Masz ochotę na jajko sadzone, ale nie jesteś pewien świeżości jedzenia? Oto niesamowita sztuczka, którą możesz poznać
Czy kiedykolwiek miałeś wątpliwości co do daty ważności jajka? Może chcesz zrobić dobry deser jabłkowy lub po prostu ugotować szybkie jajko sadzone. Problem w tym, że nie pamiętasz, kiedy je kupiłeś. W takim przypadku najszybszym rozwiązaniem byłoby sprawdzenie daty tarła umieszczonej na każdej muszli. Aby to jednak zrobić, trzeba też wiedzieć, jak to czytać. I powiedzmy sobie jasno, nie każdy kupuje jajka w supermarkecie.
Wiele osób nabywa je w spółdzielniach lub prywatnych sklepach spożywczych. Świeże jaja podarowane nam dziś przez kury gospodarza. Są świeże, organiczne i zerokilometrowe. To jedyny prawdziwy sposób, aby móc kontrolować całą podróż. Dzięki temu mamy realną pewność, że kurczaki i ich jaja są zdrowe. Codziennie sprawdzaj, czy w małych kurnikach są hodowane na ziemi, jeden po drugim. Jednak mały problem z tą praktyką polega na tym, że jeśli nie zaznaczymy ołówkiem daty na muszli, z trudem będziemy pamiętać, kiedy zostały one zakupione. Gorzej, jeśli zostaną nam wręczone w prezencie jakiś sąsiad, który ma kurnik. W takim przypadku trudno nam podać prawdziwą datę.
Jak rozpoznać, czy jajka są świeże?
Jak więc we wszystkich tych przypadkach zrozumieć, czy jajko nadal nadaje się do spożycia, czy nie? Cóż, odpowiedź jest tak prosta, że prawie brak ci słów. Wielu być może już to wie, inni usłyszą o tym dzisiaj po raz pierwszy. Może to wyglądać jak eksperyment w szkole podstawowej. Kilka fajnych sztuczek, które mogą dać cenne lekcje przyszłym graczom. I może też tak jest. Ale to jeszcze bardziej A niesamowita sztuczkabardzo szybko, aby ocenić jakość surowego jajka. Mówimy o sztuczce z wodą.
Zasadniczo wszystko, co musisz zrobić, to napełnić małą miskę wodą. Musi wystarczyć do całkowitego zakrycia zanurzonego jaja i wykroczenia poza nie. Niewiele, ale w każdym razie pomiędzy jajkiem złożonym na dnie a powierzchnią wody musi być odstęp. Teraz rozpoczyna się eksperyment oszczędzania jaj. Delikatnie włóż jajko do wody i wypuść. W zależności od położenia w wodzie może to z łatwością zrozumieć, czy jajko będzie świeże, czy zepsute. Powinieneś wiedzieć, że skorupka jajka jest porowata, dlatego w miarę upływu dni do jego skorupy będzie dostawać się pewna ilość powietrza.
Ponieważ jedzenie pozostaje na powierzchni
Z tego zrozumiesz zatem, czy jest to nadal dobre, czy nie. Jeżeli po pozostawieniu w wodzie jajko będzie tonęło aż dotknie dna wody, to tak. Jajko jest całkowicie jadalne. Można go jeść bez żadnych problemów, to było oczywiste niedawno złożony. Jeśli zamiast tego zaczniesz wznosić się od dołu, oznacza, że będzie nieco mniej chłodno, ale nadal jadalne.
Powinien mieć od 2 do 4 dni. Nie ma żadnego ryzyka. Jeśli jednak jajko pozostanie całkowicie podniesione od dna, ale nadal nie dotrze do powierzchni wody, to nie będzie świeże. Więc na własne ryzyko. Ostatni wschód, jajko jest całkowicie podniesionePływa idealnie. W takim przypadku należy go wyrzucić, na pewno będzie miał więcej niż 20 dni. Unikaj niepotrzebnego ryzyka i zmieniaj plany lunchowe.