Jaki deser przygotować na stół noworoczny, aby udobruchać Smoka? Idealna opcja

Kolejny rok upłynie pod patronatem Zielonego Smoka, który uwielbia nie tylko mięso, ale także wszystko, co jasne, soczyste i pikantne.

Powinny to wziąć pod uwagę gospodynie domowe, które chcą przyciągnąć szczęście w nadchodzącym roku. Jeśli przy daniach głównych wszystko jest mniej więcej jasne – dużo przypraw, świeżych i jasnych warzyw i owoców, to z deserami jest trudniej.

Uważa się, że można przebłagać smoka za pomocą noworocznego strudla z lodami.

Wymagany:

  • ciasto francuskie – 500 g;
  • bochenek na grzanki – 3 plastry;
  • jajko – 1 szt .;
  • rodzynki – 1 łyżka. l.;
  • orzechy włoskie – 1 szklanka;
  • cytryna – 1 szt .;
  • gruszka – 3 szt .;
  • cukier – 2 łyżki. l.;
  • goździki – 2 szt .;
  • cynamon – 1/2 łyżeczki;
  • lody kremowe – 200 gr;
  • cukier waniliowy i cukier puder.

Jak gotować

1. Kup ciasto, rozmroź je, rozwałkuj. Powinieneś otrzymać warstwę o wymiarach 30/30 cm.

Aktualności
Zdjęcie: Pixabay

2. Wysuszyć bochenek w piekarniku i posypać ciasto krakersami.

3. Rodzynki zalej gorącą wodą, posiekaj orzechy, gruszki obierz, pokrój w kostkę i polej sokiem z cytryny.

4. Przygotować syrop cukrowy dodając na dno garnka odrobinę wody, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu, następnie gotować przez 1 minutę.

5. Do syropu dodać gruszki, rodzynki, goździki, cynamon i cukier waniliowy. Owoce gotuje się w syropie, aż płyn odparuje. Gdy będzie gotowy, usuń goździki, ostudź i dodaj orzechy.

6. Rozłóż nadzienie na cieście, posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem i zwiń bułkę.

7. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, ułóż strudel na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać z lodami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *