Lipie z jogurtem. Przepis na 5 składników

Czas gotowania: 45 minut

rodzaj dania: Śniadanie

kuchnia: międzynarodowa

Jogurt to nie tylko zdrowe śniadanie, ale także cenny składnik bardziej skomplikowanych dań. Można go dodawać do koktajli, budyniów, a nawet chleba. Do tego drugiego wystarczy mąka ze środkiem spulchniającym według najprostszego przepisu na pastę jogurtową.

Lipia z jogurtem szczególnie nadaje się na śniadanie / Shutterstock

Do zrobienia paluszków jogurtowych potrzebne są równe części jogurtu greckiego i mąki ze środkiem spulchniającym. Równie dobrze sprawdza się stosunek mąki do jogurtu 3 do 2. Tak czy inaczej, otrzymasz delikatne bochenki, niezależnie od tego, czy są smażone na patelni, czy pieczone w piekarniku.

Jogurt sprawi, że chleb będzie puszysty i wilgotny, a jednocześnie nada mu kwaśny smak. Dodawanie do pieczywa gęstych jogurtów naturalnych, takich jak jogurt grecki czy islandzki skyr, nie jest nowym pomysłem. W Indiach jest ich wiele, w których zamiast wody lub oleju stosuje się olej. Można go również stosować w picie lub pita la tortilla.

Jogurt działa, ponieważ stwarza doskonałe środowisko dla szybkiego wzrostu drożdży. Jeśli nie stosuje się drożdży, kwasowość jogurtu wchodzi w interakcję z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Chleb będzie puszysty i miękki. Tak czy inaczej, jogurt może pomóc.

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie do mąki dodać jogurt i olej i wymieszać drewnianą łyżką lub rękami, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać odrobinę wody.

Jak przygotować przepis na lipi z jogurtem

Ciasto wyrabiamy na posypanym mąką blacie przez kilka minut. Kontynuuj, aż stanie się elastyczne i przestanie się kleić. Ciasto podzielić na małe kulki, mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na okrągły i cienki kształt za pomocą wałka do ciasta. Trwa to aż do uzyskania kleju o pożądanej grubości.

Rozgrzej patelnię lub grill z powłoką nieprzywierającą. Smaż każdego kotleta z obu stron przez około 1-2 minuty lub do momentu, aż na powierzchni kotleta pojawią się małe kałuże. Powtórzyć proces z pozostałymi kulkami ciasta. Po upieczeniu można je przechowywać w ręczniku kuchennym, aby pozostały ciepłe i miękkie aż do podania.

Jak wykorzystać jogurt do wypieku chleba

Aby dodać jogurt do ulubionego przepisu na chleb, możesz zastąpić wodę, mleko lub olej jogurtem naturalnym. Jeśli używasz jogurtu greckiego, dobrym proporcją na początek jest zastąpienie każdej szklanki oleju 1¼ szklanki jogurtu. Nie używaj jogurtów smakowych ani owocowych. Chleb będzie miał zbyt słodki smak lub smak będzie inny niż ten, do którego jesteś przyzwyczajony.

Jeśli cierpisz na celiakię lub masz nadwrażliwość na gluten, wiesz, że znalezienie dobrego chleba bezglutenowego może być wyzwaniem.

Jednak jogurt może pomóc. opublikowanym przez Narodową Bibliotekę Medycyny, dodanie świeżego jogurtu do typowych przepisów na chleb bezglutenowy nie tylko zwiększyło walory zdrowotne chleba, ale także poprawiło jego jakość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *