Chociaż sezon jaworu trwa przez całe lato, żółknięcie liści następuje zwykle w okresie kwitnienia lub wkrótce po nim. Dlatego możesz zebrać całe plony, zanim Libeček zakwitnie, a posiekane liście przechowywać w zamrażarce, ale Libeček maggi, przyprawiona sól lub pesto do makaronu są równie świetne. Na pewno nie stracisz świeżej turzycy, za kilka dni na grządce zaczną pojawiać się nowe pędy.
Libeček lékařský to w ostatnich latach odkryte na nowo zioło i tradycyjna czeska przyprawa. Uprawiano ją najczęściej na terenach podgórskich, gdzie również najlepiej rośnie. Jej silnie aromatyczne liście przypominają nieco tradycyjną maggi, czyli przyprawę do zup, ale libecek można wykorzystać także w sosach i duszonych mięsach czy w marynacie do grilla.
Jak uprawiać lubczyk
Możesz wysiać roślinę z nasion lub jeszcze łatwiej rozmnożyć ją przez podział wiosną lub jesienią. Libeček najlepiej umieścić w półcieniu, będzie rósł również na słońcu. Wymaga jedynie zwykłej gleby ogrodowej, niezbyt wilgotnej, ale próchnicznej i zawierającej odpowiednią ilość składników odżywczych. Jest to roślina długowieczna, kwitnąca pod koniec czerwca. Kwiaty można usuwać w sposób ciągły, ale byłoby szkoda, bo przyciągają one do ogrodu pszczoły i trzmiele z okolicy.
Przyprawa do zupy na bazie lubczyku à la maggi
-
wiązka około 20 łodyg z liśćmi lubczyku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak postępować w przygotowaniu przyprawy do zupy
-
Liście lubczyku i selera płuczemy pod bieżącą wodą.
-
Osusz liście i zmiksuj je na szorstką pastę.
-
Włóż libeczek i seler do wrzącej wody i gotuj przez około 15 minut.
-
Ugotowane liście przecedź przez gazę i dobrze wyciśnij.
-
Do bulionu dodać sól i olej.
-
Doprowadzić ponownie do wrzenia i zredukować do około ½.
-
Gotowe przyprawy do zupy wlać do czystych szklanek, zamknąć i odwrócić do góry dnem.
Przechowuj przyprawę do zupy w lodówce. Posłuży ci to kilka miesięcy.
Pesto do makaronu z lipy
-
100 g nasion słonecznika
Jak postępować w przygotowaniu pesto
-
Do blendera włóż grubo posiekane liście cebuli i czosnku, nasiona słonecznika i sól.
-
Dolać olej i wszystko z grubsza wymieszać tak, aby w masie pozostały drobne kawałki pestek słonecznika.
Przechowuj pesto w zamkniętym słoiczku w lodówce.