Wielki bożonarodzeniowy indyk znajduje się w centrum świątecznych wydarzeń w niejednym filmie bożonarodzeniowym. Zgromadzeni wokół niej główni bohaterowie wymieniają zabawne uwagi lub wzruszające wyznania, przemyślenia na nowo swojego życia i obiecują sobie, że w przyszłym roku będzie lepiej. A na końcu zawsze pada śnieg i miłość zwycięża.
Dlaczego by nie być „jak w filmach” i wzbogacić nasze świąteczne zwyczaje tym wyrafinowanym przysmakiem, inspirowanym różnymi tradycjami kulinarnymi z całego świata? Nie możemy zagwarantować, że będzie śnieg, ale indyk będzie pyszny, obiecujemy.
Skąd mamy pewność? Przepis dostaliśmy od a pracują tam tylko najlepsi szefowie kuchni w naszym kraju.
I dowieziemy od nich indyka, cena 8,99 BGN/kg, mają też jagody i wszystko inne do Waszego filmu Świąteczny pieczony indyk.
Oto, czego potrzebujesz na świąteczny indyk z sosem żurawinowym:
- 1 cały indyk (~4 – 5 kg)
- 50 g oleju/masła
- sól pieprz
- 1-2 cebule
- 1-2 marchewki
- 1 cytryna
- ½ pęczka pietruszki
- Na sos:
- 2 łyżeczki wino białe/różowe
- 200 – 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej / 100 – 150 g suszonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Indyka wkładamy na patelnię i smarujemy całość oliwą lub masłem. Doprawić solą, która powinna stanowić około 1% masy indyka.
Doprawiamy również wnętrze, dodając zmielony czarny pieprz.
Cebulę i marchewkę oczyść i obierz, pokrój na 2-4 duże kawałki i napełnij nimi wnętrze indyka, natką pietruszki i cytryną.
W razie potrzeby pozostaw indyka w marynacie na 12–24 godziny na zimno.
W ten sposób sól wniknie w mięso, będzie równomiernie aromatyzowane i zachowa soczystość.
Kontynuuj gotowanie, dodając wino i świeżą lub mrożoną żurawinę na patelnię z indykiem. Piec w temperaturze 220°C w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i kontynuuj pieczenie przez 2–3 godziny (30 minut na kilogram indyka), aż do całkowitego ugotowania.
Przed podaniem indyk pozostawia się na 30-60 minut, w tym czasie kontynuuje gotowanie i zachowuje soczystość.
Pozostały płyn i jagody na patelni miesza się razem i przygotowuje sos.
Jeśli używamy suszonej żurawiny, to nie dodaje się jej na początku pieczenia, lecz na koniec zalewa się ją gorącym płynem z patelni, pozostawia do namoczenia i rozgniata.
Brzmi bardzo, bardzo smacznie, prawda? I wyobraź sobie, jak będzie lśnić na Twoim świątecznym stole!
Spiesz się, cała oferta Lidla na świątecznego indyka obowiązuje od 18 do 24.12. Są też wspaniałe czekoladowe Mikołaje i pyszny stollen, ale jesteśmy pewni, że nie trzeba o nich przypominać. Wystarczy sięgnąć po produkty marki Favorina i Deluxe, a już mamy gwarancję naprawdę pysznych Świąt.