Jak wyeliminować gazy jelitowe

Gazy to objaw polegający na obecności powietrza w jelitach, które jest wydalane w postaci odbijania lub wzdęć. Gaz powstaje zwykle w jelicie grubym podczas trawienia w wyniku fermentacji pokarmu.

Powietrze, które zwykle połykamy podczas jedzenia, może sprawić, że poczujemy się wzdęci, a następnie zostanie wydalone.

Co wytwarza gazy?

Oprócz procesów trawiennych zachodzących w jelicie, istnieją różne przyczyny powodujące powstawanie gazów. Wśród nich można wyróżnić:

  • Pij napoje gazowane (napoje bezalkoholowe, piwo, wina musujące, cava itp.)
  • Spożywaj pokarmy, które podczas trawienia wytwarzają gazy. Wśród nich wyróżniają się węglowodany niewchłanialne, takie jak błonnik, niektóre rodzaje roślin strączkowych oraz warzywa, takie jak sałata, kalafior, kapusta czerwona itp.
  • Może to być również spowodowane nieświadomie połykając powietrze podczas jedzenia lub picia, co zwykle ma miejsce, gdy jesz szybko, dużo mówisz lub pijesz przez cały posiłek.
  • A radykalna zmiana dietyco powoduje zmiany we florze jelitowej, która musi się dostosować, a przy tym może wzrosnąć produkcja gazów.
  • Mieć celiakia lub nieceliakalna nietolerancja glutenu. Jednym z najczęstszych objawów jest wzdęcie brzucha w przypadku celiakii. W przypadku nieceliakalnej nietolerancji glutenu może to być także kolejna przyczyna powstawania gazów w organizmie.

Jak zapobiegać gazom?

Osoby, które mają zwiększoną wrażliwość jelitową lub zaburzenia czynnościowe, mogą skorzystać z różnych technik, które im pomogą. Techniki te obejmują medytację, relaksację i terapię poznawczo-behawioralną, które zmniejszają pobudzenie układu nerwowego i zapewniają dobrą równowagę w jelitach.

Aby zapobiec powstawaniu gazów, można wziąć pod uwagę wiele aspektów związanych z dietą:

  • Zakazane produkty spożywcze. Ważne jest, aby ograniczyć żywność wytwarzającą najwięcej gazów, zwłaszcza tę, o której wiesz, że najbardziej ci szkodzi. Wskazane jest wyeliminowanie lub przynajmniej ograniczenie w miarę możliwości spożycia napojów gazowanych i słodkich napojów bezalkoholowych, czekolady, piwa, słodyczy, kawy, potraw smażonych, serów peklowanych i wypieków przemysłowych.
  • Rośliny strączkowe i warzywa. Należy również kontrolować spożycie roślin strączkowych, np. ciecierzycy, fasoli, bobu, soczewicy, soi czy grochu. To samo dzieje się z warzywami takimi jak kapusta, brukselka, czerwona kapusta itp. Wszystkie te produkty wytwarzają dużo gazów. Aby ograniczyć powstawanie gazów w wyniku spożywania roślin strączkowych i warzyw, można je doprawić oregano, anyżem gwiazdkowatym, koprem włoskim, miętą, kminkiem itp. Dzięki swoim doskonałym właściwościom pomogą tym produktom zredukować powstawanie gazów.
  • Pokarmy, których należy unikać podczas kolacji. Pokarmy takie jak rzepa, boćwina, szparagi, karczochy, papryka, surowa cebula, rzodkiewka, ogórek lub ziemniaki mogą wytwarzać dużo gazów, szczególnie w nocy. Radzi się ich unikać na obiady, jeśli jednak zdecydujemy się na tego typu dania na obiad, to powinno to nastąpić o wczesnej porze. Wskazane jest, aby między kolacją a pójściem spać upłynęły co najmniej trzy godziny.
  • Cukier. Unikając lub ograniczając cukier lub sztuczne słodziki, zmniejszymy również produkcję gazów, ponieważ zmieniają one florę jelitową. Jeśli chcemy osłodzić preparat gastronomiczny, zaleca się użycie miodu.
  • Całe ziarna. Jeśli spożywasz produkty pełnoziarniste, powinieneś to robić z umiarem, ponieważ mogą one wytworzyć więcej gazów niż ziarna rafinowane.
  • Chleb. Obecnie najczęściej spożywanym chlebem jest ten, który zamiast drożdży zawiera substancje zgazowujące.Ten rodzaj chleba wytwarza znacznie więcej gazów i jest gorzej trawiony. Warto ograniczyć spożycie lub zdecydować się na ciasta chlebowe na zakwasie.

Nie możemy zapominać, że w nocy jelita pracują znacznie wolniej. Jedzenie pozostaje w nim fermentując i może powodować powstawanie gazów oraz słabe trawienie, zwłaszcza jeśli zjadłeś dużo obiadu lub między kolacją a snem upłynęło niewiele czasu. Nie zaszkodzi wybrać się na krótki spacer po kolacji.

Jak wyeliminować gazy? wskazówki, jak je zmniejszyć

Jeśli chcemy ograniczyć wytwarzanie gazów w czasie posiłków, musimy nie tylko kontrolować jedzenie, ale także wziąć pod uwagę inne ważne aspekty, takie jak te wymienione poniżej:

  • Nie musisz jeść bardzo dużych posiłków., które są zbyt mocne lub pikantne. Nie powinniśmy też jeść, dopóki nie będziemy całkowicie syci.
  • Trzeba dobrze przeżuwać i ślinić jedzenie. Eksperci zalecają około 20 razy na każdy kęs.
  • Jest to zalecane jedz powoli, ze spokojem. Podczas jedzenia nie ma potrzeby złościć się ani spiąć. To dobry czas na luźną rozmowę z rodziną, partnerem lub przyjaciółmi.
  • Trzeba pić niewielką ilość płynu podczas posiłków. Nie powinno być gazowane ani słodkie. Jeśli mamy zamiar pić coś z puszki, lepiej podać to w szklance, puszki zachęcają do połykania powietrza.
  • The żucie należy zawsze wykonywać z zamkniętymi ustami aby uniknąć połknięcia powietrza.
  • Musisz spróbować jedz błonnik, aby regularnie chodzić do łazienki, utrzymując prawidłowy pasaż jelitowy. Zaparcie nie powoduje niczego innego, jak tylko sprzyja gniciu pokarmu w jelitach, a co za tym idzie, wytwarzaniu gazów. Jeśli masz problemy i dotarcie do toalety zajmuje dużo czasu, warto udać się do lekarza, który zaleci dalsze leczenie i wyeliminowanie objawów.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *