Dania rybne uważane są za nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe.
Dlatego lekarze zalecają włączenie takiego produktu do swojej diety.
Ale nie każdy lubi gotować ryby.
Rzecz w tym, że czyszczenie ryb nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak szefowie kuchni znaleźli sposób na uproszczenie tego procesu.
Czyszczenie wrzącą wodą
Aby to zrobić, tuszę należy zalać wrzącą wodą. Woda powinna go całkowicie przykryć. Zaraz po tym rybę należy zanurzyć w zimnej wodzie.
Po takich manipulacjach łuski zostaną łatwo usunięte.
Czyszczenie na patelni
Metoda ta polega na namoczeniu produktu w garnku z zimną wodą. Rybę należy zatem pozostawić na około 15 minut, co zmiękczy łuski i umożliwi szybsze ich usunięcie.
W takim przypadku czyszczenie należy przeprowadzić bezpośrednio na patelni. Lepiej zacząć od ogona.
Czyszczenie za pomocą skrobaka i gazety
Tusze należy położyć na gazecie, a następnie można przystąpić do czyszczenia ryby żelazną skrobaczką kuchenną.
Wcześniej pytaliśmy, jakie są inne sposoby na szybkie i łatwe oczyszczenie ryb.