Słodkie i soczyste owoce mają gładką i błyszczącą skórkę.
Szczególną uwagę należy zwrócić na wagę.
Uważa się, że im cięższy owoc, tym jest smaczniejszy.
Nie zaszkodzi powąchać owoc.
Jeśli nie ma zapachu, oznacza to, że nie są jeszcze dojrzałe.
Dojrzałe mandarynki mają bogaty aromat, który można wyczuć z niewielkiej odległości.
Nie należy brać matowych, zielonkawych lub luźnych mandarynek.
Ponadto nie powinny posiadać żadnych wad ani plam.
Obecność takich problemów wskazuje na złą jakość i smak owoców.
Jeśli chcesz kupić mandarynki na stół noworoczny, nie powinieneś tego robić zbyt wcześnie.
Jednak zimą w mieszkaniach często panuje suche powietrze, czego takie owoce nie lubią.
W temperaturze pokojowej dopuszczalne jest pozostawienie tylko tych owoców, które wkrótce będą na stole. W innych przypadkach będziesz musiał zadbać o wysokiej jakości przechowywanie owoców.
Wcześniej nauczyliśmy się, jak prawidłowo przechowywać mandarynki w domu.