Lodowa baklava w kilka minut

Niezbędne produkty:

1/2 opakowania ciasteczek

200 g lodów śmietankowych

20 g orzechów włoskich

20 g miodu

20 g masła do smarowania

Sposób przygotowania:

1. Skórkę pokroić w kwadraty i posmarować roztopionym masłem. Ułóż kilka w foremkach do muffinów tak, aby zachodziły na siebie i szczelnie przykrywały dno i boki foremek. Piec w piekarniku nagrzanym na 160°C przez 20-25 minut.

2. Usuń upieczone skórki i w razie potrzeby ostrożnie odłam krawędzie. Pozostaw do ostygnięcia.

3. Orzechy włoskie posiekać i dodać do lodów. Uformuj kulki i włóż do foremek z upieczonym ciastem. Udekoruj kilkoma kroplami miodu i włóż baklawę do lodówki.

Mała wskazówka: możesz upiec skórkę i przygotować lody wcześniej. Ułóż kęsy tuż przed podaniem.

Więcej pysznych ofert, wywiady z ekspertami zdrowego odżywiania i praktyczne porady znajdziesz na naszej stronie na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *