Jałowiec oczyszcza organizm, pomaga w trawieniu i odchudzaniu. Żucie jałówek jest dziś w modzie

Jałowiec to jedna z niewielu aromatycznych przypraw pochodzących z Europy Środkowej. Główną leczniczą zawartością owoców jałowca jest pomoc w chorobach układu moczowego, detoksykacji i utracie wagi. A także ułatwia trawienie, czego możemy spróbować od razu: po obfitym posiłku przeżuwamy jedną kulkę jałowca i błyskawicznie czujemy ulgę. Jako przyprawa jałowiec jest typowy dla kuchni czeskiej, austriackiej i bawarskiej.

to wiecznie zielony krzew lub drzewo iglaste. W naturze rośnie jako podszycie lasów jasnych, na pastwiskach i zboczach. W ogrodach uprawiane są gatunki ozdobne. Ma ostre, ciemnozielone igły ułożone po trzy.

Aromatyczne owoce – jałówki – mają czarnoniebieski kolor, przypominają jagody i są dobrze chronione spiczastymi kolcami. Owoce dojrzewają dopiero po dwóch latach, więc w trzecim roku na drzewie pojawiają się już także niedojrzałe jagody, im ciemniejszy kolor, tym jałówka jest bardziej gotowa do zbioru. Jeśli będzie zły rok, jałowiec może w ogóle nie owocować, nawet przez kilka lat z rzędu. Owoce zbiera się jesienią. Suszy się go powoli w temperaturze do 30°C, aby zachować cenne olejki eteryczne.

Efekty jałowca

Uzdrawiająca moc jałowca kryje się w aromatycznych owocach. „Zasłony zawierają substancje aktywne takie jak olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminę C, wapń, potas, żywice i inne. Jałowiec działa detoksykująco, antybakteryjnie i dezynfekująco, działa regeneracyjnie na wątrobę, pomaga przy przewlekłych stanach zapalnych wątroby i marskości, pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi i układ limfatyczny, wprowadzony przez zielarza Martina Kolára.

Do czego służy jałowiec?

  • Obecnie jednym z głównych zastosowań leczniczych jałowca jest naturalna pomoc w chorobach układu moczowego, gdy jest on łączony z brzozą lub. Kąpiele jałowcowe nadają się do dezynfekcji dróg moczowych.

  • Jałowiec można stosować odpowiednio na duszący kaszel, pomaga udrożnić drogi oddechowe i działa przeciw opryszczce.

  • Jałowiec przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie i dzięki temu zmniejsza obrzęki.

  • Przyspiesza i usprawnia metabolizm, wspomagając w ten sposób odchudzanie i eliminację alkoholu.

  • Jeśli czasami zjemy więcej niż jest to zdrowe, przeżuwamy ostrożnie jedną kulkę jałowca (skórkę można wypluć), trawienie za chwilę przyspieszy i poczujemy ulgę. Działa również przeciw wzdęciom i wzdęciom.

  • Gryka pomaga przy bólach mięśni i stawów, zmniejsza skurcze i bóle reumatyczne.

Niekorzystne skutki jałowca

„Trzeba bardzo uważać przy wewnętrznym stosowaniu jałowca, nasiona jałowca są lekko trujące, ich przedawkowanie może doprowadzić do zatrucia, które objawia się głównie bólem nerek, częstym oddawaniem moczu i różową barwą moczu. Osoby cierpiące na choroby nerek muszą zachować ostrożnośćchoć jałowiec ma silne działanie moczopędne, zawarte w nim substancje nie są dobre dla nerek. Juniper zdecydowanie nie powinny stosować kobiety w ciąży i małe dzieci, wyjaśnia M. Kolár.

Domowe przepisy lecznicze z jałowcem

Herbata jałowcowa na kaszel

  • 2-3 rozgniecione jałówki zalać ćwierć litra wrzącej wody, pozostawić do zaparzenia na 4-6 minut, odcedzić i wypić. Wystarczy jedna filiżanka herbaty dziennie.

Kąpiel jałowcowa

  • W moździerzu rozkruszyć około 20 g kulek jałowca, zalać zimną wodą i pozostawić do maceracji na co najmniej 3 godziny. Następnie gotujemy około 10 minut, odcedzamy i wlewamy do przygotowanej wanny, gdzie pozostajemy przez 15-20 minut. Kąpiel aktywizuje układ limfatyczny i detoksykuje organizm. Uzdrowisko służy także do dezynfekcji dróg moczowych oraz przy bólach reumatycznych.

Wino jałowcowe na trawienie

  • Zmiażdż około dziesięciu kulek jałowca, zalej dobrej jakości czerwonym winem, odstaw na trzy tygodnie, następnie przecedź przez gęste sito lub filtr do kawy. Wino, około pół deci, używamy, aby przyspieszyć trawienie na pół godziny przed posiłkiem. Wino jałowcowe doskonale nadaje się również do polewania mięsa podczas pieczenia oraz do aromatyzowania sosów i sałatek.

Jałowcowa kuracja odchudzająca

Jałowiec jako przyprawa

Jałowiec ma lekko gorzko-korzenny smak, pozostawiający lekkie pieczenie na języku. Suszone jagody jałowca są powszechnie dostępną przyprawą, charakterystyczną głównie dla kuchni czeskiej, austriackiej i bawarskiej. Intensywny żywiczny aromat dobrze komponuje się z mięsami, którym chcemy nadać nutę dziczyzny, szczególnie z drobiem czy wołowiną. W przygotowaniu jałowiec najczęściej stosuje się w połączeniu z nowymi przyprawami.

Jałowiec dobrze komponuje się z czerwonym winem, najczęściej podczas marynowania i marynowania mięs przed pieczeniem. Cielęcina dodaje się do wędzonek i marynowanych warzyw. Jeśli weźmiemy pod uwagę doskonałe działanie dezynfekujące jałowca, nie na miejscu nie na miejscu jest jak najczęstsze dodawanie suszonych kulek do dań mięsnych. Jałowiec dodaje specyficznego smaku ginowi i destylatom sosnowym, oba napoje wspomagają metabolizm i działają dezynfekująco na układ trawienny. W kuchni środkowoeuropejskiej często używa się jałowca.

Z historii jałowca

Dawno, dawno temu jałowcowi przypisywano magiczne działanie, wierzono np., że zniszczenie krzaka jałowca przynosi pecha, wręcz przeciwnie, noszona na ciele gałązka jałowca chroni przed wszelkimi chorobami. „W starożytnym Egipcie używano go do gotowania, medycyny i balsamowania ciał zmarłych. W starożytnym Rzymie służyła jako tani zamiennik drogiego pieprzu. W średniowieczu olejek eteryczny z jałowca, wytwarzany przez spalanie owoców i drewna, był używany jako środek ochronny przed dżumą, cholerą, tyfusem, czerwonką i innymi kataklizmami. Uzdrowicielka Hildegarda z Bingen stosowała jałówki na gorączkę i jako środek moczopędny. Podczas drugiej wojny światowej dym jałowca był używany do dezynfekcji pomieszczeń chorych, a lekarze zalecali pacjentom profilaktyczne żucie jagód jałowca. Nawet dzisiaj popularne jest żucie jałówek, zwłaszcza gdy próbujemy oczyścić organizm z toksyn.” dostarczone przez zielarza.

Możesz być także zainteresowany:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *