Na temat miodu pszczelego krąży wiele mitów, przez co często zupełnie niepotrzebnie go unikamy. Któż nie słyszał, że miód zawarty w herbacie traci wszystkie swoje właściwości lecznicze lub że miód skrystalizowany jest kiepskiej jakości. Wiesz jak to naprawdę z nim jest?
Przy pierwszych oznakach przeziębienia najczęściej sięgamy po herbatę z miodem, gdyż miód pszczeli jest sprawdzonym pomocnikiem przy bólach gardła, kaszlu i przeziębieniach. Miód pomaga łagodzić objawy przeziębienia, ale jest także naturalnym antybiotykiem, wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Podaje się go samodzielnie lub w połączeniu z herbatkami ziołowymi i cytryną, lub z ciepłym mlekiem lub .
zawiera całą gamę substancji prozdrowotnych – od witamin A, z grup B, C, E i K, poprzez minerały: żelazo, wapń, magnez, sód, potas i fosfor, aż po ważne aminokwasy i olejki eteryczne.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Miód nie jest jak miód
Ze względu na pochodzenie wyróżnia się dwie podstawowe grupy miodów: jaśniejszy kwiatowy i ciemniejszy spadziowy, często nazywany leśnym.
Miód kwiatowy
Miód kwiatowy pochodzi ze słodkiego nektaru kwiatów, jest to głównie miód z roślin kwitnących wiosną. „Jest łatwo przyswajalny dzięki cukrom prostym, glukozie i fruktozie, zawiera także hormony roślinne i olejki eteryczne. Miody kwiatowe mogą być jednogatunkowe, np. akacjowe, wrzosowe, tymiankowe, rzepakowe czy lipowe, lub wielogatunkowe. – relacjonuje pszczelarz Milan Špaček
-
Każdy z miodów jednogatunkowych ma nieco inne właściwości. Na przykład lipa jest dobrym pomocnikiem w przeziębieniu lub grypie. Dzieje się tak dlatego, że zawiera olejki eteryczne, które pomagają rozluźnić drogi oddechowe, a tym samym przyspieszyć gojenie.
miód spadziowy (leśny)
Miód spadziowy produkowany jest ze słodkich soków wydzielanych przez owady żywiące się sokiem drzew leśnych. W porównaniu do miodu kwiatowego zawiera więcej fruktozy, dekstryn, flawonoidów, ale przede wszystkim większą ilość korzystnych dla organizmu minerałów i pierwiastków śladowych. Ma wyraźny korzenny i mocny aromat i smak.
3 największe mity na temat miodu
Miód zawarty w herbacie traci wszystkie swoje właściwości zdrowotne
- To zależy od temperatury napoju!
Jeśli do kubka z herbatą lub ziołami wlejemy wrzącą wodę, temperatura szybko spada do około 80°C, a herbatę możemy wypić w ciągu około 7 minut. W tym momencie jest około 60°C. I to jest ten moment, żeby do herbaty dodać miód (i cytrynę). Obciążenie temperaturowe miodu nie jest na tyle wysokie i długie, aby doszło do całkowitego rozkładu miodu i zawartych w nim substancji prozdrowotnych. Nigdy nie gotujemy miodu w herbacie!
Miód skrystalizowany nie jest już dobrej jakości
Krystalizacja, czyli słodzenie, jest naturalną właściwością miodu i dowodem na to, że miód jest dobrej jakości i był traktowany z należytą starannością. „Czas potrzebny do krystalizacji miodu zależy od proporcji fruktozy i glukozy. Im wyższy udział fruktozy w miodzie, tym później krystalizuje,– wyjaśnia Milan Špaček. Krystalizacja wskazuje, że miód nie zawiera żadnych dodatków (np. konserwantów czy barwników), które zapobiegałyby cukrzeniu.
A co z miodem skrystalizowanym?
Jeśli miód skrystalizował się w domu, możemy go delikatnie upłynnić w kąpieli wodnej lub przygotować tzw. pastę miodową: skrystalizowany miód wkładamy do większego pojemnika, rozgniatamy mechanicznie, a następnie regularnie mieszamy trzy razy do czterech razy dziennie przez kilka dni za pomocą trzepaczki ze stali nierdzewnej. Po około tygodniu miód zmienia swoją strukturę i staje się kremowy.
Miód możemy przechowywać w dowolnym miejscu i w dowolny sposób, nie może się zepsuć
- Niestety miód nie jest w stanie pomieścić wszystkiego.
Na miód nie wpływa światło i wysokie temperatury, dlatego należy go przechowywać w temperaturze do 25°C, w zaciemnionym i suchym miejscu. Możemy przechowywać go w spiżarni i lodówce. Miód jest higroskopijny i chłonie wilgoć z powietrza, a co za tym idzie zapachy, dlatego dbamy o to, aby słoiczek był zawsze dobrze zamknięty i aby do miodu nie dostała się wilgoć.
Miód złej jakości może zacząć fermentować
Długi okres przydatności miodu wynika z dużej zawartości cukrów prostych, niskiej zawartości wody i działania antybakteryjnego. Jeśli jednak miód nie jest dobrej jakości i zawiera dużą ilość wody, może zacząć fermentować, dlatego kupujemy tylko miody wysokiej jakości, które przeszły ścisłą kontrolę składu fizyko-chemicznego miodu , sprawdzając obecność antybiotyków, pestycydów i innych substancji nie występujących w miodzie.