Jeśli masz kreatywne dzieci, które ciągle coś robią, zużycie kleju papierowego w domu jest wysokie. A teraz zaczyna się szkoła! Nauczymy Cię, jak zrobić klej do papieru ze składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Nie jest drogi, a bardzo dobrze się trzyma.
Skończył Ci się klej do papieru? Można oczywiście udać się do najbliższego sklepu papierniczego, ale co powiesz na to, żeby po prostu zrobić to samemu? Przygotowanie kleju w domu nie jest całkowicie powszechną procedurą, ale jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, trochę poeksperymentować lub popracować z klejem bez niepotrzebnej chemii, śmiało.
NIE PRZEGAP:
Do produkcji potrzebne są powszechnie dostępne surowce, a procedura jest bardzo prosta. Domowe kleje na bazie mąki i cukru lub skrobi są tanie, delikatne i dobrze się trzymają.
Mąka i klej cukrowy
Do domowego kleju do papieru potrzebne są składniki, które na pewno masz w swojej spiżarni lub na kuchennym blacie. Przynajmniej przekonasz się, że gluten i biały cukier są na coś dobre.
Składniki
-
6 łyżek
-
8 łyżek zimnej wody
-
450 ml gorącej wody
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżeczka wódki (opcjonalnie)
Procedura
Mąkę dokładnie wymieszaj trzepaczką z zimną wodą, aż będzie gładka. Wmieszaj mieszaninę do gorącej wody i pozwól jej zgęstnieć, ciągle mieszając w umiarkowanej temperaturze, podobnie jak podczas gotowania owsianki. Zajmuje to około 3 minut. Wyjąć i wymieszać z cukrem pudrem. Wlać klej do zamykanego słoika i pozostawić do ostygnięcia. Jeżeli w kleju znajdują się grudki, należy je wymieszać po ostygnięciu. Na koniec można do kleju dodać alkohol, co przedłuży trwałość kleju, może on przechowywać nawet do miesiąca w lodówce. W przeciwnym razie należy go zużyć w ciągu tygodnia.
Używać
Klej na bazie mąki i cukru dobrze przylega do papieru i tektury, można go również stosować do tekstyliów. Dobrze jest uzyskać odpowiednią konsystencję, gdy można ją jeszcze rozsmarować, ale nie będzie ona zbyt rzadka.
Klej skrobiowy
Wykonanie kleju skrobiowego jest bardzo proste, podobne do gotowania gęstego budyniu.
Składniki
-
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej (jeszcze lepsza jest skrobia pszenna)
-
250 ml wody
Procedura
Skrobię wymieszać z częścią wody, resztę wody doprowadzić do wrzenia. Powoli wlewaj rozcieńczoną skrobię do wrzącej wody i wymieszaj. Szybko gęstnieje! Wyjmij zanim zacznie się gotować. Jeśli nie określisz odpowiedniego momentu na zatrzymanie się, wystarczy rozcieńczyć klej wodą. Gęstą masę można od razu przenieść do szklanki z szeroką szyjką. Po ostygnięciu klej jest gotowy do klejenia. W lodówce wytrzyma około tygodnia.
Używać
Klej będzie przezroczysty i nadaje się również do ciemnych papierów, jest prawie niewidoczny. Klei materiały chłonne, niektóre bardzo dobrze (papier), inne gorzej (tekstylia i drewno).