Mandarynki zachwycają jasnym aromatem i słodko-kwaśnym smakiem. Jeśli mandarynki są szczerze kwaśne, nie musisz się nimi przejadać aż do zgagi.
Istnieje prosty sposób, aby uczynić je słodkimi nawet bez użycia kuchenki mikrofalowej. Mówią, że ten lifehack został wymyślony przez japońskie gospodynie domowe.
Nie ma sensu czekać, aż mandarynki dojrzeją na parapecie lub w ciemnym miejscu. Częściej wysychają lub gniją.
Dlatego weź głęboką miskę, kwaśne mandarynki i gorącą wodę.
Jak się zachować
Owoce włóż do miski i zalej gorącą wodą (temperatura około 40 stopni Celsjusza).
Po 10 minutach wyjmij i spróbuj.
Jeśli wydaje Ci się, że słodyczy jest za mało, odlej gorącą wodę i przełóż owoce do miski z lodowatą wodą.
Jak to działa
Sztuczka polega na tym, że z powodu ostrej zmiany temperatury mandarynek kwas ulega zniszczeniu, a owoc nabiera słodkiego smaku.
Jak wybrać słodkie mandarynki
Są to zazwyczaj owoce pomarańczowe lub ciemnopomarańczowe, bez skaz.
Uważa się, że im jaśniejsza skórka mandarynki, tym bardziej kwaśny jest owoc.
Wcześniej powiedzieliśmy, które z nich są lepsze.