Jeśli spodziewasz się na święta dużej liczby gości, jedną z najlepszych opcji na danie główne jest pieczony indyk – oprócz tego, że jest smaczny, jego mięso jest niezwykle zdrowe. Plusem jest to, że można go spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten rodzaj mięsa jest lekki, niskokaloryczny i hipoalergiczny, szczególnie nadaje się do jadłospisów dla dzieci i diet medycznych. Indyk ma najmniej cholesterolu w porównaniu do innych pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a jedna porcja zawiera około 60% dziennej dawki witamin i pierwiastków śladowych. Jednak mięso nie jest dość łatwe w przygotowaniu – istnieją pewne subtelności, które pomogą Ci uzyskać najlepsze możliwe danie.
Wybór
Idealną opcją jest oczywiście wybranie świeżego i młodego mięsa – poznasz je po jasnej i gładkiej skórce oraz gęstej i elastycznej konsystencji. Najsmaczniejsze mięso pochodzi od ptaków w wieku 16 tygodni i wadze 5 – 10 kg. Mięso większych i starszych ptaków pozostaje twarde i suche nawet po kilku godzinach gotowania.
Indyka można ugotować, upiec, usmażyć mięso, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika, zmielić lub nafaszerować indyka. Najpopularniejsze nadzienia to grzyby, kasztany, wątróbka, suszone owoce, orzechy, ryż, ziemniaki i inne warzywa. Mięso szczególnie smakuje z polewą owocową lub różnymi sosami. Niektóre przepisy wykorzystują wino lub szampana. Mięso z indyka ma jedną cechę charakterystyczną – łatwo „dopasowuje się” do innych rodzajów mięsa. Jeśli więc połączymy go z wieprzowiną, wołowiną czy kurczakiem, smak indyka będzie subtelny.
– Indyka kupuj nie wcześniej niż na dwa dni przed przygotowaniem, natychmiast umyj go pod bieżącą wodą z zewnątrz i wewnątrz, osusz, przykryj folią i włóż do lodówki. Zamrożony indyk należy rozmrażać powoli w chłodnym pomieszczeniu lub w zimnej wodzie, okresowo zmieniając wodę. Indyk o wadze 9 kg potrzebuje około dwóch dni na rozmrożenie.
– Nigdy nie podgrzewaj wędlin – musi mieć temperaturę pokojową, aby danie było soczyste i delikatne. Dlatego na godzinę przed rozpoczęciem gotowania wyjmij indyka z lodówki. Można używać marynat z wody, wina, szampana, koniaku z cukrem, miodem, przyprawami, cytryną, czosnkiem. Mięso może pozostać w marynacie do trzech dni.
– Zamiast marynować, można natrzeć mięso mieszanką czosnku, soli, oliwy i rozmarynu i odstawić na kilka godzin.
– Napełnij indyka farszem (niezbyt ciasno) i zaszyj otwór.
– Jak piec mięso, żeby było soczyste? Indyka ułożyć od strony piersi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i piec w temperaturze 170 – 190°C, od czasu do czasu polewać powstałym sosem.
– Czas pieczenia zależny jest od wagi (łącznie z nadzieniem) – na każde 450 g dodać 18 min.
aby uzyskać więcej praktycznych wskazówek i smacznych sugestii, polub naszą stronę na Facebooku