Które 7 potraw postawić na wigilijnym stole, aby w domu zapanować szczęście, szczęście, zdrowie i płodność?

Od czuwania nazywają go „Budni”, a od przyszłości także „Budnini”. W obu znaczeniach symbolika jest powiązana z cudem, który ma się wkrótce wydarzyć i na który wszyscy ludzie powinni zwracać uwagę.

Mówi się, że w tym dniu ptaki przestają śpiewać, liście drzew przestają trzepotać, a woda w rzekach przestaje płynąć. Inne nazwy tego święta to „Małe Boże Narodzenie”, „Suche Boże Narodzenie”, „Dziecięce Boże Narodzenie” i „Małe Boże Narodzenie”. Narodziny kojarzą się z odnową świata i nadzieją na lepsze.

Czy znasz tradycje wigilijne i bożonarodzeniowe?

Często zapominamy, że oprócz Wigilii 24 grudnia to także imieniny osób noszących imię Evgenia (i pochodne), a także imiona, które w tłumaczeniu oznaczają „szlachetny”.

Tradycja nakazuje, aby na wigilijnym stole znajdowała się nieparzysta liczba potraw. Konieczne jest umieszczanie żywności, która pęcznieje, aby szczęście, szczęście, zdrowie i płodność mogły również „puchnąć” tak jak one. Naczynia muszą być liczbą nieparzystą – 7, 9, 11; im będzie ich więcej, tym hojniejszy będzie nowy rok dla domu. Obowiązkowe jest, aby naczynia były tylko chude.

Ciasto z pieniędzmi

Chleb to dla Bułgara nie tylko jedzenie, ale i magia. Chleb rytualny (bogowica, pita bożonarodzeniowa, placek bożonarodzeniowy, nieszpory, święty) zmieszany z sodą lub kwasem chlebowym zajmuje centralne miejsce na wigilijnym stole. Umieszczona jest w nim moneta. Zdobią go figury związane z życiem i życiem codziennym Bułgara – kłosy pszenicy, pług, krzyż itp. Dobrze jest, gdy chleb położy się na stole na ugotowanej pszenicy. Jest symbolem płodności i bogactwa.

Faszerowana Suszona Papryka Z Fasolą/Sarmie Z Kapustą
Specyfiką papryki faszerowanej na stół wigilijny jest to, że używa się papryki suszonej, którą należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, aby ją zmiękczyć; a ziarna, którymi są napełnione, są kruszone. Inną opcją jest tradycyjna sarma z kapustą wypełnioną ryżem. Ideą obu dań jest wykorzystanie roślin strączkowych – ryżu i fasoli, które pęcznieją podczas ich przygotowywania.

Oshawa
Oshav to rodzaj kompotu z suszonych owoców. Jeśli Ci to nie odpowiada, możesz po prostu dodać suszone owoce do miski ze świeżymi owocami.

Owoce (jabłka, orzechy włoskie, nieszpułka, pigwy)
Dawniej w Wigilię łamano orzechy włoskie, którym od czasów Ignażdena nadano imiona każdemu członkowi rodziny. Jeśli ich orzech jest biały i duży, dana osoba będzie zdrowa i szczęśliwa przez cały rok.

Kwaśna kapusta
Jest obecna na stole, ponieważ jest jedną z potraw tradycyjnie przygotowywanych w Bułgarii na zimę. Zastępuje brakujące świeże sałatki i jest doskonałym dodatkiem do podgrzewanej brandy, którą przygotowuje się w wielu domach.

Pieczona dynia/dynia z miodem
Ważne jest, aby w Wigilię Bożego Narodzenia na stole znalazło się coś słodkiego, aby życie rodziny w nadchodzącym roku było pełne słodyczy. Miód jest nośnikiem mądrości pszczół.

Czosnek
Czosnek ma również znaczenie rytualne. Kilka głów można po prostu położyć swobodnie rozrzuconych na stole, ale ważne jest też, aby z każdego posiłku zjeść przynajmniej odrobinę. Czosnek chroni przed złem i chorobami.

Oprócz wymienionych produktów, w Wigilię Bożego Narodzenia do stołu należy dodać sól. Dawni Bułgarzy mawiali, że dom bez soli nie powinien stać, bo gdzie soli się skończy, wkradają się choroby i niezgody.

Od wigilijnego stołu robi się późno. Spędzaj więcej czasu na pysznym jedzeniu i słodkich rozmowach. Długie siedzenie zapewnia dłuższe wysyłanie magicznych znaków i wiadomości do losu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *