Dla domu
Kawa o poranku – ten mały osobisty rytuał, podczas którego dajemy sobie czas na bycie sam na sam ze sobą i cieszenie się początkiem nowego, obiecującego dnia. Czy wiesz, że kawa oprócz tego, że jest pyszna i pobudzająca, potrafi przenieść zmysły w rejon Morza Śródziemnego?
Sekret polega na tym, że…
W cukrze. A dokładniej – w cukrze daktylowym. A kiedy mówimy „cukier daktylowy”, mamy na myśli dosłownie.
Produkowany jest z owoców palm daktylowych, uprawianych pod słońcem Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Najpierw daktyle dobrze dojrzeją, aby zebrać aromat tej błogiej krainy i ciepło jasnego lata. Następnie są zbierane i suszone do momentu skoncentrowania słodyczy. Na koniec zostają zmielone na drobne, brązowe kryształki – lekko lepkie, niezwykle smaczne, pachnące wakacjami, śródziemnomorską bryzą i owocami.
Brzmi jak małe spełnienie marzeń każdego ranka, ale nie pijesz kawy z cukrem? Nic, dodaj ją do domowych ciasteczek. Dlatego.
Cukier daktylowy to coś więcej niż słodycz
Egzotyczne aromaty i naturalna słodycz to nie jedyna przyjemność, jaką sprawi Ci cukier daktylowy. Oprócz rozpieszczania wyobraźni, może rozpieszczać także ciało. Jest to fakt znany ludom śródziemnomorskim od wieków.
Od czasów starożytnych mieszkańcy pustyń pozdrawiali się słowami „Niech wasz dzień będzie jak daktyle i mleko” – to najcenniejsze życzenie, jakie mogą sobie nawzajem złożyć. Nic dziwnego, że palma daktylowa na Bliskim Wschodzie jest święta, nazywają ją „drzewem życia”. Powodem tego szczególnego podejścia jest nie tylko niesamowity smak, ale także przydatne właściwości daktyli, które od dawna były znane starożytnym uzdrowicielom znad Morza Śródziemnego.
Prawda jest taka, że oprócz aromatu i słodyczy na co dzień dodaje energii i siły, gdyż zachowuje wszystkie walory owocu, z którego został stworzony.
Oto najważniejsze z nich:
- Jest źródłem witaminy B5 zapewniającej więcej energii.
- Jest pełen żelaza, potasu i magnezu, które wzmacniają organizm.
- Zawiera także dużą ilość przeciwutleniaczy, zapewniających dłuższą młodość.
- Jest bogaty w błonnik dla lepszego metabolizmu, regulacji apetytu i spożycia kalorii.
- Zawiera naturalny kwas acetylosalicylowy, pomocny przy bólach głowy i przeziębieniach.
Ale jak używać cukru daktylowego?
Nic prostszego: zastąp biały cukier cukrem daktylowym we wszystkich swoich ulubionych potrawach. Stosunek wynosi 1:1, więc nie trzeba niczego przeliczać. Z taką samą ilością cukru z daktyli uzyskasz tę samą słodycz, ale o wiele przyjemniejszy aromat, bogatsze niuanse smaku, więcej przyjemności i korzyści dla organizmu.
Napełnij więc cukiernicę kryształkami daktylowymi i używaj ich według własnego uznania:
- dodać do kawy lub herbaty, aby pachnieć latem;
- użyj w domowym smoothie lub koktajlu, aby uzyskać bogatsze doznania;
- posypać domowymi, aby stały się chrupiące i napełniły dom aromatem;
- bez obaw dodawaj do zdrowego domowego musli;
- dodaj swoje ulubione wypieki i zamień je w nieodpartą pokusę, ale przynoszącą więcej korzyści dla organizmu.
Mały sekret: cukier daktylowy, ponieważ zawiera dużo błonnika, nie rozpuści się całkowicie w napojach. Jeśli to zauważysz, nie zdziw się – to znak, że cukier jest naturalny.
Gdzie znaleźć w 100% naturalny cukier daktylowy?
To też proste: spójrz na półki swojego ulubionego sklepu. W każdym opakowaniu znajdziesz wyłącznie daktyle suszone i mielone, sprawdzonego pochodzenia z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu, naturalne, w 100% czyste. Produkt nie zawiera żadnych dodatków, konserwantów, sztucznych barwników, słodzików ani aromatów, dzięki czemu zapewnia czysty smak i zapach wakacji nawet w najbardziej pracowite dni.
To kuszące, prawda?