Jak uprawiać rzeżuchę wodną w domu zimą. Zioło pełne witamin i błonnika wyrasta jak z wody

Zimą nasze menu jest dość ubogie w świeże warzywa. Sałatki możemy kupić, ale są importowane lub ze szklarni – i to nie wszystko. Nadszedł czas, aby wyhodować własną. Spróbuj niewymagającej rzeżuchy wodnej. Wystarczy miska, trochę waty, woda i oczywiście nasiona. Rukiew wodna rośnie szybko, ma przyjemny aromat i ostry smak, a co najważniejsze jest pełna witamin i błonnika.

to roślina jednoroczna, która może dorastać do około 40 cm. Kwitnie od białego do różowego. Zwykle jednak o tym nie wiemy, bo przychodzą nam na myśl jedynie maleńkie liścienie na nitkowatych odnóżach, które wykorzystujemy i uprawiamy jako warzywa liściaste oraz zielone przyprawy, głównie zimą i wczesną wiosną.

Efekty rzeżuchy

Rukiew wodna zawiera dużą ilość witaminy C, której brakuje nam głównie zimą, witamin z grup B, E i K. Ponadto potas, sód, wapń, fosfor, żelazo i jod. Całość uzupełnia kwas askorbinowy, nasycone kwasy tłuszczowe, ryboflawina, olejki eteryczne oraz olejki eteryczne o działaniu antybiotykowym i dużą ilością błonnika.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Do czego służy rzeżucha wodna?

„Rukwiówka wodna korzystnie wpływa na trawienie i przemianę materii, pobudza pracę pęcherzyka żółciowego i wątroby, korzystnie wpływa na choroby nerek i stany zapalne pęcherza moczowego. Wspomaga także tworzenie krwi, poprawia obraz krwi. Wzmacnia układ odpornościowy i sprawdził się w profilaktyce grypy i przeziębienia, oczyszcza oddech i dlatego jest dodawany do miodu na kaszel. Należy również do ważnych ziół detoksykujących, pomaga w utracie wagi. Nasiona są również stosowane jako afrodyzjak, wyjaśnia zielarz Martin Kolár.

Jak uprawiać rzeżuchę w domu

„Świeżą rzeżuchę można łatwo i szybko wyhodować, zimą na przykład na wewnętrznym parapecie okna lub między oknami, w sezonie za oknem lub na balkonie w pudełku, misce lub innym pojemniku uprawowym. Nie radzę zostawiać rzeżuchy wystawionej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych” mówi hodowca Jan Prášil.

  • Nasiona rzeżuchy wysiewamy gęsto na powierzchnię podłoża. Na sezon zimowy optymalny jest wysiew na płaskim naczyniu z watą celulozową, skuteczna okazała się taka warstwa piasku, drobne trociny i papierowa serwetka lub papierowy ręcznik kuchenny, który był kilkakrotnie złożony. Nie posypujemy nasionami!

  • Rukiew wodną należy podlewać lub obficie zraszać. Utrzymujemy odpowiednią wilgotność powietrza i stałą temperaturę 15–20° C. Rukwi wodnej nie nawozimy!
  • Kiełkowanie rozpoczyna się zwykle drugiego lub trzeciego dnia w normalnej temperaturze pokojowej. Pierwszych zbiorów możemy spodziewać się już po 7–10 dniach od siewu, kiedy rzeżucha osiąga wysokość około 7 cm. Przycinamy lub wycinamy całe rośliny tuż nad powierzchnią podłoża lub miazgi.

  • Zbiory są bogate: w idealnym przypadku z metra kwadratowego powierzchni uprawy można uzyskać prawie 500 g zielonej masy.
  • „Wysiew delikatnej rzeżuchy ogrodniczej powtarzamy w regularnych odstępach czasu, na przykład co tydzień, aby mieć stały dopływ świeżych witamin. Możemy użyć dowolnej odmiany, jeśli jednak zależy nam na rzeżuchy o delikatnie podkręconych liściach, najlepsza będzie odmiana duńska. Miłośnicy ostrzejszego smaku mogą sięgnąć po odmianę Mega o wyraźnie większych liściach. poleca Jam Prášil.

Jak jeść rzeżuchę

Młoda, mała rzeżucha wodna ma przyjemny ostry smak i zapach przypominający masło. Im starsza roślina, tym bardziej ostry i wyrazisty smak. Rukiew wodna może sprawić, że każdy pokarm będzie bardziej strawny. Rukiew wodna nie jest ugotowana, miałaby gorzki smak. Używa się go wyłącznie świeżego. Ponieważ nie toleruje obróbki cieplnej, dodaje się go do potraw (zupy, sosy) dopiero tuż przed ich przygotowaniem, nie można go suszyć.

NIE PRZEGAP:

Rukiew wodna doskonale komponuje się z wędlinami lub kromką chleba z masłem, smalcem lub serem. Kotlet mielony nadaje lekko pikantny smak twarożkom, pastom jajecznym i serowym, a także sałatkom warzywnym, omletom czy ziemniakom gotowanym lub puree ziemniaczanym.

zupa z rukwii wodnej

Składniki

metoda

Rukiew wodną i szalotkę pokroić na kawałki. Posiekaną szalotkę zeszklić na maśle, posypać mąką, a gdy będzie już usmażona na złoty kolor, zalać ją bulionem i ubić na gładką masę. Gotujemy około 20 minut. Do bulionu dodać śmietanę, posiekaną rzeżuchę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj, doprowadzaj do wrzenia i natychmiast zdejmij z ognia. Mieszamy. Pozostałą śmietanę ubić na sztywną masę. Przed podaniem udekoruj zupę bitą śmietaną i rzeżuchą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *