Kiedy dodawać miód do herbaty, aby nie stracił swoich leczniczych właściwości lub Obalamy największe mity miodowe

Na temat miodu pszczelego krąży wiele mitów, przez co często zupełnie niepotrzebnie go unikamy. Któż nie słyszał, że miód zawarty w herbacie traci wszystkie swoje właściwości lecznicze lub że miód skrystalizowany jest kiepskiej jakości. Wiesz jak to naprawdę z nim jest?

Przy pierwszych oznakach przeziębienia najczęściej sięgamy po herbatę z miodem, gdyż miód pszczeli jest sprawdzonym pomocnikiem przy bólach gardła, kaszlu i przeziębieniach. Miód pomaga łagodzić objawy przeziębienia, ale jest także naturalnym antybiotykiem, wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Podaje się go samodzielnie lub w połączeniu z herbatkami ziołowymi i cytryną, lub z ciepłym mlekiem lub .

zawiera całą gamę substancji prozdrowotnych – od witamin A, z grup B, C, E i K, poprzez minerały: żelazo, wapń, magnez, sód, potas i fosfor, aż po ważne aminokwasy i olejki eteryczne.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Miód nie jest jak miód

Ze względu na pochodzenie wyróżnia się dwie podstawowe grupy miodów: jaśniejszy kwiatowy i ciemniejszy spadziowy, często nazywany leśnym.

Miód kwiatowy

Miód kwiatowy pochodzi ze słodkiego nektaru kwiatów, jest to głównie miód z roślin kwitnących wiosną. „Jest łatwo przyswajalny dzięki cukrom prostym, glukozie i fruktozie, zawiera także hormony roślinne i olejki eteryczne. Miody kwiatowe mogą być jednogatunkowe, np. akacjowe, wrzosowe, tymiankowe, rzepakowe czy lipowe, lub wielogatunkowe. – relacjonuje pszczelarz Milan Špaček

  • Każdy z miodów jednogatunkowych ma nieco inne właściwości. Na przykład lipa jest dobrym pomocnikiem w przeziębieniu lub grypie. Dzieje się tak dlatego, że zawiera olejki eteryczne, które pomagają rozluźnić drogi oddechowe, a tym samym przyspieszyć gojenie.

miód spadziowy (leśny)

Miód spadziowy produkowany jest ze słodkich soków wydzielanych przez owady żywiące się sokiem drzew leśnych. W porównaniu do miodu kwiatowego zawiera więcej fruktozy, dekstryn, flawonoidów, ale przede wszystkim większą ilość korzystnych dla organizmu minerałów i pierwiastków śladowych. Ma wyraźny korzenny i mocny aromat i smak.

3 największe mity na temat miodu

Miód zawarty w herbacie traci wszystkie swoje właściwości zdrowotne

  • To zależy od temperatury napoju!

Jeśli do kubka z herbatą lub ziołami wlejemy wrzącą wodę, temperatura szybko spada do około 80°C, a herbatę możemy wypić w ciągu około 7 minut. W tym momencie jest około 60°C. I to jest ten moment, żeby do herbaty dodać miód (i cytrynę). Obciążenie temperaturowe miodu nie jest na tyle wysokie i długie, aby doszło do całkowitego rozkładu miodu i zawartych w nim substancji prozdrowotnych. Nigdy nie gotujemy miodu w herbacie!

Miód skrystalizowany nie jest już dobrej jakości

Krystalizacja, czyli słodzenie, jest naturalną właściwością miodu i dowodem na to, że miód jest dobrej jakości i był traktowany z należytą starannością. „Czas potrzebny do krystalizacji miodu zależy od proporcji fruktozy i glukozy. Im wyższy udział fruktozy w miodzie, tym później krystalizuje,– wyjaśnia Milan Špaček. Krystalizacja wskazuje, że miód nie zawiera żadnych dodatków (np. konserwantów czy barwników), które zapobiegałyby cukrzeniu.

A co z miodem skrystalizowanym?

Jeśli miód skrystalizował się w domu, możemy go delikatnie upłynnić w kąpieli wodnej lub przygotować tzw. pastę miodową: skrystalizowany miód wkładamy do większego pojemnika, rozgniatamy mechanicznie, a następnie regularnie mieszamy trzy razy do czterech razy dziennie przez kilka dni za pomocą trzepaczki ze stali nierdzewnej. Po około tygodniu miód zmienia swoją strukturę i staje się kremowy.

Miód możemy przechowywać w dowolnym miejscu i w dowolny sposób, nie może się zepsuć

  • Niestety miód nie jest w stanie pomieścić wszystkiego.

Na miód nie wpływa światło i wysokie temperatury, dlatego należy go przechowywać w temperaturze do 25°C, w zaciemnionym i suchym miejscu. Możemy przechowywać go w spiżarni i lodówce. Miód jest higroskopijny i chłonie wilgoć z powietrza, a co za tym idzie zapachy, dlatego dbamy o to, aby słoiczek był zawsze dobrze zamknięty i aby do miodu nie dostała się wilgoć.

Miód złej jakości może zacząć fermentować

Długi okres przydatności miodu wynika z dużej zawartości cukrów prostych, niskiej zawartości wody i działania antybakteryjnego. Jeśli jednak miód nie jest dobrej jakości i zawiera dużą ilość wody, może zacząć fermentować, dlatego kupujemy tylko miody wysokiej jakości, które przeszły ścisłą kontrolę składu fizyko-chemicznego miodu , sprawdzając obecność antybiotyków, pestycydów i innych substancji nie występujących w miodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *