Jak zapobiec spaleniu patelni: porady doświadczonych gospodyń domowych

Przypalone lub przyklejone jedzenie na patelni to dość nieprzyjemna sytuacja, która może zepsuć potrawę.

Aby uniknąć takiej sytuacji, warto pomyśleć z wyprzedzeniem – czasami nawet patelnia pokryta teflonem nie pomoże.

Na szczęście istnieje kilka sposobów, które pomogą uporać się z problemem.

Oferujemy kilka lifehacków, które pomogą Ci uporać się z problemem.

patelnia
Zdjęcie: © Belnovosti

Jak zapobiec przypaleniu patelni

Oto kilka sposobów.

  1. Sól. Ta metoda jest odpowiednia dla patelni aluminiowych. Wystarczy wlać na wierzch odrobinę oleju i dodać szczyptę soli.
  2. Ocet jabłkowy. Ponownie dodaj olej słonecznikowy, a gdy będzie gorący, dodaj odrobinę octu jabłkowego – poczekaj, aż odparuje na małym ogniu.
  3. Naturalne masło. Związki tłuszczowe zawarte w tym produkcie pomogą zapobiec poparzeniom. Na patelnię wlewamy łyżkę naturalnego oleju i smarujemy całą jej powierzchnię.

O tym, dlaczego jedzenie trafia na żeliwną patelnię, pisaliśmy już wcześniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *