Jak zapobiec przywieraniu potraw do patelni wykonanych z różnych materiałów

Gotowanie pysznego jedzenia dla bliskich może czasami być prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza jeśli jedzenie zaczyna „przyklejać się” do patelni, pokrzyżowując wszelkie plany. Przyczyny tego zjawiska mogą zależeć od materiału, z którego wykonana jest patelnia i niektórych technicznych aspektów gotowania.

Powody, dla których patelnie z powłoką nieprzywierającą się przyklejają

Niezależnie od tego, jak bardzo ufasz patelniom z powłoką nieprzywierającą, tak jeśli zauważysz przywieranie jedzenia do powierzchni, wiedz, że powłoka może zostać uszkodzona. Wszelkie zadrapania, odpryski lub pęknięcia mogą powodować problemy z gotowaniem. Chociaż niektórzy producenci zalecają unikanie oleju, w rzeczywistości pomaga to zapobiegać sklejaniu się. Należy go jednak używać oszczędnie, pisze serwis Rsute.ru.

Dlaczego wszystko przykleja się do stalowej patelni i jak rozwiązać ten problem

Patelnie stalowe są często uważane za patelnie „profesjonalne”, ale prawie każda żywność może przykleić się do stali. Sekretem sukcesu jest dobre i równomierne podgrzanie patelni przed rozpoczęciem gotowania. Następnie lekko nasmaruj oliwą i rozpocznij smażenie. Naruszenie tej sekwencji często prowadzi do problemów.

Dlaczego jedzenie przykleja się do żeliwnej patelni i jak sobie z tym poradzić

Patelnie żeliwne słyną ze swojej trwałości, ale mają też problem z przywieraniem potraw. Ale jest jedna sztuczka: przed gotowaniem należy usmażyć sól na patelni. Proces jest prosty: rozgrzej patelnię, wsyp sól kuchenną, podgrzej, następnie wyjmij i posmaruj patelnię olejem.

Ogólne wskazówki i porady, jak uniknąć przyklejania się jedzenia do patelni

Istnieje kilka uniwersalnych trików pozwalających uniknąć tego problemu:

Pergamin. Z pergaminu wytnij okrąg o średnicy dna formy, połóż go na dnie, posmaruj olejem i piecz.
Ocet jabłkowy . Wlać kilka kropli na patelnię, równomiernie rozgrzać, posmarować olejem i upiec.

Zaleca się energiczne mieszanie potrawy podczas gotowania, aby zapobiec jej przywieraniu do patelni. Warto także usunąć nadmiar wilgoci z produktów przed ich obróbką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *