Przypalone lub przyklejone jedzenie na patelni to dość nieprzyjemna sytuacja, która może zepsuć potrawę.
Aby uniknąć takiej sytuacji, warto pomyśleć z wyprzedzeniem – czasami nawet patelnia pokryta teflonem nie pomoże.
Na szczęście istnieje kilka sposobów, które pomogą uporać się z problemem.
Oferujemy kilka lifehacków, które pomogą Ci uporać się z problemem.
Jak zapobiec przypaleniu patelni
Oto kilka sposobów.
- Sól. Ta metoda jest odpowiednia dla patelni aluminiowych. Wystarczy wlać na wierzch odrobinę oleju i dodać szczyptę soli.
- Ocet jabłkowy. Ponownie dodaj olej słonecznikowy, a gdy będzie gorący, dodaj odrobinę octu jabłkowego – poczekaj, aż odparuje na małym ogniu.
- Naturalne masło. Związki tłuszczowe zawarte w tym produkcie pomogą zapobiec poparzeniom. Na patelnię wlewamy łyżkę naturalnego oleju i smarujemy całą jej powierzchnię.
O tym, dlaczego jedzenie trafia na żeliwną patelnię, pisaliśmy już wcześniej.