Jak szybko i dokładnie oczyścić ryby: 3 trudne metody

Dania rybne uważane są za nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe.

Dlatego lekarze zalecają włączenie takiego produktu do swojej diety.

Ale nie każdy lubi gotować ryby.

Rzecz w tym, że czyszczenie ryb nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak szefowie kuchni znaleźli sposób na uproszczenie tego procesu.

Ryba
Zdjęcie: © Belnovosti

Czyszczenie wrzącą wodą

Aby to zrobić, tuszę należy zalać wrzącą wodą. Woda powinna go całkowicie przykryć. Zaraz po tym rybę należy zanurzyć w zimnej wodzie.

Po takich manipulacjach łuski zostaną łatwo usunięte.

Czyszczenie na patelni

Metoda ta polega na namoczeniu produktu w garnku z zimną wodą. Rybę należy zatem pozostawić na około 15 minut, co zmiękczy łuski i umożliwi szybsze ich usunięcie.

W takim przypadku czyszczenie należy przeprowadzić bezpośrednio na patelni. Lepiej zacząć od ogona.

Czyszczenie za pomocą skrobaka i gazety

Tusze należy położyć na gazecie, a następnie można przystąpić do czyszczenia ryby żelazną skrobaczką kuchenną.

Wcześniej pytaliśmy, jakie są inne sposoby na szybkie i łatwe oczyszczenie ryb.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *