Jak zapobiec pękaniu jajek na twardo: będą dobrze się obierać – prosty trik na życie

Jajka są doskonałym produktem białkowym, który można spożywać samodzielnie lub jako część dania.

Gospodynie domowe zazwyczaj gotują jajka w dużych ilościach, aby zachować ich świeżość na dłużej.

Ważne jest, aby jajka prawidłowo ugotować, aby nie pękały i szybko się obierały.

Sugerujemy bardziej szczegółowe przyjrzenie się temu problemowi.

Co mamy robić?

Przede wszystkim ważne jest, aby jajka były świeże – kupuj je od rolników lub nawet sam zacznij hodować kurczaki.

Wielu z nas jest przyzwyczajonych do wyjmowania jajek z lodówki i od razu wrzucania ich na patelnię, zalewając je zimną wodą – to jeden z powodów, dla których białko pozostaje na skorupce.

Aby jajka zostały dobrze oczyszczone, należy je natychmiast zanurzyć we wrzącej wodzie. Przypominamy, że jajka można również gotować na parze.

O tym, jak można podgrzewać jajka w kuchence mikrofalowej, pisaliśmy już wcześniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *