Jak zapobiec brązowieniu kawałków jabłek? Spróbuj soku z cytryny, wody z solą lub miodem

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które są smaczne, soczyste i zdrowe. Ale gdy tylko pokroimy jabłko, zaczyna brązowieć. Można tego uniknąć. Podpowiemy Ci sprawdzone triki, dzięki którym pokrojone owoce będą zawsze świeże.

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego przekrojone jabłko brązowieje? Przyczyną może być pęknięta ściana komórkowa jabłka, do której zaczyna przedostawać się tlen z powietrza. Enzymy zawarte w jabłku wykażą natychmiastową reakcję na tlen, co znajdzie odzwierciedlenie w brązowieniu owocu. Mamy dla Ciebie skuteczne triki, dzięki którym możesz temu zapobiec i zachować świeżość pokrojonego jabłka na dłużej.

Sok z cytryny pomoże zapobiec brązowieniu

Łatwym i skutecznym sposobem zapobiegania niepożądanemu brązowieniu pokrojonego jabłka jest użycie soku z cytryny. To skuteczne rozwiązanie. Kwas askorbinowy zawarty w cytrynie spowalnia utlenianie powodujące brązowienie. Wystarczy, że pokrojone jabłko lub pokrojone jabłka skropisz odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Jabłko pozostanie świeże i zachowa swój naturalny kolor.

Mycie jabłek w roztworze soli

Kolejnym skutecznym i sprawdzonym sposobem zapobiegania brązowieniu jabłek jest namoczenie pokrojonych owoców lub plasterków jabłka w słonej wodzie. Roztwór soli przygotowujesz rozpuszczając jedną łyżeczkę soli kuchennej w szklance wody. Plasterki jabłka namocz w tym słonym roztworze na kilka minut, a następnie spłucz czystą wodą.

Pomocna jest słodka woda z miodem

Można również namoczyć pokrojone jabłko lub plasterki jabłka w wodzie z miodem, co skutecznie zapobiegnie niepożądanemu brązowieniu, ale jednocześnie nada owocom przyjemnie łagodny i słodki smak. Wystarczy wymieszać 1 łyżkę miodu w szklance ciepłej wody. W którym układa się plasterki jabłka i pozostawia je namoczone na około 3 minuty. Następnie możesz przepłukać je zimną wodą lub cieszyć się ich słodszym smakiem dzięki miodowi.

jabłko

Zdjęcie: Pixabay

Lemoniada gazowana jest skuteczna

Lemoniadę gazowaną, najlepiej cytrynową, pomarańczową lub imbirową, można także zastosować przeciwko brązowieniu owoców. Pokrojone jabłka włóż do miski i zalej słodką gazowaną lemoniadą. Pozostaw je w ten sposób na 3 do 5 minut. Następnie osusz je. Jeśli chcesz wykorzystać jabłka do pieczenia lub gotowania, możesz je zblanszować. Dezaktywujesz enzymy powodujące utlenianie, a tym samym zapobiegasz brązowieniu. Wystarczy pokroić jabłka na kawałki, włożyć je do wrzącej wody na około 3 do 5 minut, a następnie natychmiast wrzucić do wody z lodem.

Źródło: ireceptar.cz, recepty.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *