Jak właściwie dbać o rzadkie szkło, kieliszki do wina i zwykłe wyroby szklane

Szkło wygląda najlepiej, gdy świeci czysto. Zwykłe szkło, którego używasz na co dzień, można myć w zmywarce, natomiast szkło rzadkie, szlifowane, pozłacane czy kryształowe należy myć ręcznie, podobnie jak kieliszki do wina, karafki i wazony. Oto nasze wskazówki, jak prawidłowo pielęgnować wyroby szklane lub szkło antyczne.

Ręczne mycie zwykłych naczyń szklanych

Generalnie podczas mycia szkła nie należy narażać go na działanie bardzo wysokich temperatur (nie może wrzeć!) i ekstremalnych zmian temperatur, gdyż może łatwo pęknąć.

  • Jeśli nie masz czasu na umycie naczyń szklanych bezpośrednio po użyciu, należy je namoczyć w letniej wodzie z mydłem na około pół godziny. Po alkoholu i mleku najpierw opłucz szklanki zimną wodą.

  • Jeśli jedna szklanka utknie w drugiej, postaw ją w misce, a do wewnętrznej zakleszczonej szklanki włóż kilka kostek lodu. Następnie wlej do miski gorącą wodę – a zobaczysz, że chwyt się rozluźnia.

  • Aby zapobiec pękaniu cienkościennych kieliszków do wina po zanurzeniu w ciepłej wodzie, należy je stawiać brzegiem (kubkiem), a nie nóżką. Należy je ułożyć i zanurzyć pod powierzchnią.

  • Następnie umyj każdą szklankę osobno miękką szczoteczką z długą rączką i dokładnie spłucz ciepłą wodą. Należy uważać, aby na naczyniach szklanych, szczególnie na szklankach, nie pozostały resztki detergentów, które mogłyby zepsuć napoje podczas późniejszego użytkowania.

  • Jeśli wydaje Ci się, że umyte szkło w dalszym ciągu nie świeci wystarczająco czysto, zanurz je na kilka minut w wodzie z posiekaną skórką z jednej dużej cytryny.

  • Jeśli znajdziesz plamy na szkle, namocz je w ciepłym occie w zlewie. Po około pół godzinie spróbuj wyczyścić plamy miękką szczoteczką i białą pastą do zębów.

  • Połóż wypłukane szklanki do góry nogami na tacce ociekowej lub czystej ściereczce. Po odsączeniu wody należy je dokładnie osuszyć ręcznikiem, wilgoć może pozostawić na nich nieestetyczne smugi. Wnętrza pojemników można wysuszyć suszarką do włosów.

  • Pierwszym błędem podczas suszenia i polerowania kieliszków jest trzymanie nóżki kieliszka jedną ręką, a kielicha drugą i próba jednoczesnego czyszczenia kieliszka okrężnymi ruchami. Może się więc zdarzyć, że noga się złamie. Prawidłową procedurą jest najpierw osobne wypolerowanie dyni, następnie osobno łodygi, a na końcu kielich.

  • Nawet przechowywanie okularów ma znaczenie! Szklanki przechowuj w pozycji pionowej, ponieważ odwrócenie ich do góry nogami spowoduje zjełczenie, a krawędzie mogą również zostać uszkodzone.

Jak dbać o wysokie szklane pojemniki

W przypadku wysokich pojemników szklanych (wazony, karafki, butelki, puszki po jedzeniu itp.) nawet długa szczotka nie pomoże w dokładnym wyczyszczeniu dna.

  • Wlej do nich ciepły ocet lub ciepłą wodę z mydłem i pozostaw osad do wchłonięcia tak długo, jak to możliwe, najlepiej na noc. Płukanie.

  • Następnie wsyp do pojemnika garść soli kuchennej i 2 łyżki octu. Alternatywnie można użyć wody z octem i suchego ryżu lub grubego piasku. Dobrze sprawdzają się również ubite skorupki jaj z sokiem z cytryny. Zakryj gardło dłonią i dokładnie potrząśnij kilka razy. Powtórz kilka razy. Następnie umyj wodą z mydłem i spłucz czystą wodą. Pozostawić do wyschnięcia, wytrzeć czystą, suchą szmatką i wypolerować.

  • Kiedy kwiaty cięte przebywają w wodzie przez dłuższy czas, w wazonie tworzy się zielony nalot. Garść liści czarnej herbaty i ocet załatwią sprawę. Wstrząsaj, aż powłoka zniknie. Następnie zmyć ciepłą wodą.

  • Jeżeli zabrudzenia w dalszym ciągu nie da się zmyć, dopełnij wodą, dodaj 1–2 łyżki wodnego roztworu i pozostaw na co najmniej dwie godziny. Następnie umyj pojemnik i spłucz wodą.

Pielęgnacja szkła szlifowanego, kryształowego lub złoconego

Z biegiem czasu na rzadko używanych przedmiotach szklanych, ustawionych szczególnie w miejscach narażonych na działanie wilgoci, tworzy się warstwa kurzu i tłuszczu, przez co szkło wygląda brzydko, jest matowe i nie błyszczy tak, jak powinno. Dlatego od czasu do czasu należy je dokładnie umyć.

  • Szkła wartościowego, zabytkowego, zdobionego, złoconego, szlifowanego i kryształowego nie wolno myć w zmywarce, gdyż uległoby to nieodwracalnemu uszkodzeniu.

  • Ostrożnie myj szkło kawałek po kawałku w ciepłej wodzie, najlepiej użyj plastikowego zlewu lub połóż ręcznik na dnie zlewu.

  • Zanurz matowe szkło w zlewie z ciepłą wodą z octem (woda i biały ocet w proporcji 1:2). Pozwól im moczyć się przez co najmniej 40 minut. Wyjmij i spłucz ciepłą wodą. Jeśli nie jest całkowicie czysty, powtórz proces jeszcze raz. Na koniec spłucz pojedynczo i umieść twarzą do góry na ociekaczu lub niestrzępiącej się ściereczce, a po odsączeniu osusz.

  • Nasze babcie do polerowania szkła używały zawiesiny oleju i wody. Nałóż mieszaninę na szybę za pomocą miękkiego pędzla i dokładnie wyszoruj. Dobrze spłucz i wypoleruj do sucha miękką szmatką.

  • Oczyść nacięcia na szlifowanej szybie starą szczoteczką do zębów i niewielką ilością białej, nieżelowej pasty do zębów. Następnie spłucz ciepłą wodą.

Najważniejsza wskazówka: usuwanie nieprzyjemnych zapachów z okularów

Jeśli butelka lub szkło ma nieprzyjemny zapach, należy je umyć, a następnie namoczyć przez noc w roztworze 1 łyżeczki zmielonej lub rozgniecionej na 1 litr ciepłej wody. Dobrze spłucz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *