Dla domu
I dlaczego ważne jest, aby pamiętać o ich czyszczeniu co tydzień
Kuchnia to jedno z pomieszczeń w domu, które wraz z łazienką zatrzymuje najwięcej brudu, bakterii i mikroorganizmów. Dzieje się tak za sprawą panujących w niej warunków – w kuchni przechowywane i przygotowywane są produkty spożywcze, które są podstawą rozwoju różnorodnych mikroorganizmów. Ponadto ciepło i wilgoć znacznie ułatwiają ich rozmnażanie.
W kuchnia jest kilka miejsc, w których gromadzi się znacznie więcej bakterii, brudu i mikroorganizmów, które mogą wywołać chorobę.
Jakie są najbrudniejsze miejsca w kuchni?
Otwieracz do puszek
Przypomnij sobie, kiedy ostatni raz myłeś otwieracz do puszek detergentem i ciepłą wodą. Możesz nie być w stanie tego zapamiętać. Jest to nieszkliwione urządzenie w kuchni, ale może być jednym z najbrudniejszych przedmiotów w tym pomieszczeniu. Ważne jest, aby oczyścić otwieracz po każdym użyciu, ponieważ są w nim siedliska mikroorganizmów.
Miejsca w lodówce, w których przechowujesz mięso i świeże produkty
Tam, gdzie przechowywane są świeże produkty – warzywa, owoce, niepakowany nabiał, a zwłaszcza surowe mięso – zatrzymuje się wiele bakterii. Rozmnażają się i mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Pamiętaj o regularnej dezynfekcji, nie tylko podczas rozmrażania lodówki.
Stojak na noże
Stojak na noże to prawdopodobnie najrzadziej czyszczony przedmiot w kuchni. Jednak wkładasz do niego noże, aby ociekły. Woda i wilgoć utrzymywane w stojaku sprawiają, że bakterie bardzo łatwo się rozmnażają. Za każdym razem, gdy odkładasz czyste noże na stojak, brudzą się i masz fałszywe wrażenie, że używasz czystych noży.
Plastikowe pudełka lub szuflady w lodówce
Miejscem przechowywania owoców i warzyw w lodówce jest zazwyczaj plastikowa szafka, która łatwo ulega zabrudzeniu. Należy go czyścić regularnie co tydzień, gdyż świeże produkty łatwo ulegają zabrudzeniom.
To samo dotyczy wszystkich innych plastikowych pudełek i misek, w których przechowujesz świeże produkty. Podczas regularnego sprzątania nie można zapominać o półkach na owoce i warzywa w kuchni.
Drewniane szpatułki
Drewniane szpatułki są używane od wielu lat. Na drewnie tworzą się pęknięcia i szczeliny, do których łatwo przedostają się i pozostają resztki jedzenia i bakterie. Pamiętaj, aby za każdym razem bardzo dokładnie je oczyścić, a nie tylko wypłukać, gdyż mogą przenosić niebezpieczne mikroorganizmy.
Suszarka do naczyń
Suszarka do naczyń to coś, o czym często zapomina się sprzątając kuchnię. Myślisz, że jak tylko położysz na nim czyste naczynia, to się nie brudzi, a jednak tak nie jest. Woda i wilgoć, które stale się na niej znajdują, są podstawą rozwoju mikroorganizmów.