Wiele osób lubi smażyć na patelni mięso, ryby, warzywa czy jajecznicę, jednak nie lubi, gdy olej rozpryskuje się na wszystkie strony, zanieczyszczając kuchenkę, stół i ubrania.
Na szczęście istnieje jeden prosty i skuteczny trik, który pomoże Ci uniknąć tego nieprzyjemnego problemu. Wszystko czego potrzebujesz to sól.
Dlaczego rozpryskuje się olej
Olej rozpryskuje się podczas smażenia, ponieważ na powierzchni potrawy znajduje się wilgoć, która po podgrzaniu zamienia się w parę.
Para dostająca się do gorącego oleju powoduje jego pienienie się i rozpryskiwanie.
Im więcej wilgoci w produkcie, tym silniejszy plusk. Dlatego mrożonki lub surowa żywność są szczególnie niebezpieczne.
Jak sól pomaga?
Sól pomaga ograniczyć rozpryskiwanie się oleju podczas smażenia, ponieważ pochłania wilgoć i zwiększa temperaturę wrzenia oleju.
Sól dodaje również potrawom smaku i aromatu oraz przyspiesza ich gotowanie. Sól można dodawać do oleju lub posypywać potrawy przed smażeniem.
Jak prawidłowo używać soli
Aby sól pomogła uniknąć rozprysków oleju podczas smażenia, należy przestrzegać kilku zasad.
1. Dodaj tylko drobną sól.
2. Do oleju dodawaj sól dopiero po jego dobrym rozgrzaniu, w przeciwnym razie sól może rozpuścić się w oleju i utracić swoje właściwości.
3. Do oleju stopniowo i małymi porcjami dodawaj sól, mieszając olej łyżką lub łyżką cedzakową, tak aby sól równomiernie rozłożyła się na całej powierzchni patelni.
4. Nie przesadzaj z solą, bo to może sprawić, że jedzenie będzie zbyt słone. Wystarczy pół łyżeczki soli na 100 ml oleju.
Wcześniej pisaliśmy, czy jest to możliwe w bułce tartej.