Czy naprawdę objadasz się świątecznymi ciasteczkami, sznyclami czy sałatką ziemniaczaną i popijasz te smakołyki alkoholem lub słodką lemoniadą? Jeśli raz przesadzisz, nic wielkiego się nie stanie. Na szczęście w aptece naturalnej jest mnóstwo roślin leczniczych, które mogą pomóc w trawieniu.
„W Święta Bożego Narodzenia wszyscy pozwalamy sobie na sytość, świąteczne stoły uginają się pod ciężarem jedzenia i napojów. Potem zaczynamy mieć zgagę, wzdęcia, zgniły żołądek…”Jako pierwszą pomoc polecam wypić gorzką herbatę. Szczególnie szybko i niezawodnie działa magnolia żółta lub rozchodnik pospolity. Wystarczy zalać jedną łyżeczkę na 250 ml wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Pomaga również przed posiłkami.
Cudowna dżdżownica
jest to jeden z najstarszych leków wszech czasów. Stosowany jest przy utracie apetytu, zgadze, uczuciu pełności po jedzeniu, wzdęciach, osłabieniu żołądka i złym trawieniu. Jest odpowiedni przy chorobach wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Herbata z buraków charakteryzuje się gorzkim smakiem, którego odczuwanie jest sprawą indywidualną, dlatego należy dostosować dawkę zioła według własnego gustu. Napar poprawia pracę pęcherzyka żółciowego, perystaltykę jelit i reguluje metabolizm. Około 1 łyżeczkę suszonego, pokrojonego kopru włoskiego zalać 250 ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na około 10 minut (im dłuższy napar, tym bardziej gorzki).
Prawidłowe trawienie wspomaga także proszek żółci ziemnej: zmiażdż lub zmiel suszone ziele. Jedną łyżeczkę rozpuścić w dużej szklance wody przed posiłkami.
Kojący rumianek
Napar działa uspokajająco na cały układ trawienny, wspierając głównie wydzielanie soków żołądkowych. Herbatę pije się na ciepło przy skurczach żołądka, nieżycie jelit i wzdęciach. Regularne picie herbaty rumiankowej koryguje florę jelitową, problemy z trawieniem i kałem. Dwie łyżeczki suszonego kwiatu rumianku zalać 250 ml wrzącej wody, przykryć, odstawić na około 15 minut, następnie przecedzić.
Aromatyczny piżmowiec
stosowany jest w celu poprawy apetytu i trawienia przy zaburzeniach żołądka i jelit, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i wzdęciach, gdyż korzystnie wpływa na wytwarzanie soków trawiennych, działa łagodząco na bóle spazmatyczne, a jednocześnie działa dezynfekująco i działanie moczopędne.
Silnie aromatyczny, mięsisty, rozgałęziony, żółtozielony i pełzający kłącze kopru włoskiego spożywa się bezpośrednio, popijając szczyptę zmielonej przyprawy szklanką wody lub w formie herbaty, którą przygotowuje się wyłącznie schłodzoną: zalać 1 łyżeczką korzeń zalać na noc 250 ml zimnej wody i pozostawić do porannego maceratu. Rano trochę podgrzać i przecedzić. Przed wypiciem ogrzać w łaźni wodnej. Kozieradka jest często dodawana do mieszanek herbat ziołowych na trawienie.
Imbir poprawia trawienie
między innymi poprawia trawienie, ponieważ zwiększa produkcję soków żołądkowych. Przygotuj napar z około trzech centymetrów korzenia i 200 ml wrzącej wody, który wypij tuż przed, a następnie bezpośrednio po posiłku.
Mięta na wzdęcia
korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zapobiega wzdęciom oraz wspomaga pracę wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego, co przyspiesza trawienie. Herbatę stosuje się w celu odświeżenia oddechu. Napar przygotowuje się w zwykły sposób: 2 łyżeczki suszonej lub gałązkę świeżej mięty zalać szklanką wrzącej wody, chwilę odstawić do zaparzenia i przecedzić. Herbatę pije się letnią.
Aromatyczny liść laurowy
wspomaga trawienie, usprawnia i przyspiesza rozkład tłuszczów. Ma także działanie lekko uspokajające i antyseptyczne. Aby przygotować leczniczą herbatę z liści laurowych, weź 2 suszone lub świeże liście laurowe, zalej 200 ml wrzącej wody, pozostaw do zaparzenia na około 10 minut, a następnie odcedź. W przypadku problemów pić dwa razy dziennie.
Gorzka żółta goryczka
doskonale wpływa na centralny układ nerwowy i podczas rekonwalescencji po poważnych chorobach. Stosowanie korzenia gorzkiego poprawia trawienie, skutecznie pomaga przy schorzeniach pęcherzyka żółciowego, wątroby, trzustki, jelit i zmniejszonej produkcji soków żołądkowych. Stosowany jest głównie w mieszankach ziołowych w celu wspomagania trawienia. Do 500 ml wywaru dodać 1 łyżeczkę suszonego korzenia i gotować około pół godziny. Ponieważ jest bardzo gorzki, należy go osłodzić.
Domowa mieszanka żołądkowa
Składniki
Procedura
Zioła wymieszać, 2 łyżeczki mieszanki zalać 250 ml wrzącej wody i pozostawić na 15-20 minut. W przypadku problemów żołądkowych pić letnią herbatę dwa razy dziennie. Napar korzystnie wpływa na soki żołądkowe i ogólnie poprawia komfort trawienia.
Napój żołądkowy
Składniki
Procedura
Zioła wymieszać, zalać 1 litrem klarownego alkoholu wysokoprocentowego i macerować przez 2 dni. Rozpuścić 250 g cukru w 400 ml zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Do ziół wlać zimny roztwór cukru i pozostawić w ciepłym miejscu na 30-35 dni, od czasu do czasu potrząsając. Następnie przecedzić do butelek. W przypadku problemów żołądkowych weź 1 łyżkę stołową.