Jak szybko i tanio wyhodować świeże witaminy z sadzonek warzyw korzeniowych, cebuli i czosnku

Może kusi Cię, aby mieć w domu świeże zielone liście za oknem, nawet jeśli na zewnątrz jest jeszcze zimno. Oprócz magii z kiełkami i nasionami można sięgnąć także po sadzonki warzyw. Wystarczy odpowiednio zutylizować pozostałości cebuli, czosnku, selera, marchwi, pietruszki czy białej rzodkwi i buraków. Umieść je w doniczce lub w wodzie, a za tydzień wypuszczą nowe pędy lub liście pełne witaminy C, przeciwutleniaczy i innych korzystnych substancji, w tym błonnika.

Cebula i czosnek

Cebula i czosnek wyhodowane na winorośli na parapecie w doniczce z podłożem lub w szklance wody zimą dostarczają nam bogatego ładunku świeżych witamin. „Ponadto zarówno cebula, jak i czosnek zawierają różne substancje lecznicze o działaniu antyseptycznym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, zwane fitoncydami, które są w stanie zatrzymać rozwój wirusów, bakterii, grzybów, a nawet je zniszczyć, wprowadzony przez zielarza Martina Kolára. I to jest wystarczający powód, aby spróbować.

10 wskazówek, jak uprawiać cebulę na sznurku

  1. Potrzebujemy, najlepiej o średnicy od 3 do 4 cm.

  2. W razie potrzeby usuń suchą skórkę z cebuli, ale nie całkowicie, pozostawiając przynajmniej jedną. Wierzch cebuli może zostać lekko odcięty lub nie.

  3. Cebulę namoczyć na noc w wodzie. Wyciągamy je i pozwalamy wyschnąć.

  4. Najpierw do doniczki lub innego odpowiedniego pojemnika, który służy jako pochłaniacz nadmiaru wilgoci, wrzucamy najpierw warstwę trocin, wiórów lub keramzytu o grubości około 6 cm. Przykryj wysokiej jakości podłożem. Nawilżajmy.

  5. Cebule sadzimy równomiernie, niezbyt głęboko i blisko siebie. Nawet jeśli gleba jest wilgotna, podlej cebulę jeszcze raz.

  6. Pojemnik z cebulą idealnie ustawimy na parapecie okna zwróconego na wschód lub południowy wschód, gdyż zimą potrzebują one wystarczającej ilości światła i odrobiny słońca o poranku. W przeciwnym razie niech cebula będzie bardziej żółta niż zielona.

  7. Temperatura nie powinna spaść poniżej 18°C, ale nie powinna przekroczyć 25°C, dlatego też ustawienie doniczki z cebulkami bezpośrednio nad grzejnikiem nie jest zbyt wygodne.

  8. Dbamy o odpowiednie nawadnianie. Cebulę należy podlewać codziennie w małych dawkach, możemy użyć opryskiwacza. Przede wszystkim podlewamy powierzchnię cebuli. Zawsze jednak uważaj na przelanie, cebula lepiej znosi suszę niż przelanie!

  9. Pierwsze zielone pędy pojawią się za około tydzień.

  10. „Zbieramy zieloną cebulę wielokrotnie, zwykle dwa, najwyżej trzy razy, aż do wyczerpania się samej cebuli. Można to poznać po tym, że gdy go ściśniemy, jest miękki. Potem wyrzucamy i sadzimy nowe, doradza hodowcy i hodowcy Jan Prášil.

Ząbek czosnku

W ten sam sposób rośniemy na sadzonkach. Umieść całe podudzie w doniczce lub pokrój je na pojedyncze goździki. Jednak ząbki czosnku zbiera się zwykle tylko raz, po czym należy je wymienić na nowe.

Sznurek cebulowo-czosnkowy z wody

  • Cebulę lub ząbek czosnku włóż do szklanki zimnej lub przegotowanej wody. Szklanka musi jednak mieć taką średnicę, aby nie zmieściła się w niej cała cebula lub ząbek czosnku, musimy najpierw spróbować upewnić się, czy dobrze pasują.

  • W wodzie należy zanurzać wyłącznie korzenie, a nie samą cebulę czy czosnek. Należy uważać, aby woda nie wyschła i uzupełniać ją tak, aby korzenie były nadal zanurzone.

  • Za około tydzień wypuszczą korzenie i zielone pędy, które będziemy mogli stopniowo zbierać. Zwykle mamy dwa powtarzające się zbiory jednej cebuli i jednego czosnku.

Zielone sznurki warzyw korzeniowych

Warzywa okopowe można również łatwo uprawiać zimą w domu za oknem, na zielonej grządce. Wszystko, co musisz zrobić, to odpowiednio poddać recyklingowi resztki warzyw. „Świeży krój warzyw korzeniowych z reguły dostarcza organizmowi dużej ilości wapnia i żelaza, a także witamin C, A i K, które znacząco wpływają na wzmocnienie odporności. Ponadto przeciwutleniacze, które chronią nas przed wirusami i infekcjami, czy błonnik, który pomaga w prawidłowym trawieniu i wydalaniu, – komentuje zielarz.

Jak uprawiać sznurki warzywne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *