Dla niektórych jaja są jednym z najsmaczniejszych produktów spożywczych. Można go przygotować na wiele sposobów, a jego wartość odżywcza jest bardzo wysoka. Jest to jednak produkt delikatny, który może się zepsuć, jeśli nie będziemy się z nim prawidłowo obchodzić lub nie zapewnimy idealnych warunków przechowywania, przez co ten ekonomiczny przysmak stanie się źródłem problemów zdrowotnych. Dlatego przed spożyciem należy wiedzieć, czy jajko jest dobre, czy złe.
Jeśli jajko jest złe i je skonsumujemy, istnieje duże prawdopodobieństwo zatrucia salmonellozą. W konsekwencji będziemy cierpieć z powodu wielu dolegliwości, takich jak wymioty, nudności, biegunka, a nawet możemy mieć gorączkę. W tej sytuacji najbardziej wskazana jest wizyta u lekarza rodzinnego.
Aby jednak temu zapobiec, podamy kilka prostych wskazówek, dzięki którym będziesz wiedział, czy jajko jest w dobrym stanie do spożycia, czy wręcz przeciwnie, jest złe i nie nadaje się do spożycia. Wskazane jest zastosowanie jednej z tych metod, których Cię nauczymy, nawet jeśli niedawno kupiliśmy jaja, ponieważ fakt ten nie zwalnia ich od złego stanu.
Jak długo trwa ważność jajka?
Data ważności jajka wynosi około około 28 dni po zniesieniu.
Najbardziej oczywistą metodą sprawdzenia, czy jajko jest dobre, czy złe, jest sprawdzenie daty ważności na kartonie lub na każdym jajku w kartonie. Czasem jednak ta metoda nie wystarczy, gdyż nadrukowane na samych jajkach daty mogą źle wyglądać lub zostać zamazane, a z drugiej strony karton po jajkach zwykle ląduje w śmietniku, kiedy przechowujemy jajka w lodówce.
Po czym poznać, że jajko jest złe? metoda wodna
Metoda wodna jest prawdopodobnie najczęściej stosowaną i znaną metodą, ponieważ wymaga jedynie szklanki wody i można ją bardzo szybko przeprowadzić w celu sprawdzenia, czy jajko jest świeże. Kroki, które należy wykonać, są następujące:
- Napełnij szklankę lub pojemnik taką ilością wody, aby jajko było całkowicie przykryte.
- Umieść jajko, które chcesz ocenić, w wodzie.
Przeanalizuj, co się stanie, można podać trzy opcje:
- Jeśli szybko opadnie na dno, jajko jest w doskonałej kondycji. Nie ma problemu z jego spożyciem.
- Jeśli jajko opada powoli, jajko jest nadal w porządku, ale powinieneś je wkrótce zjeść.
- Jeśli pływa lub nie opada na dno, jajko jest zepsute. Wyrzucić, nie nadaje się do spożycia.
Sposób gotowania jajka
Jeśli chcemy zrobić jajko na twardo, ta metoda jest bardzo odpowiednia, ponieważ musimy obserwować jajko dopiero po jego ugotowaniu. Kroki do naśladowania:
- Gotuj jajko przez 8 lub 10 minut.
- Ochłodź jajko zimną wodą i usuń skorupkę.
- Jajko przekrój wzdłuż na pół.
- Przestrzegać: Jeśli żółtko jest wyśrodkowane i nie wydaje się zbytnio przylegać do białka, jajko jest dobre, jeśli nie, jajko jest złe.
Inne metody
- Lekko wstrząśnij jajkiem, blisko ucha, jeśli słyszysz hałas, np chuj, chuj uderzenia żółtka w skorupkę oznacza, że jajko nie jest w dobrym stanie.
Rozbij jajko i obserwuj:
- Jeśli wydziela nieprzyjemny zapach, oznacza to, że jest w złym stanie.
- Jeśli żółtko nie jest wyśrodkowane i ma matowy kolor, oznacza to, że jest w złym stanie.
- Obserwuj białko, jeśli jajko jest dobre, będzie galaretowate i nie będzie widać w nim żadnych plam.
- Jeśli żółtko łatwo się łamie, oznacza to, że nie jest spójne, jajko nie jest świeże.
Śledź tematy, które Cię interesują