Jak w filmach: Jak ugotować całego pieczonego indyka (przepis szefa kuchni)

Wielki bożonarodzeniowy indyk znajduje się w centrum świątecznych wydarzeń w niejednym filmie bożonarodzeniowym. Zgromadzeni wokół niej główni bohaterowie wymieniają zabawne uwagi lub wzruszające wyznania, przemyślenia na nowo swojego życia i obiecują sobie, że w przyszłym roku będzie lepiej. A na końcu zawsze pada śnieg i miłość zwycięża.

Dlaczego by nie być „jak w filmach” i wzbogacić nasze świąteczne zwyczaje tym wyrafinowanym przysmakiem, inspirowanym różnymi tradycjami kulinarnymi z całego świata? Nie możemy zagwarantować, że będzie śnieg, ale indyk będzie pyszny, obiecujemy.

Skąd mamy pewność? Przepis dostaliśmy od a pracują tam tylko najlepsi szefowie kuchni w naszym kraju.

I dowieziemy od nich indyka, cena 8,99 BGN/kg, mają też jagody i wszystko inne do Waszego filmu Świąteczny pieczony indyk.

Oto, czego potrzebujesz na świąteczny indyk z sosem żurawinowym:

  • 1 cały indyk (~4 – 5 kg)
  • 50 g oleju/masła
  • sól pieprz
  • 1-2 cebule
  • 1-2 marchewki
  • 1 cytryna
  • ½ pęczka pietruszki
  • Na sos:
  • 2 łyżeczki wino białe/różowe
  • 200 – 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej / 100 – 150 g suszonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Indyka wkładamy na patelnię i smarujemy całość oliwą lub masłem. Doprawić solą, która powinna stanowić około 1% masy indyka.

Doprawiamy również wnętrze, dodając zmielony czarny pieprz.

Cebulę i marchewkę oczyść i obierz, pokrój na 2-4 duże kawałki i napełnij nimi wnętrze indyka, natką pietruszki i cytryną.

W razie potrzeby pozostaw indyka w marynacie na 12–24 godziny na zimno.

W ten sposób sól wniknie w mięso, będzie równomiernie aromatyzowane i zachowa soczystość.

Kontynuuj gotowanie, dodając wino i świeżą lub mrożoną żurawinę na patelnię z indykiem. Piec w temperaturze 220°C w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i kontynuuj pieczenie przez 2–3 godziny (30 minut na kilogram indyka), aż do całkowitego ugotowania.

Przed podaniem indyk pozostawia się na 30-60 minut, w tym czasie kontynuuje gotowanie i zachowuje soczystość.

Pozostały płyn i jagody na patelni miesza się razem i przygotowuje sos.

Jeśli używamy suszonej żurawiny, to nie dodaje się jej na początku pieczenia, lecz na koniec zalewa się ją gorącym płynem z patelni, pozostawia do namoczenia i rozgniata.

Brzmi bardzo, bardzo smacznie, prawda? I wyobraź sobie, jak będzie lśnić na Twoim świątecznym stole!

Spiesz się, cała oferta Lidla na świątecznego indyka obowiązuje od 18 do 24.12. Są też wspaniałe czekoladowe Mikołaje i pyszny stollen, ale jesteśmy pewni, że nie trzeba o nich przypominać. Wystarczy sięgnąć po produkty marki Favorina i Deluxe, a już mamy gwarancję naprawdę pysznych Świąt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *