Może kusi Cię, aby mieć w domu świeże zielone liście za oknem, nawet jeśli na zewnątrz jest jeszcze zimno. Oprócz magii z kiełkami i nasionami można sięgnąć także po sadzonki warzyw. Wystarczy odpowiednio zutylizować pozostałości cebuli, czosnku, selera, marchwi, pietruszki czy białej rzodkwi i buraków. Umieść je w doniczce lub w wodzie, a za tydzień wypuszczą nowe pędy lub liście pełne witaminy C, przeciwutleniaczy i innych korzystnych substancji, w tym błonnika.
Cebula i czosnek
Cebula i czosnek wyhodowane na winorośli na parapecie w doniczce z podłożem lub w szklance wody zimą dostarczają nam bogatego ładunku świeżych witamin. „Ponadto zarówno cebula, jak i czosnek zawierają różne substancje lecznicze o działaniu antyseptycznym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, zwane fitoncydami, które są w stanie zatrzymać rozwój wirusów, bakterii, grzybów, a nawet je zniszczyć,„ wprowadzony przez zielarza Martina Kolára. I to jest wystarczający powód, aby spróbować.
10 wskazówek, jak uprawiać cebulę na sznurku
-
Potrzebujemy, najlepiej o średnicy od 3 do 4 cm.
-
W razie potrzeby usuń suchą skórkę z cebuli, ale nie całkowicie, pozostawiając przynajmniej jedną. Wierzch cebuli może zostać lekko odcięty lub nie.
-
Cebulę namoczyć na noc w wodzie. Wyciągamy je i pozwalamy wyschnąć.
-
Najpierw do doniczki lub innego odpowiedniego pojemnika, który służy jako pochłaniacz nadmiaru wilgoci, wrzucamy najpierw warstwę trocin, wiórów lub keramzytu o grubości około 6 cm. Przykryj wysokiej jakości podłożem. Nawilżajmy.
-
Cebule sadzimy równomiernie, niezbyt głęboko i blisko siebie. Nawet jeśli gleba jest wilgotna, podlej cebulę jeszcze raz.
-
Pojemnik z cebulą idealnie ustawimy na parapecie okna zwróconego na wschód lub południowy wschód, gdyż zimą potrzebują one wystarczającej ilości światła i odrobiny słońca o poranku. W przeciwnym razie niech cebula będzie bardziej żółta niż zielona.
-
Temperatura nie powinna spaść poniżej 18°C, ale nie powinna przekroczyć 25°C, dlatego też ustawienie doniczki z cebulkami bezpośrednio nad grzejnikiem nie jest zbyt wygodne.
-
Dbamy o odpowiednie nawadnianie. Cebulę należy podlewać codziennie w małych dawkach, możemy użyć opryskiwacza. Przede wszystkim podlewamy powierzchnię cebuli. Zawsze jednak uważaj na przelanie, cebula lepiej znosi suszę niż przelanie!
-
Pierwsze zielone pędy pojawią się za około tydzień.
- „Zbieramy zieloną cebulę wielokrotnie, zwykle dwa, najwyżej trzy razy, aż do wyczerpania się samej cebuli. Można to poznać po tym, że gdy go ściśniemy, jest miękki. Potem wyrzucamy i sadzimy nowe,„ doradza hodowcy i hodowcy Jan Prášil.
Ząbek czosnku
W ten sam sposób rośniemy na sadzonkach. Umieść całe podudzie w doniczce lub pokrój je na pojedyncze goździki. Jednak ząbki czosnku zbiera się zwykle tylko raz, po czym należy je wymienić na nowe.
Sznurek cebulowo-czosnkowy z wody
-
Cebulę lub ząbek czosnku włóż do szklanki zimnej lub przegotowanej wody. Szklanka musi jednak mieć taką średnicę, aby nie zmieściła się w niej cała cebula lub ząbek czosnku, musimy najpierw spróbować upewnić się, czy dobrze pasują.
-
W wodzie należy zanurzać wyłącznie korzenie, a nie samą cebulę czy czosnek. Należy uważać, aby woda nie wyschła i uzupełniać ją tak, aby korzenie były nadal zanurzone.
-
Za około tydzień wypuszczą korzenie i zielone pędy, które będziemy mogli stopniowo zbierać. Zwykle mamy dwa powtarzające się zbiory jednej cebuli i jednego czosnku.
Zielone sznurki warzyw korzeniowych
Warzywa okopowe można również łatwo uprawiać zimą w domu za oknem, na zielonej grządce. Wszystko, co musisz zrobić, to odpowiednio poddać recyklingowi resztki warzyw. „Świeży krój warzyw korzeniowych z reguły dostarcza organizmowi dużej ilości wapnia i żelaza, a także witamin C, A i K, które znacząco wpływają na wzmocnienie odporności. Ponadto przeciwutleniacze, które chronią nas przed wirusami i infekcjami, czy błonnik, który pomaga w prawidłowym trawieniu i wydalaniu,„ – komentuje zielarz.
Jak uprawiać sznurki warzywne
-
Potrzebujemy tylko sadzonek selera (cebulowego i ogonkowego), marchwi, , u lub , które w przeciwnym razie byśmy wyrzucili.
-
Podczas czyszczenia korzenia pietruszki odetnij szerszą krawędź korzenia w odległości 1–4 cm od górnej krawędzi. Grubość cięcia powinna wynosić co najmniej centymetr w przypadku mniejszych marchwi i kilka centymetrów w przypadku selera.
-
Umieść powierzchnię cięcia na talerzu, misce lub kubku z wodą, tak aby część korzenia była zanurzona w wodzie na głębokość od dwóch do pięciu milimetrów. Nadal ostrożnie uzupełniamy wodę.
-
Za pięć do sześciu dni wykiełkuje łodyga, którą będziemy mogli stopniowo zbierać.
- „Kiedy sadzonka wypuści drobne korzenie, możemy ostrożnie wsadzić ją do gleby i próbować dalej sadzić, ale zazwyczaj zaczyna gnić, więc lepiej na bieżąco wyrzucać stare i zastępować je nowymi,„ zalecane przez Jana Prášila