczka suszonej miotełki
-
150 ml gorącej wody
Przygotowanie
Ziele zalać gorącą wodą, przykryć i pozostawić na 15 do 20 minut. Odpływ.
Używać
Marynata jest dość gorzka, możemy ją dosłodzić. Herbatę pijemy powoli trzy razy dziennie. Pomaga głównie na kaszel, przekrwienie, problemy z oddychaniem lub trawieniem. Nie należy go pić dłużej niż trzy tygodnie.
Mieszanka herbat na zdrowe płuca
Składniki
Przygotowanie
Zioła wymieszaj, weź dwie równe łyżki i zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw do zaparzenia na około 12 minut. Odcedź herbatę.
Używać
Tę ilość pijemy w ciągu dnia, najlepiej trzy razy dziennie po jednej trzeciej ilości. Herbatę pijemy nie dłużej niż dwa tygodnie.
Wdychanie rozluźniające drogi oddechowe w przypadku kaszlu i przeziębienia
Składniki
-
2-3 łyżki suszonej miotełki
-
1 łyżeczka
-
500 do 700 ml wrzącej wody
Przygotowanie
Zioła zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia na około 10 minut.
Używać
Zdejmij nakrętkę, pochyl się ostrożnie nad pojemnikiem, zakryj głowę dużym ręcznikiem, aby ciepło nie uciekało, a parę wdychaj przez nos.
Dżdżownica w kuchni
Wiosną możemy wykorzystać miodnicę jako zioło jadalne. Niewielką ilość świeżo kwitnącego kopru włoskiego można stosować do sałatek, można go dobrze łączyć z sałatkami głowiastymi i liściastymi (rukolą, ogórkami, pomidorami czy rzodkiewkami).