Małże wycofane z rynku: jakie ryzyko stwarzają te mięczaki?

Sprawa partii małży wycofanej z rynku w ramach środków ostrożności przywraca ponownie kwestię zagrożeń związanych ze spożywaniem mięczaków.

Konkretna partia małże został w ostatnich godzinach wycofany z rynku z powodu m.in ryzyko mikrobiologiczne: jest to czynność zapobiegawcza, którą podjęło ministerstwo zdrowia i jest z nią powiązana odtajnienie małży z kategorii B do kategorii C. W istocie ministerstwo chce uniknąć zagrożeń z tym związanych bakterie lub wirusy.

Małży nigdy nie należy jeść na surowo!

W ostatnich godzinach ministerstwo udzieliło także kilku porad dot spożycie małżywyjaśniając, że to nie zadziała nigdy nie jadłem na surowoRzeczywiście sugeruje się gotowanie ich z zachowaniem maksymalnego bezpieczeństwa. Istnieje wiele stowarzyszeń konsumenckich, które za każdym razem, gdy wystąpi taki epizod, tj wycofać z handlu partią prawdziwych małży zawsze nalegają, aby dać to samo e ważna rada.

W szczególności dotyczy to spożycia małży poważne ryzyko dla naszego zdrowia, gdyż są one nośnikami chorób bakteryjnych i wirusowych. W takich przypadkach należy zawsze zachować maksymalną ostrożność i pamiętać, że małże z reguły należy spożyć w ciągu kilku dni od zakupu. Jeśli na kuchence, niektóre pozostają zamkniętenigdy go nie spożywaj z jakiegokolwiek powodu.

Jak szybko oczyścić małże

Również przed gotowaniem powinny być małże odcedzić pod bieżącą wodą lub moczenie: . Włóż małże do jednego basen z zimna woda i sól przez kilka godzin, od czasu do czasu zmieniając wodę. Oczyszczenie małży przed przygotowaniem jakiejkolwiek potrawy jest naprawdę istotne, aby uniknąć dyskomfortu podczas posiłku.

Sekretnym składnikiem, który oferujemy Ci w celu uzyskania naprawdę znacznie skuteczniejszego oczyszczania, jest: czerwony pieprz: pokrojone na kawałki ułatwia czyszczenie małży. Ponadto, gdy już wydobędziemy mięczaki z wody, musimy przekazać je do: cedzidło, żeby odciekły i jeszcze lepiej byłoby je wtedy położyć na Suche ubranie sprawiając, że w końcu opadł.

Czym ryzykujesz jedząc surowe i nieoczyszczone małże?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z ryzyka, jakie narażają, i w tym względzie weźmy przykład bezpośrednio na plaży, bez ich czyszczenia ani oczywiście gotowania. Zaledwie kilka godzin po spożyciu tych skorupiaków kobieta dosłownie ryzykował swoje życieza to, co ją spotkało.

Rzeczywiście, w krótkim czasie, z powodu trucizny zawartej w mięczakach, kobieta pozostała sparaliżowany: toksyna, która miała kosztować jej życie, jest znana jako saksytoksyna i jest wytwarzany przez małe algi. Toksyna ta działa na układ nerwowy i może powodować paraliż mięśni. Pierwszymi objawami u niej były drętwienie, trudności z mówieniem, zawroty głowy i utrata czucia w dłoniach i ramionach.

Lekarze ją uratowali, interweniując natychmiast, choć trzeba przyznać, że dopiero 12 godzin od paraliżu kobietę przewieziono na najbliższe pogotowie. Oznacza to, że była naprawdę o krok od nieodwracalnego pogorszenia swojego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *