Kolejny rok upłynie pod patronatem Zielonego Smoka, który uwielbia nie tylko mięso, ale także wszystko, co jasne, soczyste i pikantne.
Powinny to wziąć pod uwagę gospodynie domowe, które chcą przyciągnąć szczęście w nadchodzącym roku. Jeśli przy daniach głównych wszystko jest mniej więcej jasne – dużo przypraw, świeżych i jasnych warzyw i owoców, to z deserami jest trudniej.
Uważa się, że można przebłagać smoka za pomocą noworocznego strudla z lodami.
Wymagany:
- ciasto francuskie – 500 g;
- bochenek na grzanki – 3 plastry;
- jajko – 1 szt .;
- rodzynki – 1 łyżka. l.;
- orzechy włoskie – 1 szklanka;
- cytryna – 1 szt .;
- gruszka – 3 szt .;
- cukier – 2 łyżki. l.;
- goździki – 2 szt .;
- cynamon – 1/2 łyżeczki;
- lody kremowe – 200 gr;
- cukier waniliowy i cukier puder.
Jak gotować
1. Kup ciasto, rozmroź je, rozwałkuj. Powinieneś otrzymać warstwę o wymiarach 30/30 cm.
2. Wysuszyć bochenek w piekarniku i posypać ciasto krakersami.
3. Rodzynki zalej gorącą wodą, posiekaj orzechy, gruszki obierz, pokrój w kostkę i polej sokiem z cytryny.
4. Przygotować syrop cukrowy dodając na dno garnka odrobinę wody, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu, następnie gotować przez 1 minutę.
5. Do syropu dodać gruszki, rodzynki, goździki, cynamon i cukier waniliowy. Owoce gotuje się w syropie, aż płyn odparuje. Gdy będzie gotowy, usuń goździki, ostudź i dodaj orzechy.
6. Rozłóż nadzienie na cieście, posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem i zwiń bułkę.
7. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, ułóż strudel na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać z lodami.
Smacznego!