Wielu nowicjuszy w Kombuchy w ciągu kilku sekund decyduje, czy zostanie miłośnikiem kombuchy, czy też nigdy więcej nie napije się dobrej. Niektórzy wzdrygają się gwałtownie, jakby połknęli czysty ocet winny. Inni próbują go i uznają za zbawienny eliksir. Pomijając osobiste uprzedzenia, kombucha może być godnym pochwały dodatkiem do zdrowej diety zapewniającej dobre samopoczucie.
Kombucha, która jest obecnie prawie tak samo popularna w sklepach ze zdrową żywnością, jak w sklepach stacjonarnych, wytwarzana jest z herbaty (zwykle ciemnej, choć w niektórych przypadkach zielonej) i cukru (białego – kryształowego, agawy lub nektaru). A co otrzymasz? Lekko gazowany napój bogaty w probiotyki, co oznacza, że zawiera żywe drobnoustroje i drożdże lub „zdrowe małe drobnoustroje”, które korzystnie wpływają na Twój żołądek!
Niektóre zalety kombuchy są porównywalne z innymi dojrzewającymi produktami spożywczymi, takimi jak jogurt, kefir i surowe (żywe) dojrzewające ogórki lub kiszona kapusta. Ale zawiera także wiele innych – specyficznych substancji bioaktywnych – które są unikalne dla kombuchy.
Analiza zalet kombuchy
Wiele korzystnych skutków kombuchy na jelita wynika prawdopodobnie z samej herbaty i zawartych w niej polifenoli. Wiadomo, że polifenole działają jako solidny środek zapobiegający nowotworom w organizmie i zmniejszają podrażnienia, które są główną przyczyną wielu infekcji i chorób. A starzenie się faktycznie zwiększa ilość polifenoli. Ponadto kombucha dostarcza witamin z grupy B, skromnego pakietu niezbędnych minerałów, naturalnych kwasów – na przykład kwasu octowego, kwasu glukuronowego i D-sacharydu.
Zdjęcie: Pixabay
Wykazano, że kwasy te działają antybakteryjnie, dlatego aktywnie zwalczają rozwój bakterii. Ponadto mogą przyspieszyć detoksykację, oczyszczając wątrobę z niepożądanych związków, które musi wydalić. Wreszcie kwasy te pomagają w transporcie polifenoli w organizmie.
Ponieważ niektóre z tych kwasów pochodzą z etanolu, warto zauważyć, że kombucha zawiera kilka procent alkoholu, zwykle od 0,5 do 3 procent. Dla porównania: zwykłe piwo warzone zawiera mniej niż 6 procent. Zastanawiasz się, jak dobra jest kombucha? Nie ma wysokiej jakości i dokładnych badań potwierdzających, że kombucha jest korzystna lub szkodliwa. Jednak w kilku badaniach związki, które zawiera, powiązano z obniżaniem poziomu cholesterolu, obniżaniem poziomu cukru we krwi i działaniem przeciwdrobnoustrojowym. Nawet przy zmniejszeniu zachorowalności na nowotwory i zmianie funkcjonowania wątroby i przewodu pokarmowego.
Ile kombuchy należy wypić, aby zobaczyć jej działanie?
Równie ważne jest, abyś znał granicę, której nie możesz przekroczyć – wszystko w nadmiarze szkodzi. Centra Kontroli Infekcji zalecają, aby 4 uncje kombuchy można bezpiecznie pić od jednego do trzech razy dziennie. Oznacza to, że nie należy spożywać więcej niż 340 g kombuchy dziennie. Potwierdzają to naukowcy, którzy zwracają uwagę, że zwykła butelka kombuchy przetworzonej przemysłowo przekracza jedną porcję dziennie – 454 g. Oczywiście wciąż nie mamy wystarczających informacji, jak rozpoznać idealną ilość, ani nawet korzyści i zagrożenia wielu produktów probiotycznych.
Ukryte zagrożenia różnią się w zależności od osoby pijącej i fermentującej
Picie zbyt dużej ilości kombuchy może prowadzić do takich reakcji, jak ból mózgu, nudności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe lub kwasica ketonowa (kryzys medyczny, w którym we krwi jest za dużo kwasu). Ponadto możliwa szkodliwość ołowiu pojawia się w przypadku dojrzewania niestandardowej kombuchy w glinianych garnkach lub innych pojemnikach, które filtrują ołów do opakowanego napoju. A co z tymi, którzy powinni w ogóle zrezygnować z kombuchy? Wiemy, że kobiety w ciąży i małe dzieci powinny spożywać inny napój. Podobnie powinni postępować ci, którzy cierpią na pewne uporczywe infekcje (zwłaszcza choroby wątroby, nerek lub HIV), mają osłabiony układ odpornościowy i są uzależnieni od alkoholu.
Co jeszcze musisz wiedzieć? Należy pamiętać, że możliwa jest niepożądana reakcja nadwrażliwości, ponieważ ludzie mogą być niekorzystnie wrażliwi na prawie wszystko. I w tym momencie rozpoczyna się niezbędna debata na temat higieny. Uszkodzone pęczki mogą zostać zaśmiecone przez niechciane pasożyty i przerost drożdży. Podobnie jak w przypadku spożywania wszelkich dojrzałych produktów, rozsądne jest trzymanie się zaufanego źródła.
Jeśli kolor lub zapach jest inny (jeśli pachnie jak lakier do paznokci z nadprodukcji kwasów wywołanych acetonem), wylej go do toalety i nie pij. Większość kombuchy pakowanej w sklepie jest w porządku. Ale jeśli zdarzy ci się być na pchlim targu i znajdziesz stół z kombuchą, może to nie być najlepsze miejsce, aby go szukać. A co jeśli chcesz sam przygotować drinka? Jeśli gotujesz własny SCOBY (symbiotyczną kulturę bakterii i drożdży), wszystko będzie w porządku, jeśli masz doświadczenie w przygotowywaniu sfermentowanych składników i będziesz mieć naprawdę czyste i sterylne środowisko.
Źródło: apetitonline.cz, ireceptar.cz,
Zdjęcie poglądowe: Pixabay