Jeśli coś Cię niepokoi, a nie chcesz lub nie możesz biec do apteki, wypróbuj babcine przepisy ziołowe, które złagodzą objawy typowego jesiennego przeziębienia. Wybiorą je zarówno miłośnicy herbat, jak i ci, którzy lubią odrobinę alkoholu.
Wybraliśmy dziesięć składników, które dojrzewają jesienią lub są powszechnie dostępne. W domu można przygotować z nich napoje, które pomogą w walce z zarazkami i przeziębieniem.
Kurkuma z miodem
Zaczniemy od razu uniwersalnym napojem wzmacniającym, którego skład. Wystarczy wymieszać łyżeczkę miodu z łyżeczką miodu w letniej wodzie. Powstanie pomarańczowy napój, który należy natychmiast wypić, aby kurkuma nie opadła na dno. Nie używaj gorącej wody, głównie ze względu na miód, który zachowuje swoje właściwości lecznicze.
Woda czosnkowa
Innym popularnym naturalnym antybiotykiem jest czosnek. Napój ten przeznaczony jest dla silnych charakterów, ale działa też jako profilaktyka przeziębienia. Wyciśnij lub zetrzyj ząbek czosnku i zalej go letnią, przegotowaną wodą. Pijemy natychmiast. Jeśli smak czosnku będzie zbyt mocny, możemy dosłodzić napój miodem.
Likier z aronii
możesz rosnąć w ogrodzie. Z krzewów utworzą się żywopłoty, a jesienią będziesz cieszyć się ich zdrowymi owocami. Należy je zmacerować w alkoholu, a następnie zalać roztworem cukru. Przepis na likier jest bardziej skomplikowany, ale warto spróbować. Instrukcje znajdziesz w osobnym artykule poświęconym aronii.
Niedźwiedzie mleko
Niektórzy używają go przed pójściem spać, ale… Wymieszaj szklankę mleka z małą porcją rumu i dwiema łyżkami miodu i gotowe. Mleko zapewni organizmowi odżywienie, a miód działa przeciwzapalnie. Napój możesz wzbogacić przyprawami, takimi jak wspomniana wcześniej kurkuma!
Herbata z anyżu gwiazdkowatego
Niewiele osób wykorzystuje anyż gwiazdkowaty inaczej niż jako dodatek do przypraw do pierników lub do wyrobu ozdób świątecznych. Ta egzotyczna przyprawa. Anyż gwiazdkowaty zawiera anetol, linalool, kwas szikimowy i oseltamiwir, które są substancjami o działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwdrobnoustrojowym i przeciwzapalnym. Wystarczy, że jeden anyż gwiazdkowaty zalejemy wrzącą wodą, następnie dosłodzimy napój miodem i mamy orzeźwiający napój idealny, gdy na zewnątrz zacznie lać.
Sok z cebuli
Jeśli masz kaszel, sięgnij po cebulę. . Klasycznym trikiem jest sok z cebuli. Przygotowujesz to posypując startą cebulę cukrem. Mieszankę schładzasz (wystarczy włożyć do lodówki) i sok, który wypuszcza cebula, wykorzystujesz po dwie łyżeczki kilka razy dziennie, ale nigdy w nocy! Będziesz miał problemy ze snem, bo sok będzie powodował kaszel.
Syrop z dzikiej róży
Róże to chyba najpopularniejsze jesienne owoce. Oprócz tego syropu z dzikiej róży możemy spróbować także w walce z przeziębieniem. Przygotowanie jest trudniejsze, ale jeśli lubisz herbatę, powinieneś spróbować także syropu. Można z niego zrobić lemoniadę lub jeść łyżkami.
Herbata z rokitnika
Już niemal mityczna, której przypisuje się wszelakie działanie lecznicze, można ją stosować głównie jesienią. Zawiera dużą ilość witaminy C i można z niej przygotować świetną herbatę. Zwykle można znaleźć rokitnika na rynkach, jeśli sam go nie uprawiasz lub nie wiesz, gdzie rośnie. Herbatę tę przygotowuje się nieco inaczej. Najpierw zetrzyj jagody rokitnika, zalej je letnią wodą i zagotuj. Gotuj napój przez pięć minut. Możemy dosłodzić miodem.
Herbata z rokitnika
w czasach, gdy wszędzie panuje przeziębienie. Herbatę przygotowuje się w taki sam sposób, jak herbatę z rokitnika. Włóż jeżyny do letniej wody, pozwól im macerować przez dziesięć minut, a następnie gotuj przez pięć minut. Osłodź napój miodem. Herbatę z rokitnika najlepiej pić dwa razy dziennie, zawsze przed posiłkiem.
Wino tymiankowe
Czy słyszałeś o? Można je przygotować w domu. Tymianek ma wzmacniać organizm. Właśnie tego nam potrzeba jesienią. Użyj tańszego wina (lub takiego, które ktoś ci dał i wiesz, że Ci nie smakuje, zioła poprawią wino). Do czystej butelki włóż gałązkę tymianku i innych ziół, np. mielonego anyżu gwiaździstego lub gałki muszkatołowej albo kawałek cynamonu. Można też dodać pokrojony w plasterki imbir, żeby dodać winu kopa. Napełnij butelkę winem tak, aby zioła znalazły się pod powierzchnią. Przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie, codziennie potrząsając. Za dwa tygodnie masz gotowe ziołowe wino!