Kminek jest popularną przyprawą kuchenną i prawie każdy używa go w kuchni. Choć nieczęsto kojarzy się je z dobroczynnymi skutkami zdrowotnymi, szkoda byłoby o nich zapomnieć. W medycynie ludowej stosowany jest głównie jako lek na wzdęcia i wzdęcia, kminek wspomaga także odchudzanie i ułatwia kaszel. Możemy spróbować napić się dzisiejszej, nowoczesnej wody jeera, używanej głównie w Indiach, lub sięgnąć po stempel tradycyjnego czeskiego kminku.
to jeden z podstawowych rodzajów przypraw i prawie każdy używa go w kuchni. Ma typowy, lekko ostry smak i specyficzny aromat i jest jednym z najstarszych i najczęściej używanych aromatów w kuchni czeskiej. Na przykład placki ziemniaczane, czosnek, gulasz czy chleb nie mogą się bez niego obejść. Mniej mówi się o jego właściwościach leczniczych. Dziś jest to dla nas dość popularna przyprawa, jednak nasi przodkowie przywiązywali dużą wagę do zdrowotnych właściwości kminku.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Działanie kminku
Kminek charakteryzuje się wysoką zawartością olejków eterycznych (w tym karwonu alimolenu), co odpowiada za jego charakterystyczny aromat i smak, a także flawonoidów, garbników, białek i błonnika, jest źródłem błonnika i składników mineralnych (wapnia, potasu, żelaza, miedzi). , magnez, cynk, mangan, selen) oraz witaminy A, B, C, E i K. Ma głównie właściwości przeciwutleniające, dezynfekujące, przeciwzapalne, moczopędne i przeciwskurczowe.
Jak kminek wpływa na zdrowie
„W tradycyjnej medycynie ludowej stosowany jest głównie jako lek na wzdęcia i wzdęcia. korzystnie wpływa na cały proces trawienia, wspomaga pracę żołądka i jelit, łagodzi podrażniony żołądek, zapobiega skurczom mięśni gładkich, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Przyczynia się do odbudowy mikroflory jelitowej po zażywaniu antybiotyków. wprowadzony przez zielarza Martina Kolára.
„Nasi przodkowie używali herbaty kminkowej jako naturalnego środka na kaszel, często w połączeniu z miodem i cebulą. Dzieje się tak dlatego, że ułatwia leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych i ułatwia odkrztuszanie śluzu. Zupę kminkową podawano chorym na przeziębienie” mówi zielarz. Przyprawy można również stosować do odświeżenia oddechu.
Kminek przyspiesza także metabolizm, co objawia się szybszym spalaniem zapasów tłuszczu, dlatego jest także dobrym pomocnikiem w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu. To nie wszystko, wspiera także siłę tkanki kostnej i stawowej, utrzymuje nasze stawy i kości w zdrowiu, pomaga w leczeniu reumatyzmu.
.
Jak stosować kminek jako lekarstwo
Na wymienione problemy wystarczy przeżuć kilka nasion kminku lub pić herbatkę kminkową małymi łykami (1 łyżeczkę kminku zalać wrzącą wodą i pozostawić na około 5 minut) lub spróbować dzisiejszej nowoczesnej wody jeera, która jest stosowany głównie w Indiach i innych krajach azjatyckich. Nasi dziadkowie i babcie przyjmowali pieczątkę tradycyjnych nasion kminku jako środek na trawienie.
Domowy kminek
Składniki
-
250 ml wody
-
120 g kminku
-
około 100 g cukru (do smaku)
-
500 ml wódki lub czystego domowego sznapsa
Przygotowanie
Kminek zalać wódką, zamknąć i pozostawić do maceracji w ciepłym miejscu na trzy tygodnie do miesiąca. Wstrząsaj co drugi dzień. Cukier zagotować z wodą i ostudzić. Mieszamy go z alkoholem, rozlewamy do butelek i odstawiamy na tydzień lub dwa. Następnie przecedzić przez gęste sitko lub filtr do kawy. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Używać
Mały kawałek domowego kminku przed posiłkiem pobudza apetyt, wspomaga trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mówi się, że kminek zapewnia świeżość umysłu i długowieczność.
Woda z kminku
Składniki
-
2 łyżki kminku
-
600 ml wody
Przygotowanie
Mamy dwie możliwości: Kminek zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Możesz też zalać kminek zimną wodą i pozostawić na noc do maceracji. Następnie odcedź. Napój możemy wypić zimny lub podgrzać i wypić letni. Dla jeszcze smaczniejszego smaku możemy dodać do napoju szczyptę cynamonu lub posłodzić go miodem.
Używać
Mimo że smakuje dziwnie, woda jeera oferuje ogromne korzyści zdrowotne, w tym pomaga w utracie wagi i detoksykacji organizmu. Wodę Jeera najlepiej pić na czczo (wystarczy połowa ilości) lub popijać w ciągu dnia. Nie przesadzajmy jednak z jego spożyciem. Wodę kminkową pijemy przez dwa tygodnie, po czym robimy sobie co najmniej tygodniową przerwę.